Slovník pojmů

dacca

dacca

Z kravského mléka vyráběný indický sýr. Je lehce lisovaný a polotvrdý. Velice často bývá uzený.

Číst více
dahorp

dahorp

Jedná se o balkánský dušený pokrm. Hlavními surovinami je skopové maso, rýže, cibule, papriky a bylinky s octem.

Číst více
daikon

daikon

Japonská ředkev o průměru až 30 cm a délky 20 cm. Používá se k posypání některých jídel, do některých omáček a také do čerstvých i nakládaných zeleninových směsí. Také se však marinuje a podává se jako ozdobně nakrájená nebo strouhaná jako ozdoba japonských jídel.

Číst více
daiquiri

daiquiri

Z rumu, limetkové šťávy, cukru míchaný koktejl. Někdy bývá jeho součástí ovocné pyré. Obvykle jahody nebo ananas.

Číst více
Daisies

Daisies

Daisy patří do skupiny míchaných nápojů, podáváme jeve velkých sklenicích na šumivá vína. Pro tyto nápoje nejsou předepsané žádné speciální sklenky, můžeme použít i poháry na sekt. Nejčastěji používanými lihovinami jsou rum, brandy nebo aromatické likéry.

Číst více
Daisy

Daisy

Jedná se o long drinky pro letní dny. Připravuje se v šejkru. Na 1 díl granadiny se přidají 2 díly citronové šťávy a 4 - 8 dílů lihovny. Takto připravený základ se zastříkne sodou.

Číst více
Damietta

Damietta

Původně egyptský sýr (nyní ze zemí Středního východu). Vyrábí se z plnotučného mléka. Také se používá částečně sbírané kravské mléko nebo mléko buvolic. Sýr je naložen v solném roztoku. Má jemnou hladkou strukturu, bílou barvu a pochopitelně jemnou slanou chuť. Nezralý chutná kysele.

Číst více
dariole

dariole

Francouzský výraz pro malou válcovitou formu, nebo označení dezertu upečeného v této formě. Klasická příprava dezertu spočívá v namotání plástu listového těsta na formu a pak jeho naplnění mandlovým krémem a upečením do zlatohněda.

Číst více
datle

datle

Stejně jako fíky mají i datle svůj původ v Přední Asii v Mezopotámské nížině. A stejně jako o fících se i o datlích píše v Bibli a Koránu jako o pokrmu moudrých a svatých. Historie datlí však sahá ještě dál. Pěstují se již přes 5 tisíc let. Jsou známé jako zásobárna energie, proto byly odnepaměti hlavní potravinou pro beduíny a pouštní karavany. Zároveň byly ceněny pro své afrodiziakální účinky. Muslimové dokonce datlovou palmu považují za strom života. Dnešními největšími producenty jsou Maroko, Egypt, Irák, Španělsko ale i Indie a Kalifornie. Zejména v arabské kuchyni jsou denní součástí všemožných pokrmů a zároveň i zajímavým vývozním artiklem. Nejčastěji se pečou na másle nebo slisují do bochníku zvaného adšu. Palmy datlové (Phoenix dactylfera) dorůstají do výšky až 30 metrů. Daří se jim při vysokých teplotách a zároveň potřebují dostatečnou závlahu. Ideální podmínky jim tedy nabízejí pouštní oázy. Datlovník je rostlinou dvoudomou, proto se musí vysazovat samčí a samičí stromy, přičemž pyl z jednoho samčího stromu stačí na opylení 25 samičích. Plody o velikosti 5 -7 cm obsahují jedno velké semeno. Dozrávají v plodenstvích čítajících až 100 kusů bobulí. Jednotlivé kultivary se liší jak obsahem cukrů, tak konzistencí (dužnina šťavnatá až suchá) i barvou. Čerstvé datle mohou být oranžové, hnědé i černé, dužnina je bělavá. Každoročně lze z jedné palmy sklidit několik desítek kilogramů datlí. Kromě plodů se průmyslově využívají také všechny ostatní součásti stromu. V českých obchodech většinou narazíme na sušené datle, které můžeme v suchém prostředí skladovat dlouhé měsíce. V uzavřené vzduchotěsné nádobě vydrží kvalitní datle až rok. Čerstvým datlím svědčí nejlépe chladné prostředí, v němž vydrží několik týdnů. Datle v čerstvém stavu obsahují asi 30% vody a 50% cukrů. Sušené bobule mají méně než 10 % vody a poměr cukru přesahuje 60%. Jsou i zdrojem bílkovin, vitamínu B5, železa, draslíku, vápníku a dalších látek. Sušené datle jsou navíc koncentrovaným zdrojem niacinu, mědi, hořčíku a železa než čerstvé datle. Energetická hodnota téměř 300 kcal ve 100 g sušených plodů napovídá, že bychom je měli mlsat jen výjimečně. Jsou však zdravější a vhodnější než klasické bonbony pro děti. Právě díky své vysoké energetické hodnotě jsou datle v arabských zemích a Africe využívány jako hlavní složka potravy. Více o datlích se dozvíte v našem článku Datle.

Číst více
debabocho

debabocho

Debabocho je japonský nůž určený k filetování ryb. Jedná se o středně dlouhý nůž, který má velmi dlouhou špičku. Speciální je v tom, že má ostří probroušené pouze k jedné straně.

Číst více
deglazé

deglazé

Rozpuštění připečené šťávy nebo glazé ze stěn a dna pánve. Po dokončení přípravy masa tuk z pánve slijeme, přidáme malé množství vody nebo vína a zahříváme. Získaná šťáva se pak využívá k připravenému masu, nebo jako přídavku do omáčky a

Číst více
degorgovat

degorgovat

Odstranění nadměrného množství vody ze směsi slitím nebo jiným odvodněním.

Číst více
degrasírování

degrasírování

Degrasírování znamená odstranění tuku z povrchu tekutiny, neboli také sbírání tuku z povrchu tekutiny. Degrasírujeme masové výpeky a vývary. Jak se degrasírování provádí? Obvykle se tuk sbírá lžící, ale dá se použít ubrousek, který tuk nasaje. Pokud se jedná o větší množství tuku, je jednodušší danou tekutinu zchladit. Tuk ztuhne a usadí se na povrchu. Pak jen stačí jej sebrat.

Číst více
degustace

degustace

Degustace je ochutávka čehokoliv. Od vín, přes piva, potraviny nebo čehokoliv jiného, co se týká potravin. Degustaci provádějí zkušení degustátoři, ale také amatéři.

Číst více
dehydratovaný výrobek

dehydratovaný výrobek

Jedná se o potravinu, která obsahuje složky s nízkým obsahem vlhkosti. Obvykle mívá sypkou konzistenci. Dehydratovaný výrobek se vždy před obnoví tekutinou.

Číst více
dekantace

dekantace

Slití tekutiny, třeba vína nebo octa z láhve do čisté nádoby bez porušení sedliny.

Číst více
dekantování

dekantování

Jedná se o přelévání. Většinou červeného vína z láhví do karaf.

Číst více
Demi sec

Demi sec

Označení pro sekty a šampaňská vína - polosladký

Číst více
demikát

demikát

Tradiční slovenská polévka z brambory a brynzy nebo tvarohu.

Číst více