Vyzkoušejte recept na koláčky z kynutého těsta plněné tvarohem a rebarborou.
350 g | rebarbora |
těsto | |
---|---|
1 špetka | sůl |
3 ks | žloutek |
200 ml | mléko |
100 g | cukr krupice |
500 g | hladká mouka |
80 g | přepuštěné máslo |
1 kostka | droždí (42 g) |
na potření | |
1 ks | vejce |
náplň | |
1 ks | vejce |
80 g | cukr moučka |
1 balíček | vanilkový cukr |
250 g | měkký tvaroh |
Rebarboru oloupeme, nakrájíme na asi 1 cm velké kousky, které spolu se 3 lžícemi cukru a lžící vody krátce podusíme, až jsou na skus. Takto připravenou rebarboru necháme vychladnout. Mezitím si připravíme kynuté těsto. Mouku prosejeme se špetkou soli do mísy a do středu rozdrobíme čerstvé droždí, které posypeme lžící cukru a zalijeme asi 50 ml vlažného mléka. Jakmile se droždí rozpustí, přidáme žloutky, zbývající cukr, vlahé mléko a rozpuštěné máslo. Ze směsi uhněteme hladké těsto, které necháme zakryté 30 minut kynout. Mezitím si připravíme náplň. Z tvarohu, 1 celého vejce, moučkového a vanilkového cukru umícháme v misce hladkou náplň. Vykynuté těsto rozdělíme na čtvrtiny, ze kterých vyválíme válečky. Z každého pak nakrájíme stejnoměrné kousky těsta a utvoříme koule o průměru asi 3 - 4 cm, které klademe na plech vyložený pečícím papírem. Koule necháme asi 30 minut vykynout, pak do nich uděláme důlky, které plníme tvarohem a navrch položíme kousky rebarbory. Koláčky s tvarohem a rebarborou potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme při 180 °C asi 20 - 25 minut dorůžova. Koláčky s tvarohem a rebarborou podáváme jako moučník ke kávě nebo čaji, dobré jsou i jen tak na chuť.
Reveň neboli rebarbora: Užijte si ji v koláči, ale poznejte i její negativa
Co o rebarboře nevíte? Zjistili jsme pro vás pár zajímavostí, které vás určitě překvapí.
autor Jarka Petrová
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena