Nejlepší rebarborový koláč, který jsem kdy jedla. Recept rozhodně stojí za vyzkoušení.
těsto | |
---|---|
1 lžička | sůl |
2 ks | vejce |
180 g | máslo |
2 ks | žloutek |
1 lžička | kypřicí prášek do pečiva |
180 g | cukr krupice |
1 kelímek | kysaná smetana |
1 balíček | vanilkový cukr |
250 g | hladká mouka |
1 lžička | jedlá soda |
drobenka | |
1 špetka | sůl |
120 g | máslo |
2 lžičky | skořice mletá |
220 g | hladká mouka |
1 lžička | mletý zázvor |
150 g | třtinový cukr |
náplň | |
1 kg | rebarbora |
6 lžiček | kukuřičný škrob |
1 lžička | mletý zázvor |
150 g | třtinový cukr |
Z rebarbory odřízneme konce a oloupeme. Rebarboru nakrájíme na 1 - 2 cm velké kousky. K rebarboře přidáme třtinový cukr, kukuřičný škrob, zázvor a dobře promícháme. Rebarboru necháme v klidu odstát a vrhneme se na přípravu drobenky a těsta. V míse vyšleháme vejce, žloutky, cukr a zakysanou smetanu. V jiné míse promícháme všechny sypké suroviny, přidáme na kousky nakrájené měkké máslo, lžíci vaječné směsi a vytvoříme drobivé těsto. Po částech přidáváme vaječnou směs a mícháme, dokud nám nevznikne hladké těsto. V další míse si připravíme drobenku. A to smícháním cukru, mouky, měkkého másla, zázvoru a skořice. Směs pomocí prstů žmouláme. Plech o velikosti 30 x 40 cm vyložíme pečícím papírem a 3/4 těsta na něj rozetřeme. Na těsto poklademe rebarboru (bez puštěné vody) a po částech polijeme zbytkem těsta. Nakonec rebarborový koláč posypeme drobenkou a vložíme co trouby vyhřáté na 170 °C. Koláč pečeme 45 - 50 minut, drobenka nám krásně zezlatoví. Rebarborový koláč vyzkoušíme pomocí párátka či špejle, jestli je hotový. Špejli jednoduše zapíchneme do těsta, je-li suchá, máme upečeno. Na talířku každý kousek koláče posypeme prosátým moučkovým cukrem a ozdobíme lístkem meduňky. Rebarborový koláč necháme před krájením vychladnout, jinak má tendenci se rozpadat.
Reveň neboli rebarbora: Užijte si ji v koláči, ale poznejte i její negativa
Co o rebarboře nevíte? Zjistili jsme pro vás pár zajímavostí, které vás určitě překvapí.
Fantastické recepty z rebarbory: Rebarborový koláč 8x jinak
Rebarbora je bohatá na kyselinu citronovou a jablečnou, také vitamíny skupiny B, pomáhá při detoxikaci organismu, podporuje metabolismus a posiluje krvetvorbu. Dezertům a moučníkům dodává svěží chuť. A jak využít rebarboru neboli reveň při vaření? Nejlépe do koláče!
autor Michy
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2023. Všechna práva vyhrazena