Slovník pojmů

náhradní sladidlo

náhradní sladidlo

Jsou látky, které dávají potravinám sladkou chuť, ale přitom nepatří mezi cukry - monosacharidy a disacharidy.

Číst více
nakládání

nakládání

Nakládání je proces nasáknutí kapaliny do potraviny (konzervací), aby potravina změkla a byla ochucena jinou aromatickou chutí - složkou. Tento proces se využívá hlavně u zeleniny a ovoce.

Číst více
nákyp

nákyp

Moučný pokrm připravený především z obilovin, který se zapéká.

Číst více
nálev

nálev

Nálevem můžeme označit vodu, vodný roztok se solí, roztoky potravinářských kyselin s vodou, roztoky vody s cukry nebo umělými sladidly, ovocné nebo zeleninové šťávy. Nálev však není základní potravinou. Pouze ji doplňuje a upravuje.

Číst více
naperon

naperon

Krycí ubrus.

Číst více
Nashi

Nashi

Domovem tohoto ovoce je Japonsko a říká se mu také japonská hruška nebo jablkohruška. Jsou to plody se světlou dužinou, které opravdu připomínají vzhledem hrušku a chutí zase velice sladké, ale křehké jablko. Nashi lze konzumovat jako stolní ovoce(jablko, hruška). Jeho slupka je jedlá, ale je dobré ji důkladně omýt, plod rozkrojit a zbavit ho jádřince. Můžete ho také přidat do salátů nebo ho použít na moučníky a sladké pokrmy. Hrušky Nashi se obvykle prodávají jednotlivě zabalené, protože jsou velmi citlivé na omačkání a tlak.

Číst více
natto

natto

Jsou fermentované uvařené sójové boby. Díky fermentačnímu procesu se u nich rozkládají složité bílkoviny a tudíž je natto snadněji stravitelnější než samotné sójové boby. Má významné zdravotně prospěšné účinky způsobené fermentačními bakteriemi. Jeho povrch je slizký, viskózní se sýrovitou strukturou.

Číst více
nektar

nektar

Nektar je slladká šťáva, kterou vylučují květy. V kuchyních se používá až po získání extrakci vodní parou nebo etylalkoholem.

Číst více
netto

netto

Čistá váha - hmotnost bez obalu.

Číst více
Nori

Nori

Řasa nori patří mezi nejrozšířenější řasy. Díky její vynikající chuti je často používaná k výrobě tradičního japonského suši, ale také k ochucování a zdobení japonských jídel. Pěstování Nori je složitý proces vyžadující značnou dovednost, kvalitní setbu, správnou teplotu, neznečištěné prostředí, správné načasování setby a sklizně. Nori se sbírá ručně a suší se na slunci na tenkých listech papíru. Většinou se nori kupuje sušená a slisovaná do tenkých plátků. Nori můžeme také použít při vaření luštěnin, polévek nebo vegetariánských jídel, protože řasa zvýrazňuje chuť. Nori obsahuje olej E.P.A., který je efektivní při prevenci aterisklerozy, taurin a také vitamíny, minerály, bílkovin a také chlorofyl. Díky obsahu kyseliny alginové pomáhá detoxikovat organismus. Řasy by měly být konzumovány v menším množství, ale pravidelně.

Číst více
nugát

nugát

Cukrářská hmota vytvořená z nejrůznějších oříšků a hlavně čokolády, doplněná dalšími složkami Vyrábí se v souvislé vrstvě. Po vychladnutí se krájí na charakteristické kostky. Podle přísad či stupně pražení jádrovin mohou být světlé či tmavé nugáty. Nugát se také využívá jako náplň do bonbonů, čokolád nebo moučníků.

Číst více