Historie karobu
Karob je stálezelený keř nebo strom, původem ze Středomoří. Tento strom se pěstuje především pro své jedlé plody. Plody karobu jsou známá též pod názvem svatojánský chléb a rohovník. Svatojánský se mu říká proto, že plody karobu podle jedné starodávné legendy s oblibou jedl Svatý Jan.
Historické záznamy se poprvé o karobu začínají zmiňovat v době starověkého Egypta a Řecka, kdy lidé hojně využívali plodů karobu jako zdroje jídla. Plody karobu jsou velmi konzistentní ve velikosti a váze. Dokonce se věří, že byli dříve používány jako míra karátů. Semena karobu přečkala dobu ledovou.
Pěstování karobu
Sama rostlina se dobře přizpůsobuje krutým podmínkám a nevyžaduje půdu bohatou na živiny. I přesto je k pěstování karobu nutné teplé a vlhčí podnebí. Semenům vyhovuje písčitá půda, středním a vzrostlejším rostlinám udělá dobře jílovitá půda, ale porostou i v kamenitém až skalnatém terénu. Kvalitní odvodnění půdy a poloslunečné podnebí jsou také zárukou dobré úrody plodů.
Karob v potravinách
Plody karobu se dají jíst zelené - tedy čerstvé, ale i zpracované - hnědé. Uvnitř lusku se nachází více než 15 semen obalených sacharínovou dužninou. Semena se oddělují od dužniny a jsou použita k výrobě rohovníkové gumy. Tato hmota se dále využívá v potravinářském průmyslu, především při výrobě sladkostí. Používá se jako stabilizátor, emulgátor, zahušťovadlo a také aby oddálil cukernou krystalizaci.
Další využitelná část plodu karobu je samotný lusk. Z lusku se dá vyrobit prášek s vysokým obsahem bílkovin. Tímto práškem můžeme jednoduše nahradit kakaový prášek. Přitom karobový prášek má řadu výhod oproti kakaovému. Karobový prášek neobsahuje alergeny, kofein a theobromin, který se nachází v kakau. Také obsahuje mnohem méně tuku a více cukru, než kakao. Karobový prášek obsahuje pouze 7 procent tuku a až 48 procent cukru. Oproti tomu kakao je velmi tučné, má až 23 procent tuku a obsahuje pouhých 5 procent cukru. Proto se musí dochucovat cukrem.
Karobový prášek se tedy hojně využívá jako substitut kakaového prášku. Velmi populární je například čokoláda z karobu, rozinky v karobu, arašídy v karobu, meruňky v karobu. Ale z karobu se vyrábějí také produkty. Například mouka, sirupy, alkohol a také substituty za kávu a vejce. Vynikající jsou vafle s karobovou náplní.
Sušené karobové plody s výraznou vůní se používají jako lahůdka pro malé domácí hlodavce.
Karob versus zdraví
Nahrazovat kakao karobem je přinejmenším vhodné, pokud držíme jakoukoliv dietu. Kromě toho obsahuje karob velké množství bílkovin, magnesium, kalcium, železo, fosfor, nikl a také vitamíny A, B, B2, B3 a D. Zajímavý je karob také z lékařského hlediska. Používá se při léčbě kašle a průjmu.
Zkusili jste někdy karob nebo sladkosti z karobu?
Foto:
Profimedia.cz