Slovník pojmů

kahvah

kahvah

Historický název pro kávu.

Číst více
kajmak

kajmak

Připravuje se postupným sbíráním škraloupů ze svařeného plnotučného mléka. Sběr se shromažďuje po osolení v dřevěné nádobě, kde postupně zraje. Kajmak o stáří několika dnů se podobá máslu. Zralý starší kajmak, zvláště je-li více nasolený, se podobá spíše sýru.

Číst více
kakao

kakao

Výrobek ze semen kakaovníku. Semena se praží, drtí a melou na kakaovou hmotu, sloužící k výrobě čokolády, kakaového prášku, kakaového másla.

Číst více
kaldoun

kaldoun

Hustá zadělávaná drůbeží polévka. Kaldoun se říkalo drůbežím drobům v dobách proslulé české kuchařky M. D. Rettigové. Patřila k sváteční tabuli.

Číst více
kalorie

kalorie

Je jednotka energie, která představuje množství tepelné energie potřebné ke zvýšení teploty jednoho gramu vody o 1°C.

Číst více
kandované ovoce

kandované ovoce

Kousky ovoce konzervované v koncentrovaném roztoku cukru.

Číst více
kandyty

kandyty

Jsou tvrdé bonbóny. Mohou být plněné i neplněné. Základem výroby je příprava kandytové hmoty zahušťováním roztoku sacharozy a bonbonářského sirupu při teplotě asi 125°C. Kandytová hmota se pak ochutí, obarví a formuje. Ke kandytům patří drops, roxy, benáty a furé. Během skladování tyto cukrovinky vlhnou a lepí se.

Číst více
kapoun

kapoun

Mladý, vykastrovaný a vykrmený kohout.

Číst více
Kapsaicin

Kapsaicin

Rostlinný alkaloid obsažený v paprikách, který je zodpovědný za pálivou chuť papriček. Capsaicin, nebo také Kapsaicin, vyvolává pocit pálení v každé tkáni se kterou přijde do styku. Nejen u člověka, ale u většiny savců vyvolává pocit pálení a podráždění. Je rozpustný v alkoholu a tucích.

Číst více
karafa

karafa

Nádoba na dekantování nebo provzdušňování vín.

Číst více
karagen

karagen

Jedná se o bělené stélky řasy Chondrus crispus neboli Puchratky kadeřavé. Přísada je pojmenována po místě jejího výskytu v Irsku. Také ji však najdeme ve Francii nebo na Islandu. Ta se s oblibou používá jako stabilizátor, zahušťovadlo nebo ztužovadlo při výrobě zmrzlin, piva a jiných výrobků. Přísada se rozpouští ve studené vodě a má podobné vlastnosti jako agar - agar. Také se jí říká islandský nebo irský mech.

Číst více
karambola

karambola

Ovoce tropického stromu Averrhoea Carambola, který roste především v Asii a Australii. Také je známo jako čínská hvězdice. Karambola jsou bobule o velikosti 8 - 15 cm. Vyznačují se "hvězdicí". Jsou oválné s 5 výraznými žebry, které tvoří onu hvězdici. Slupka je žlutá až oranžová a voskovitá. Dužina je měkká a křehká. Také je šťavnatá a sladkokyselá. Používá se na sladká i slaná jídla a velice oblíbená je při výrobě chutney pro svou slakokyselost.

Číst více
karashi

karashi

Jedná se japonskou velmi ostrou hořčici. U nás se prodává v tubě o složení hořčice, kukuřičného oleje, soli, kurkumy a emulágorů a dochucovadel. V Japonsku se prodává v prášku. Její kuchyňské použití spočívá především dochucování pikantních jídel a ochucování jemných jídel, kterým je třeba dodat šmrnc.

Číst více
kardamom

kardamom

Jsou semena kardamomu obecného. Toto koření se používá v cukrářství, pekařství, uzenářství, do směsi koření a likérů.

Číst více
karé

karé

Vepřové karé neboli pečeni najdete mezi kýtou a plecí a jedná se o velmi kvalitní vepřové maso, vhodné pro přípravu minutkových jídel. Vcelku jej upravujeme pečením a následně krájíme na plátky. Při tomto způsobu je dobré maso nejdříve opéct, aby se zatáhlo.

Číst více
kari

kari

Dušené pokrmy s velkým množstvím lehké delikátní nebo pikantní šťávy připomínající lahodnou kořeněnou polévku, výraznější a lahodnější než je základní pokrm (maso).

Číst více
karoteny

karoteny

Přirozená barviva.

Číst více