Historie
Původ whisky nacházíme v Irsku. Pojí se s příchodem svatého Patrika do této ostrovní země v 5. století. Naučil místní obyvatele vyrábět z ječmene "živou vodu" metodou, která byla lidstvu tehdy známá zhruba 500 let - destilací. O několik staletí později se tento alkoholický nápoj dostal i do blízkého Skotska a proklestil si cestu od nápoje chudých horalů až na stoly šlechticů. V 16. století se začalo s dvojitou destilací, kterou se chuť lihoviny výrazně zjemnila.
Výroba skotské whisky
Podobně jako k výrobě piva, se i k výrobě tradiční whisky používá ječný slad, voda a sladovnické kvasnice. Ječmen se nechá 1-2 dny máčet ve vodě, dokud nenabobtná. Poté se nechá na rovné podložce zhruba týden klíčit a musí se často obracet a promíchávat, aby nezplesnivěl. Oschlý, naklíčený ječmen se následné nechá dosušit nad kouřem z hořící rašeliny. Takto opražený ječmen se nadrtí a smíchá s horkou vodou. Za dvě hodiny se z něj vyplaví většina maltózy a aromatických látek. Ječmen se scedí. Nadrcený ječmen je znovu zalit vodou, aby se vyplavil i zbytek cukru. Poté se podruhé scedí, usuší a slouží jako krmivo.
Mezitím se do získané tekutiny přidají kvasnice. Kvas obsahuje pouze 5 - 9% alkoholu, musí se proto destilovat v měděných kotlík cibulovitého tvaru, které pocházejí mnohdy ještě od vzniku palírny. Destilační cyklus se u skotské whisky 2krát opakuje, aby byl obsah alkoholu co nejvyšší. U irské whisky se destiluje 3krát. Destilát se následně minimálně na 3 roky uloží do dubových sudů, které by měly být prověřeny zráním amerického bourbonu nebo francouzského sherry. Nejdéle po 18 letech se stáčí do lahví.
Chuť whisky
Chuť a aroma whisky je samozřejmě ovlivněno dobou zrání a druhem dřevěných sudů. Prvotně ji však ovlivňuje původ surovin k její výrobě. Podobně jako u piva, je jedním z hlavních kritérií kvalita vody, dále pak i složení rašeliny a v neposlední řadě minerální látky obsažené v půdě, na níž se pěstuje ječmen. Whisky ze skotských vysočin je jemná a sladká, oproti tomu palírny v nížinách vyrobí whisky suchou a vhodnou spíše k přidávání do míchaných whisky. Whisky vyráběné na skotských ostrovech mají lehce slanou a rašelinnou chuť.
Obsah alkoholu
Čerstvě vydestilovaná whisky obsahuje až 70% alkoholu, proto se ředí vodou před uložením do sudů, aby byl obsah alkoholu asi o 10 % nižší. Při stáčení do lahví se opět ředí na stanovenou hodnotu, která se u různých druhů pohybuje mezi 35-43%.
Základní typy whisky
Bourbon
Whisky vyrobená z kukuřice s tradicí zejména v USA. Destilace se u bourbonu provádí pouze jednou.
Single malt whisky
Ječmenná whisky vyrobená z jednoho druhu sladu, tedy z whisky z jedné palírny. Většinou se smísí whisky stejného stáří z různých sudů, aby byla zachována stejná kvalita.
Grain whisky
Vyrábí se z různých druhů obilí, zejména z pšenice, ječmene a kukuřice. Samotná obilná whisky se používá k míchání s kvalitními sladovými druhy.
Blended whisky
Whisky míchána z několika druhů obilných a sladových whisky dle určitého stálého předpisu.
Na závěr nesmí chybět nějaký malý recept, tentokrát na drink s exotickým názvem Miami beach.
Miami beach
Ingredience
6cl skotské whisky, 4,5cl vermutu, 6cl grapefruitového džusu
Postup
Přísady vlijeme do šejkru, přidáme drcený led a důkladně protřepeme. Přes sítko jej vlijeme do tumbleru (nízká, větší sklenka) s ledem.
Jakou whisky pijete nejraději a nejčastěji?
Foto:
Photos.com