Slovník pojmů

čabajka

čabajka

Patří mezi tepelně neopracované fermentované uzeniny. Má tmavou barvu a výraznou paprikovou a piknantní chuť. Pravá čabajka by měla vydržet až 4 měsíce.

Číst více
Caciocavallo

Caciocavallo

Jemný uzený sýr ze směsi kravského, ovčího a kozího mléka.

Číst více
Caciotta

Caciotta

Polotvrdý sýr z plnotučného kravského mléka.

Číst více
čady

čady

Gruzínský chléb z kukuřičného těsta. Je výborný k sýru.

Číst více
čaj

čaj

Čaje jsou výrobky rostlinného původu, které slouží k přípravě nápojů. Čaj je také již vyrobený nápoj. Rozlišujeme čaje bylinné, černé, zelené, míchané, fermentované, instantní, ovocné nebo jen ovoněné.

Číst více
calamaretti

calamaretti

Označení pro malé sépie.

Číst více
Caldeirada

Caldeirada

Hustá polévka z ryb a mořských plodů.

Číst více
caldo gallero

caldo gallero

Klasická polévka galicijské kuchyně ve Španělsku. Jde o silný vývar se zelím, fazolemi a bramborami.

Číst více
Calvados

Calvados

Suché jablečné brandy vyráběné z na severu Francie v Normandii. Je často užíváno v kuchyních zejména v kuřecích vepřových a telecích mísách.

Číst více
calzone

calzone

Přeložená pizza plněná různými ingrediencemi z italské Neapole.

Číst více
camembert

camembert

Sýr s bílou plísní. Je smetanově krémový a jemnější než náš hermelín. Je dostupný celoročně.

Číst více
campari

campari

Známý italský aperitiv. Dá se koupit ve dvou verzích: hořkosladký a sladký. Hořký se těší větší oblibě a podává se sodou. Také se používá při míchání koktejlů.

Číst více
candát

candát

Candát je dravá sladkovodní ryba se štikovitě protáhlým tělem. Dává přednost vyhřátým vodám a živí se především plevelnými rybami, přičemž si nekonkuruje se štikou. Ceněnou pochoutkou ve vyšší cenové relaci je maso dravého candáta. K dostání především ve specializovaných restauracích. Na pultech obchodů se objevuje jen velmi zřídka. Průměrná váha ryb je mezi 1,5 - 2,5 kg. Maso candáta patří mezi nejjemnější maso sladkovodních ryb, protože nemá příliš svalových kůstek. Nejchutnější je pečený.

Číst více
Cannellini

Cannellini

Malé bílé fazolky velmi oblíbené v italské kuchyni.

Číst více
Cannelloni

Cannelloni

Těstovinové závitky - duté válečky z nudlového těsta, které plníme různými náplněmi a zapékáme. Jeden člověk spořádá tak 4 válečky.

Číst více
Cannoli

Cannoli

Sladké smažené trubičky plněné krémem z ricotty a kandovaného ovoce. Specialita sicilské kuchyně.

Číst více
Cantuccini

Cantuccini

Věhlasné toskánské mandlové sušenky s celými mandlemi, podávané většinou jako dezert k vínu Vin Santo.

Číst více
čapati

čapati

Indický celozrný chléb z pšeničné mouky, soli a vody, pečený na pánvi jako placky.

Číst více
caponata

caponata

Sicilský pokrm, který hodně připomíná naše klasické lečo. Připravuje se z paprik, lilků, kaparů, oliv, celerových řapíků a rajčat. Zpravidla se ochucuje octem a ančovičkam.

Číst více