Skotské vejce

Skotská vejce jsou pochoutkou, kterou stojí za to ochutnat. Velikonoce jsou k tomu ideální příležitostí. Recept najdete i pod názvem pštrosí vejce.


4.316x
45 min

Postup přípravy

V hrnci přivedeme k varu osolenou vodu. Vložíme vejce a vaříme 6,5 minuty. Poté vejce přemístíme do studené vody, aby co rychleji vychladla a žloutek zůstal lehce tekutý.

Mezitím v míse promícháme mleté hovězí a vepřové maso a podle chuti osolíme, opepříme.

Vejce oloupeme. Musíme pracovat opatrně, jelikož vejce nejsou zcela uvařená.

Masovou směs rozdělíme na 6 kousků a postupně vejce obalujeme. Půjde nám to snáz, když si budeme průběžně namáčet ruce ve studené vodě a z každého kousku masové náplně nejdříve utvoříme placičkou, do které vejce zabalíme.

Přichystáme si 3 misky či hluboké talíře a postupně je naplníme hladkou moukou, rozšlehaným vejcem a strouhankou. Na 6 skotských vajec by nám mělo na obalení postačit 1 vejce. Každou kouli postupně obalíme v mouce, vejci a strouhance.

V hlubší pánvi nebo kastrolku rozehřejeme dostatečné množství oleje a skotská vejce osmažíme dozlatova. Zabereme nám to zhruba 4 - 5 minut. Poté vejce pokládáme na ubrousek, aby se odsál přebytečný tuk. Další možností je vejce osmažit ve fritovacím hrnci nebo můžeme udělat dietnější verzi - upéci je v troubě.

Skotská vejce chutnají nejlépe čerstvě osmažená a teplá, dokud je žloutek tekutý. Ale lze je jist i studená. Skvěle se k nim hodí bramborová kaše, případně pečivo a lístky rukoly na ozdobu.
user-icon

autor Hanka


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Skotské vejce

Zpět na recept