Salátová čekanka.
Pokrm z větších kousků masa, vnitřností, nebo zeleniny v husté pikantní omáčce, která by měla obsahovat víno. Maso se dusí nebo peče samostatně a teprve pak se přidá k omáčce.
Rahat jsou cukrovinky vyrobené ze škrobového želé. Vyrábějí se různých tvarů a jsou obaleny ve směsi ze škrobu a práškového cukru.
Populární indický jogurtový salát. Raity jsou směsi hustého plnotučného jogurtu s rozmanitou nasekanou zeleninou. Obvykle je to okurka, lilek, rajčata brambory, špenát. Lze také použít ovoce. Saláty jsou rozmanitě kořeněny černými hořčičnými semínky, směsí koření garam masala a zelenými bylinkami jako je kerblík, koriandr, římský kmín, kopr, máta nebo estragon.
Rakije je souhrnný název pro tradiční ovocné pálenky na Balkánském poloostrově. Typická je hlavně pro Chorvatsko, Srbsko, ale i Itálii, Řecko, Rumunsko, Turecko atd. Rakije se užívá pro své léčivé účinky, zejména na trávení (v malém množství). V některých oblastech s tradiční výrobou zahajují starší lidé nový den s panákem vlastnoručně vyrobené pálenky.
Rakytník je trnitý keř dorůstající výšky až 2 m s dlouhými podzemními výhonky. Rakytník má 10x více vitamínu C než pomeranč. Vědci uvádějí, že denní doporučenou dávku vitaminu C pokryje jedna jediná bobulka. Mimo vitamínu C obsahuje ještě vitamíny A a B, organické kyseliny a glykosid kvercetin. Rakytník se nepoužívá pouze jako léčivá rostlina. Některé odrůdy, vyšlechtěné především u našich sousedů v Německu, nebo Maďarsku, poskytují plody dobré chuti. Šťáva z nich vylisovaná se přidává do některých ovocných džusů, které jsou chuťově nevýrazné a chudé na biologicky aktivní látky. Více se o rakytníku dozvíte v našem článku Rakytník řešetlákový.
Exotické ovoce, tvar i velikost připomíná švestku. Červená slupka je pokryta velkým množstvím měkkých, dlouhých ostnů, zahnutých směrem k povrchu plodu.
Rapadura je sušená třtinová šťáva v BIO kvalitě. Na rozdíl od třtinového cukru není ochuzena o další složky (melasa, minerály) a hlavně má jedinečnou a neopakovatelnou chuť.
Tradiční francouzský zeleninový pokrm, připravovaný zejména v okolí města Nice. Ratatouille je většinou servírována jako příloha k masu nebo jinému jídlu, někdy je podávána i samostatně, většinou s chlebem, někdy se taky používá jako náplň do palačinek. K základním ingrediencím patří rajčata, česnek, cibule, cukety, lilek, papriky a koření (zejména bazalka, majoránka, tymián), je ale možné použít i celou řadu další zeleniny. Ohledně způsobu přípravy se názory liší, někdy se prostě všechny ingredience smíchají dohromady a upečou, někteří kuchaři preferují to, že se část zeleniny nakrájí na kostičky a různě navrství a z druhé části (většinou rajčata, cibule, česnek, případně ještě olej) se připraví jakási omáčka a pokrm se pak upeče s ní.
Těstovinové taštičky s různou náplní a vroubkovaným okrajem. Prodávají se čerstvé nebo sušené. Taky se dají koupit přímo v konzervě s omáčkou. Vždy jsou ale plněné. Původem jsou z Janova.
Italské taštičky z nudlového těsta plněné mletým masem.
Směs vepřového masa, cibule, slaniny napíchaných na jehle.
Tato zelenina přišla do Evropy od Barbarů, z Mongolska, Číny a Zabajkalí. Již před více než třemi tisíci lety se v Číně užívala jako lék a potravina. Především Arabové ji rozšířili do celého světa. V Evropě ji nejdříve začali využívat Němci a Angličané, od 18. století je rozšířila už všude. Rebarbora raší celkem brzy, takže můžeme odlamovat řapíky postupně. Koncem června a začátkem července se zvyšuje obsah kyseliny šťavelové. Právě kvůli této kyselině se doporučuje konzumace rebarbory s dostatečným přísunem mléčných výrobků. Jinak je to druh zeleniny, z něhož používáme řapíky zelené nebo růžové až červené barvy, nakládáme s ním jako s ovocem, občas v jarním období velice prospěšným. Připravují se z ní moučníky s tvarohem, náplně do knedlíků, ovocné polévky, kompoty, zavařeniny, koláče. Pozor ale, při vaření nepoužíváme hliníkové nádobí, protože kov z něj reaguje s kyselinou šťavelovou a ostatními složkami šťávy. Více se o této zelenině, jejím využití a léčivých účincích dozvíte v našem článku Reveň neboli rebarbora.
Red moon je alkoholický koktejl, jehož základní suroviny tvoří Becherovka a rybízový džus. Na Red moon se smíchají 4 cl Becherovky, asi 15 cl rybízového džusu. Vše se nalije na ledovou drť a dolije sodovkou (asi 5 cl). Hotový Red moon zdobíme plátkem citronu nebo raději pomeranče.
Elektricky vyhřívaná nádoba na pečení, zapékání, dušení, smažení, ohřívání, rozmrazování a rozpekání. Prostě "holka pro všechno". Slouží k přípravě masa i moučníků.
Studená omáčka z jemné majonézy, sardinek, okurek, koření a hořčice. Recepty jsou dost různé, ale v podstatě se vždy jedná o ochucenou majonézu.
Jednoletá salátová rostlina, která pochází z Egypta. Z řeřichy konzumujeme hlavně její děložní lístky. Ty vyrůstají běhěm pár dní po vysetí. Má příjemnou štiplavou chuť a vůni připomínající ředkvičky a křen. Je vhodná do pomazánek, salátů, tvarohových pomazánek a velmi často bývá ozdobou obložených chlebíčků. Řeřicha obsahuje spoustu vitamínů, pomáhá při ledvinových potížích, zánětu močového měchýře, čistí dýchací cesty a podporuje trávení.
Střediska veřejného stravování plnící především funkci stravovací, mnohdy i společenskou.
Prudké opečení na malém množství dobře rozehřátého oleje. Je to vhodný způsob tepelné úpravy zeleniny a druhů masa, kterým stačí krátká doba přípravy.
Známé řecké víno s příchutí pryskyřice. Má svoji osobitou chuť. Ředíme jej pouze vodou! Nikoli sodou. S sodou totiž víno mění svoji chuť.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2023. Všechna práva vyhrazena