Slovník pojmů

radicchio

radicchio

Salátová čekanka.

Číst více
ragú

ragú

Pokrm z větších kousků masa, vnitřností, nebo zeleniny v husté pikantní omáčce, která by měla obsahovat víno. Maso se dusí nebo peče samostatně a teprve pak se přidá k omáčce.

Číst více
rahat

rahat

Rahat jsou cukrovinky vyrobené ze škrobového želé. Vyrábějí se různých tvarů a jsou obaleny ve směsi ze škrobu a práškového cukru.

Číst více
rajta

rajta

Populární indický jogurtový salát. Raity jsou směsi hustého plnotučného jogurtu s rozmanitou nasekanou zeleninou. Obvykle je to okurka, lilek, rajčata brambory, špenát. Lze také použít ovoce. Saláty jsou rozmanitě kořeněny černými hořčičnými semínky, směsí koření garam masala a zelenými bylinkami jako je kerblík, koriandr, římský kmín, kopr, máta nebo estragon.

Číst více
rakije

rakije

Rakije je souhrnný název pro tradiční ovocné pálenky na Balkánském poloostrově. Typická je hlavně pro Chorvatsko, Srbsko, ale i Itálii, Řecko, Rumunsko, Turecko atd. Rakije se užívá pro své léčivé účinky, zejména na trávení (v malém množství). V některých oblastech s tradiční výrobou zahajují starší lidé nový den s panákem vlastnoručně vyrobené pálenky.

Číst více
rambutan

rambutan

Exotické ovoce, tvar i velikost připomíná švestku. Červená slupka je pokryta velkým množstvím měkkých, dlouhých ostnů, zahnutých směrem k povrchu plodu.

Číst více
rapadura

rapadura

Rapadura je sušená třtinová šťáva v BIO kvalitě. Na rozdíl od třtinového cukru není ochuzena o další složky (melasa, minerály) a hlavně má jedinečnou a neopakovatelnou chuť.

Číst více
ratatouille

ratatouille

Tradiční francouzský zeleninový pokrm, připravovaný zejména v okolí města Nice. Ratatouille je většinou servírována jako příloha k masu nebo jinému jídlu, někdy je podávána i samostatně, většinou s chlebem, někdy se taky používá jako náplň do palačinek. K základním ingrediencím patří rajčata, česnek, cibule, cukety, lilek, papriky a koření (zejména bazalka, majoránka, tymián), je ale možné použít i celou řadu další zeleniny. Ohledně způsobu přípravy se názory liší, někdy se prostě všechny ingredience smíchají dohromady a upečou, někteří kuchaři preferují to, že se část zeleniny nakrájí na kostičky a různě navrství a z druhé části (většinou rajčata, cibule, česnek, případně ještě olej) se připraví jakási omáčka a pokrm se pak upeče s ní.

Číst více
ravioli

ravioli

Těstovinové taštičky s různou náplní a vroubkovaným okrajem. Prodávají se čerstvé nebo sušené. Taky se dají koupit přímo v konzervě s omáčkou. Vždy jsou ale plněné. Původem jsou z Janova.

Číst více
ravioly

ravioly

Italské taštičky z nudlového těsta plněné mletým masem.

Číst více
ražniči

ražniči

Směs vepřového masa, cibule, slaniny napíchaných na jehle.

Číst více
Red moon

Red moon

Red moon je alkoholický koktejl, jehož základní suroviny tvoří Becherovka a rybízový džus. Na Red moon se smíchají 4 cl Becherovky, asi 15 cl rybízového džusu. Vše se nalije na ledovou drť a dolije sodovkou (asi 5 cl). Hotový Red moon zdobíme plátkem citronu nebo raději pomeranče.

Číst více
remoska

remoska

Elektricky vyhřívaná nádoba na pečení, zapékání, dušení, smažení, ohřívání, rozmrazování a rozpekání. Prostě "holka pro všechno". Slouží k přípravě masa i moučníků.

Číst více
remuláda

remuláda

Studená omáčka z jemné majonézy, sardinek, okurek, koření a hořčice. Recepty jsou dost různé, ale v podstatě se vždy jedná o ochucenou majonézu.

Číst více
řeřicha

řeřicha

Jednoletá salátová rostlina, která pochází z Egypta. Z řeřichy konzumujeme hlavně její děložní lístky. Ty vyrůstají běhěm pár dní po vysetí. Má příjemnou štiplavou chuť a vůni připomínající ředkvičky a křen. Je vhodná do pomazánek, salátů, tvarohových pomazánek a velmi často bývá ozdobou obložených chlebíčků. Řeřicha obsahuje spoustu vitamínů, pomáhá při ledvinových potížích, zánětu močového měchýře, čistí dýchací cesty a podporuje trávení.

Číst více
restaurace

restaurace

Střediska veřejného stravování plnící především funkci stravovací, mnohdy i společenskou.

Číst více
restování

restování

Prudké opečení na malém množství dobře rozehřátého oleje. Je to vhodný způsob tepelné úpravy zeleniny a druhů masa, kterým stačí krátká doba přípravy.

Číst více
retsina

retsina

Známé řecké víno s příchutí pryskyřice. Má svoji osobitou chuť. Ředíme jej pouze vodou! Nikoli sodou. S sodou totiž víno mění svoji chuť.

Číst více