Pikantní cibulovo-rajčatová polévka

Recept na pikantní polévku z cibule a čerstvých rajčat s feferonkou a tymiánem. Polévku podáváme se sýrem a toasty.


5.03x
35 min

Ingredience

2 stroužkyčesnek
2 lžíceolej
750 mlvývar
2 lžícemáslo
5 ksrajčata
5 kscibule
150 mlbílé víno
2 snítkyčerstvý tymián
100 gsýr ementálského typu

podle chuti

sůl
mletý černý pepř
1-2 ksčervená feferonka

Postup přípravy

Oloupanou cibuli rozkrojíme a nakrájíme na tenké plátky. Od jadérek zbavenou červenou feferonku a oloupaný česnek nasekáme nadrobno. Tři středně velká rajčata spaříme ve vroucí vodě, poté je sloupneme a nakrájíme nadrobno. Zbývající dvě rajčata rozkrojíme na poloviny a vydlabané vnitřky přidáme ke spařeným rajčatům. Vzniklé rajčatové "kloboučky" odložíme stranou.

V hrnci na zahřátém másle s olejem zvolna orestujeme cibuli, feferonku a česnek dozlatova (nesmí se připálit). Pak přidáme nakrájená rajčata, tymián, sůl a mletý pepř, přilijeme víno a za občasného míchání vaříme, dokud se alkohol neodpaří. Vzniklou rajčatovo-cibulovou směs zalijeme vývarem, přivedeme k varu a asi po 15 minutách vložíme do polévky rajčatové kloboučky řezem nahoru. Polévku povaříme asi ještě 2 minuty, pak ji odstavíme z tepla, kloboučky naplníme sýrem a hrnec krátce zakryjeme poličkou, dokud se sýr nerozpustí.

Pikantní cibulovo-rajčatovou polévku rozdělíme na porce a podáváme s opečenými toasty a zbývajícím strouhaným sýrem.


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Pikantní cibulovo-rajčatová polévka

Zpět na recept
Druh jídla
Polévky
Národní kuchyně
Česká

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.