Rajská omáčka tak, jak ji dělávala moje babička. Ale protože s dcerou nejíme maso, připravili jsme si ji bez masového vývaru a místo hovězího použili marinované tofu. A nemá chybu.
0.2 ks | celer |
2 ks | mrkev |
2 ks | petržel |
3 ks | bobkový list |
8 ks | rajčata |
200 g | rajský protlak |
podle chuti | |
---|---|
hřebíček | |
skořice celá | |
sůl | |
umeocet | |
cukr | |
podle potřeby | |
hladká mouka | |
rostlinný olej | |
celý pepř | |
zeleninový vývar | |
příloha | |
houskový knedlík | |
marinované tofu |
Kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na větší kousky. Na rozpáleném oleji si v hrnci necháme orestovat kořenovou zeleninu. Během restování necháme rozvonět i koření (celou skořici, hřebíček, celý pepř a nové koření). Poté zaprášíme moukou a umícháme světlou jíšku. K jíšce přidáme rajský protlak, na kousky nakrájená čerstvá rajčata a ještě vše krátce za stálého míchání osmažíme. Smažením protlaku a rajčat na rajskou omáčku částečně srazíme jeho kyselost. Vše zalijeme zeleninovým vývarem a povaříme cca 10 - 15 minut na mírném plameni za častého promíchání. Podle chuti rajskou omáčku osolíme a ocukrujeme.
Povařenou rajskou omáčku přecedíme, podle potřeby ještě dochutíme cukrem, solí, případně okyselíme, a můžeme podávat klasicky s houskovým knedlíkem, těstovinami nebo rýží. Můžeme přidat plátek masa, ale my v tomto případě použili opečené marinované tofu.
Rajská omáčka od babičky chutná velmi dobře a je u nás doma jednou z nejoblíbenějších.
Budete je milovat! TOP 8 receptů na české omáčky
Co vás jako první napadne, když se řekne typicky české jídlo? Přece omáčka! Tradiční českou kuchyni si bez omáček nedokážeme představit - koprová, svíčková, rajská, ale hlavně kvalitně připravený guláš! Pojďme se podívat na ty nejlepší recepty našich čtenářů.
autor Michy
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena