Co o rebarboře nevíte? Zjistili jsme pro vás pár zajímavostí, které vás určitě překvapí.
Největším překvapením bylo asi zjištění, že v žádném případě nejde o ovoce, ale o zeleninu. Ale začnu hezky od začátku.
Tato zelenina přišla do Evropy od Barbarů, z Mongolska, Číny a Zabajkalí. Již před více než třemi tisíci lety se v Číně užívala jako lék a potravina. Především Arabové ji rozšířili do celého světa. V Evropě ji nejdříve začali využívat Němci a Angličané, od 18. století je rozšířila už všude.
Rebarbora raší celkem brzy, takže můžeme odlamovat řapíky postupně. Koncem června a začátkem července se zvyšuje obsah kyseliny šťavelové. Právě kvůli této kyselině se doporučuje konzumace rebarbory s dostatečným přísunem mléčných výrobků. Z jara je složení kyselin především ve prospěch kyseliny jablečné, později narůstá obsah šťavelanů - solí kyseliny šťavelové s vápníkem a hořčíkem. Nejširší zastoupení má draslík a vápník - látky nezbytnou pro stavbu kostí, o něco méně hořčík a fosfor. Sodíku má jen velmi málo, zastoupen je i jód, železo a další. Reveň není příliš bohatá na vitamín C. Obsah vitamínu není roven ani polovině obsahu citronu. Za to v ní najdeme provitamin A, vitamíny B, niacin, protisklerotické flavonoidy.
Účinně ničí škodlivé mikroorganismy, prospívá krevnímu oběhu, je močopudná. Není ovšem vhodná pro nemocné žlučníkovými a močovými kameny. Díky zmíněným látkám účinně pomáhá při ochablosti a zácpě, zbavuje tělo škodlivin, posiluje svaly, kosti, nervy, pokožku a vlasy, aktivuje energii buněk a je dobrým pomocníkem při boji s nadváhou, neboť na sebe váže tukové látky. Musím ale také přiznat, že jsem nenarazila pouze na chválu této rostliny.
Rebarbora je bohužel pravděpodobně více zodpovědná za ledvinové potíže u dětí než kterýkoli z ostatních faktorů. Jen velice málo rostlin, jestliže vůbec nějaké má tak velkou koncentraci kyseliny šťavelové, jako rebarbora. Vařením se přemění tato kyselina v anorganickou chemikálii, která, jestliže ji sníme, zanechá v těle značné množství krystalků kyseliny šťavelové. Bezpočetné případy revmatizmu a revmatické horečky mohou být zaviněny konzumací vařené rebarbory. Jedí ji děti i dospělí, údajně pro její projímavý účinek, který se dostaví poměrně rychle, takže se nemyslí na tvorbu krystalků kyseliny šťavelové. Její usazeniny v těle nedráždí okamžitě, ale jejich účinek se dostavuje záludně a pomalu. Z tohoto důvodu jsou následky jen zřídka, jestliže vůbec, připisovány té správné příčině, totiž konzumaci rebarbory. Rebarborová šťáva nám může být užitečná za předpokladu, že ji použijeme úsporně a jen společně s ostatními šťávami jako karotkovou, celerovou nebo ovocnou. Povzbuzuje peristaltiku. Neslaďte ji nikdy cukrem, použijte medu.
Jinak je to druh zeleniny, z něhož používáme řapíky zelené nebo růžové až červené barvy, nakládáme s ním jako s ovocem, občas v jarním období velice prospěšným. Připravují se z ní moučníky s tvarohem, náplně do knedlíků, ovocné polévky, kompoty, zavařeniny, koláče. Pozor ale, při vaření nepoužíváme hliníkové nádobí, protože kov z něj reaguje s kyselinou šťavelovou a ostatními složkami šťávy. Syrová a vařená reveň se dobře zmrazuje. Řapíky však nikdy nejíme syrové a neloupané. Navíc bychom reveňové pokrmy neměli konzumovat častěji než dvakrát týdně. Větší množství této zeleniny může podráždit střeva.
Velkou zajímavostí pro mě však bylo, že rebarbora je zároveň bylina, ze které se využívá kořen a je dokonce označován jako droga. Droga se používá při snížené chuti k jídlu, ke zlepšení vylučování žluči do střeva, při poruchách zažívání a nechutenství spojených s nadměrnou tvorbou žaludeční kyseliny. Při podání nižších dávek kořene se projevuje proti průjmové působení tříslovin, vyšší dávky naopak působí díky antrachinonům projímavě. Droga není vhodná pro těhotné ženy a kojící matky. Při psaní článku jsem dostala obrovskou chuť na rebarborový koláč, tak se na něj hned vrhnu. A vy jste se snad zase dozvěděli něco nového a zajímavého.
Bábovka z podmáslí a rebarbory
(doba přípravy 1 hod )
Jemný koláč s rebarborou a jahodami
(doba přípravy 1 hod )
Litý rebarborový koláč
(doba přípravy 1 hod )
Nejlepší rebarborový koláč
(doba přípravy 1 h 30 min )
Klasický rebarborový koláč z kynutého těsta
(doba přípravy 1 h 30 min )
První jarní zavařenina? Zkuste rebarboru!
Nemůžete se dočkat domácích kompotů a marmelád? Při pohledu na zavařovačku vás svrbí ruce? Víme, co můžete zavařit už na jaře.
Foto: Pixabay.com
autor admin_vareni
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2023. Všechna práva vyhrazena