Z kravského mléka vyráběný indický sýr. Je lehce lisovaný a polotvrdý. Velice často bývá uzený.
Jedná se o balkánský dušený pokrm. Hlavními surovinami je skopové maso, rýže, cibule, papriky a bylinky s octem.
Japonská ředkev o průměru až 30 cm a délky 20 cm. Používá se k posypání některých jídel, do některých omáček a také do čerstvých i nakládaných zeleninových směsí. Také se však marinuje a podává se jako ozdobně nakrájená nebo strouhaná jako ozdoba japonských jídel.
Z rumu, limetkové šťávy, cukru míchaný koktejl. Někdy bývá jeho součástí ovocné pyré. Obvykle jahody nebo ananas.
Daisy patří do skupiny míchaných nápojů, podáváme jeve velkých sklenicích na šumivá vína. Pro tyto nápoje nejsou předepsané žádné speciální sklenky, můžeme použít i poháry na sekt. Nejčastěji používanými lihovinami jsou rum, brandy nebo aromatické likéry.
Jedná se o long drinky pro letní dny. Připravuje se v šejkru. Na 1 díl granadiny se přidají 2 díly citronové šťávy a 4 - 8 dílů lihovny. Takto připravený základ se zastříkne sodou.
Původně egyptský sýr (nyní ze zemí Středního východu). Vyrábí se z plnotučného mléka. Také se používá částečně sbírané kravské mléko nebo mléko buvolic. Sýr je naložen v solném roztoku. Má jemnou hladkou strukturu, bílou barvu a pochopitelně jemnou slanou chuť. Nezralý chutná kysele.
Francouzský výraz pro malou válcovitou formu, nebo označení dezertu upečeného v této formě. Klasická příprava dezertu spočívá v namotání plástu listového těsta na formu a pak jeho naplnění mandlovým krémem a upečením do zlatohněda.
Stejně jako fíky mají i datle svůj původ v Přední Asii v Mezopotámské nížině. A stejně jako o fících se i o datlích píše v Bibli a Koránu jako o pokrmu moudrých a svatých. Historie datlí však sahá ještě dál. Pěstují se již přes 5 tisíc let. Jsou známé jako zásobárna energie, proto byly odnepaměti hlavní potravinou pro beduíny a pouštní karavany. Zároveň byly ceněny pro své afrodiziakální účinky. Muslimové dokonce datlovou palmu považují za strom života.Dnešními největšími producenty jsou Maroko, Egypt, Irák, Španělsko ale i Indie a Kalifornie. Zejména v arabské kuchyni jsou denní součástí všemožných pokrmů a zároveň i zajímavým vývozním artiklem. Nejčastěji se pečou na másle nebo slisují do bochníku zvaného adšu.Palmy datlové (Phoenix dactylfera) dorůstají do výšky až 30 metrů. Daří se jim při vysokých teplotách a zároveň potřebují dostatečnou závlahu. Ideální podmínky jim tedy nabízejí pouštní oázy. Datlovník je rostlinou dvoudomou, proto se musí vysazovat samčí a samičí stromy, přičemž pyl z jednoho samčího stromu stačí na opylení 25 samičích. Plody o velikosti 5 -7 cm obsahují jedno velké semeno. Dozrávají v plodenstvích čítajících až 100 kusů bobulí. Jednotlivé kultivary se liší jak obsahem cukrů, tak konzistencí (dužnina šťavnatá až suchá) i barvou. Čerstvé datle mohou být oranžové, hnědé i černé, dužnina je bělavá. Každoročně lze z jedné palmy sklidit několik desítek kilogramů datlí. Kromě plodů se průmyslově využívají také všechny ostatní součásti stromu.V českých obchodech většinou narazíme na sušené datle, které můžeme v suchém prostředí skladovat dlouhé měsíce. V uzavřené vzduchotěsné nádobě vydrží kvalitní datle až rok. Čerstvým datlím svědčí nejlépe chladné prostředí, v němž vydrží několik týdnů. Datle v čerstvém stavu obsahují asi 30% vody a 50% cukrů. Sušené bobule mají méně než 10 % vody a poměr cukru přesahuje 60%. Jsou i zdrojem bílkovin, vitamínu B5, železa, draslíku, vápníku a dalších látek. Sušené datle jsou navíc koncentrovaným zdrojem niacinu, mědi, hořčíku a železa než čerstvé datle. Energetická hodnota téměř 300 kcal ve 100 g sušených plodů napovídá, že bychom je měli mlsat jen výjimečně. Jsou však zdravější a vhodnější než klasické bonbony pro děti. Právě díky své vysoké energetické hodnotě jsou datle v arabských zemích a Africe využívány jako hlavní složka potravy.Více o datlích se dozvíte v našem článku Datle.
Debabocho je japonský nůž určený k filetování ryb. Jedná se o středně dlouhý nůž, který má velmi dlouhou špičku. Speciální je v tom, že má ostří probroušené pouze k jedné straně.
Rozpuštění připečené šťávy nebo glazé ze stěn a dna pánve. Po dokončení přípravy masa tuk z pánve slijeme, přidáme malé množství vody nebo vína a zahříváme. Získaná šťáva se pak využívá k připravenému masu, nebo jako přídavku do omáčky a
Odstranění nadměrného množství vody ze směsi slitím nebo jiným odvodněním.
Degrasírování znamená odstranění tuku z povrchu tekutiny, neboli také sbírání tuku z povrchu tekutiny. Degrasírujeme masové výpeky a vývary. Jak se degrasírování provádí? Obvykle se tuk sbírá lžící, ale dá se použít ubrousek, který tuk nasaje. Pokud se jedná o větší množství tuku, je jednodušší danou tekutinu zchladit. Tuk ztuhne a usadí se na povrchu. Pak jen stačí jej sebrat.
Degustace je ochutávka čehokoliv. Od vín, přes piva, potraviny nebo čehokoliv jiného, co se týká potravin. Degustaci provádějí zkušení degustátoři, ale také amatéři.
Jedná se o potravinu, která obsahuje složky s nízkým obsahem vlhkosti. Obvykle mívá sypkou konzistenci. Dehydratovaný výrobek se vždy před obnoví tekutinou.
Slití tekutiny, třeba vína nebo octa z láhve do čisté nádoby bez porušení sedliny.
Jedná se o přelévání. Většinou červeného vína z láhví do karaf.
Jedná se žlutohnědý až zlatavý třtinový cukr v konzistenci běžného krystalu. Jsou to zlaté krystalky charakteristické chuti a vůně. Je vhodný k pečení, do míchaných nápojů nebo k normální běžné potřebě. Foto: Nakladatelství Slovart - Ingredience
Označení pro sekty a šampaňská vína - polosladký
Tradiční slovenská polévka z brambory a brynzy nebo tvarohu.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2023. Všechna práva vyhrazena