Nejlepší rebarborový koláč

Nejlepší rebarborový koláč, který jsem kdy jedla. Recept rozhodně stojí za vyzkoušení.


4.365x
90 min

Ingredience

těsto

1 lžičkasůl
2 ksvejce
180 gmáslo
2 ksžloutek
1 lžičkaprášek do pečiva
180 gcukr krupice
1 kelímekkysaná smetana
1 balíčekvanilkový cukr
250 ghladká mouka
1 lžičkajedlá soda

drobenka

1 špetkasůl
120 gmáslo
2 lžičkymletá skořice
220 ghladká mouka
1 lžičkamletý zázvor
150 gtřtinový cukr

náplň

1 kgrebarbora
6 lžičekkukuřičný škrob
1 lžičkamletý zázvor
150 gtřtinový cukr

Postup přípravy

Z rebarbory odřízneme konce a oloupeme. Rebarboru nakrájíme na 1 - 2 cm velké kousky. K rebarboře přidáme třtinový cukr, kukuřičný škrob, zázvor a dobře promícháme. Rebarboru necháme v klidu odstát a vrhneme se na přípravu drobenky a těsta.

V míse vyšleháme vejce, žloutky, cukr a zakysanou smetanu. V jiné míse promícháme všechny sypké suroviny, přidáme na kousky nakrájené měkké máslo, lžíci vaječné směsi a vytvoříme drobivé těsto. Po částech přidáváme vaječnou směs a mícháme, dokud nám nevznikne hladké těsto.

V další míse si připravíme drobenku. A to smícháním cukru, mouky, měkkého másla, zázvoru a skořice. Směs pomocí prstů žmouláme.

Plech o velikosti 30 x 40 cm vyložíme pečícím papírem a 3/4 těsta na něj rozetřeme. Na těsto poklademe rebarboru (bez puštěné vody) a po částech polijeme zbytkem těsta. Nakonec rebarborový koláč posypeme drobenkou a vložíme co trouby vyhřáté na 170 °C. Koláč pečeme 45 - 50 minut, drobenka nám krásně zezlatoví.

Rebarborový koláč vyzkoušíme pomocí párátka či špejle, jestli je hotový. Špejli jednoduše zapíchneme do těsta, je-li suchá, máme upečeno.

Na talířku každý kousek koláče posypeme prosátým moučkovým cukrem a ozdobíme lístkem meduňky. Rebarborový koláč necháme před krájením vychladnout, jinak má tendenci se rozpadat.
user-icon

autor Michy


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Nejlepší rebarborový koláč

Zpět na recept