Jedná se o neotevřená poupata keře kapary trnité. Plody jsou tobolky, tmavě olivově zelené barvy, na špičce červěně tečkované. Jako koření se sklízejí ještě neotevřená poupata různé velikosti. Nakládají se do octa nebo do soli. Čím jsou drobnější a mladší tím lépe chutnají. Foto: Nakladatelství Slovart - Ingredience
Karmín je samozřejmě barva, lépe řečeno barvivo. Červené karmínové barvivo se získává ze samiček červce nopálového (dactylopius coccus). Hmyz se sesbírá a okamžitě suší, protože jedině tak si uchová výrazné karmínové barvivo. Karmínovému barvivu se také říká košenila. Na výrobcích E120. Foto: Nakladatelství Slovart - Ingredience
Historie karobu sahá až do starověkého Egypta a Řecka, kdy lidé karob využívali jako běžné jídlo.Plody karobu se dají konzumovat čerstvé - zelené i usušené - hnědé. Uvnitř lusku se nachází více než 15 semen obalených sacharínovou dužninou. Semena se oddělují od dužniny a jsou použita k výrobě rohovníkové gumy. Tato hmota se dále využívá v potravinářském průmyslu, především při výrobě sladkostí. Používá se jako stabilizátor, emulgátor, zahušťovadlo a také aby oddálil cukernou krystalizaci.Nejzajímavější je však pro výrobu a kuchyňské zpracování lusk. Z něj se totiž mele jemný prášek, který je substitutem klasického kakaa.V čem je karob lepší? Karob obsahuje velké množství bílkovin. Obsahuje méně cukru. Hlavně ale obsahuje minerální látky - magnesium, kalcium, železo, fosfor, nikl a vitamíny A, B, B2, B3 a D. Používá se při léčbě kašle a průjmu.Více se o karobu dozvíte v našem článku Karob místo kakaa.
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena