Slovník pojmů

paccheri

paccheri

Krátké těstoviny tvaru dutého válce.

Číst více
paella

paella

Paella je typické španělské jídlo z rýže, podobné rizotu nebo kari. Pochází ze španělského města Valencie. Lidé, kteří ve Španělsku nežijí, paellu obvykle vnímají jako národní jídlo Španělska, ale většina Španělů ji spíše pokládá za regionální pokrm, vyskytující se v oblasti Valencie. Obyvatelé Valencie ji naopak považují za jeden ze svých symbolů. Podobně jako v případě rizota existuje spousta receptů s různými ingrediencemi. Na rozdíl od rizota se však v paelle častěji objevují plody moře, zelenina a koření. Připravuje se na speciální nízké rovné pánvi s uchy zvané paellera a výsledný pokrm je méně lepivý.

Číst více
palcatka

palcatka

Přenosná láhev na menší množství alkoholu. Je placatého tvaru, aby se vešla do kapsy a vyrábí se většinou kovová nebo skleněná.

Číst více
palmové víno

palmové víno

Bílá tekutina z nařezaných kmen palem. Nechává se vykvasit a samozřejmě pak mívá opojný účinek.

Číst více
palmový olej

palmový olej

Často bývá zaměňován za tuk z palmových semen. Palmový olej lisovaný za studena neexistuje. Plody se sterilizují, vaří a v lisech se odděluje olej od zbytku plodů. Olej má neutrální chuť. Obsahuje velké množství vitamínu E a přírodních karotenů. Snáší vysoké teploty. Je vhodný i na fritování a pečení

Číst více
pancetta

pancetta

Italská slanina z nasoleného a okořeněného vepřového boku.

Číst více
pandoro

pandoro

Vánoční italský moučník z piškotového těsta.

Číst více
panino

panino

Italská obdoba obloženého chleba, sendvič.

Číst více
pansotti

pansotti

Druh italských plněných těstovin.

Číst více
Papája

Papája

Toto ovoce má tvar hrušky zelenožluté barvy, s tenounkou slupkou. Má lososově růžovou až oranžově žlutou barvu dřeně. Ta je měkká, šťavnatá a nádherně voní po čerstvých meruňkách. Jadérka uvnitř nejsou jedlá! Jíme samotnou oranžovou dřeň. Chceme-li zvýraznit její chuť, pokapeme ji citronem. Papája je vynikající do ovocných salátů a podporuje látkovou výměnu.

Číst více
pappardelle

pappardelle

Do klubíček stočené asi 1 cm široké nudle. Jsou obdobou toskánských fetuccine. Mívají hladký nebo zvlněný okraj.

Číst více
parfait

parfait

Francouzský sladký mražený krém podávaný s ovocnou omáčkou.

Číst více
parmazán / parmezán

parmazán / parmezán

Italský tvrdý sýr, který vyžaduje dlouho dobu zrání. Minimum je 2 roky, ale většinou se jedná o 3 roky. Sýr je nízkotučný a obsahuje 32% tuku v sušině. Jedná se o jeden z nejtvrdších sýrů vůbec. Používá na strouhání, na těstoviny, na pizzu, do různých omáček a zapékaných jídel.

Číst více
Parmigiano Reggiano

Parmigiano Reggiano

Pravý parmazán. Sýr se zrnitou strukturou, ušlechtilý druh parmazánu z výběrových sýrařských oblastí. Vyrábí se z čerstvého, částečně odtučněného kravského mléka. Sýry mají tvar bochníků o průměru mezi 35 - 45 centimetrů a tloušťce 18 - 34 cm, které se nechají 15 - 20 dnů máčet v solném roztoku. Následuje zrání na dřevěných policích, které se pohybuje od 1 roku do 3 let. Parmazán se snadno rozpouští, používá se do polévek, omáček, do těstovin, jako posyp či se dá konzumovat samotný s vínem.

Číst více
pasírování

pasírování

Jedná se o proces rozmělnění, rozmačkání potravin nebo pokrmů přes síto nebo rozmixováním za účelem zbavění nežádoucích slupek nebo větších kousků surovin. Většinou se provádí u omáček nebo polévek.

Číst více
passata

passata

Rajský protlak, hustá omáčka z pasírovaných rajčat, která se používá k dochucování italských jídel a pizzu.

Číst více
Passata di pomodoro

Passata di pomodoro

Pravé italské rajčatové pyré.

Číst více
pasterace

pasterace

Proces tepelného ošetření mléka nebo mléčných výrobků zahřátím. Minimální teplota je 71,7 °C a to po dobu minimálně 15 sekund.

Číst více
pastinák

pastinák

Kořenová zelenina podobná petrželi. Na rozdíl od petržele je sladší.

Číst více