Zajímavé články, kulinářské tipy a spousta inspirace pro vaše vaření i pečení.
Nevíte, co je foie gras nebo salsiccia? V našem slovníku se to dozvíte.
Osvědčené postupy, tajné fígle a triky našich babiček. Znáte už všechny?
Pokud se vám při pečení bábovky stává, že se bábovka propadá, může být na vině málo rozpálená trouba. Také si dávejte velký pozor na předčasné otvírání dvířek trouby během pečení, právě studený vzduch způsobí, že se bábovka srazí.
Číst víceChřest se připravuje snadno a rychle na nejrůznější způsoby. Pro menší obsah kalorií zvolíme přípravu v páře, blanšírování nebo klasické vaření. Chuť této zeleniny zvýrazníme opečením v troubě, grilováním nebo lehkým orestováním na pánvi.
Číst víceMilujete čokoládu? Čokoláda byla vždy spojována s pocitem štěstí a v těchto pochmurných dnech si potřebujeme zlepšovat náladu. Vyzkoušejte 10 neodolatelných receptů!
"Po třiceti společných letech plných vzestupů, pádů a nezapomenutelných zážitků jsme se rozhodli, že naše cesty se nyní rozdělují," napsal Babiš.
Dnes si povíme o stravitelnosti masa. Rozdělíme základní hovězí a telecí části do jakostních tříd. Především si ale povíme, pro kterou tepelnou úpravu je daná část zvířete nejvhodnější.
15.09.2006
ČÍST VÍCETradice jehněčího a skopového masa u nás pomalu mizí. Tyto druhy masa nesměly chybět při Velikonočních svátcích na žádném stole. Dnes je však problém toto maso v obchodě vůbec koupit. Přitom je zdravější než hovězí nebo vepřové maso.
15.09.2006
ČÍST VÍCEV dnešní době je na trhu spousta rozmanitých druhů olejů. Od obyčejného rafinovaného stolního oleje, přes slunečnicový až po olivový. Nejdražší - olivový olej si mnoho z nás odmítá koupit pro svou vysokou cenu a spokojí se s levnějším. Málokdo si ale uvědomuje klady olivového oleje.
14.09.2006
ČÍST VÍCEOblast jihovýchodní Asie je rájem kuchařů a gurmánů. Jídlo je zde uměním a gastronomie filosofií; chutě jsou důvtipně smíchány a prezentace jídel velmi okázalá. Nechte se inspirovat !
14.09.2006
ČÍST VÍCEJogurty a ostatní kysané mléčné výrobky představují zdravou a velice chutnou součást naší stravy. Zamysleli jste se však někdy, jak se takový obyčejný jogurt vyrábí?
14.09.2006
ČÍST VÍCESměs několika druhů koření je jen jedním ze tří významů slova kari. Slovem kari se totiž označují i lístky indické rostliny podobné bobkovému listu. Poslední význam tohoto slova se používá pro samotný pokrm připravený s kari kořením.
13.09.2006
ČÍST VÍCEJíst nebo nejíst maso? Věčnou debatou moderní doby je otázka, jestli jíst nebo nejíst maso. Jak víme, vegetariánů stále přibývá. Co bychom měli vědět o mase?
13.09.2006
ČÍST VÍCEKrůta je tradiční americké vánoční jídlo. Z našeho jídelníčku je však krůtí maso vytlačováno kuřecím. A to i přestože je krůtí maso zdravější a levnější než kuřecí. Krůtí maso se uvádí mezi 14 základními potravinami, které údajně prodlužují život. Pokud bychom chtěli najít zdroj nejlepšího libového a nejméně tučného masa, bylo by krůtí to pravé.
12.09.2006
ČÍST VÍCESójové maso někomu chutná a někomu ne. Ono vlastně chutná každému, kdo má rád maso, záleží jen na tom, zda jej kuchař umí správně připravit. Sójové maso se totiž dá uvařit tak, že nezkušený jedlík ani nepozná, že ho jí.
12.09.2006
ČÍST VÍCEFrancie je zemí módy, vína a hlavně dobrého jídla. Mnoho z nás krásy Francie nikdy nespatřilo. To ovšem neznamená, že nemůžeme vyzkoušet jejich kuchyni. Co takhle tradiční francouzský slaný koláč?
11.09.2006
ČÍST VÍCEVaječné bílky, med, banán či tvaroh. To vše sice slouží k přímé konzumaci, ale vitamíny v nich obsažené poslouží tělu nejen zevnitř, ale i zvenku.
10.09.2006
ČÍST VÍCEKdyž se řekne arabská kuchyně, co se nám vybaví? Spíš než jakékoliv jídlo představíme si poušť, Araba na velbloudu, slyšíme muezzína, jak monotónním hlasem vzývá Alláha, vidíme mešitu a dav věřících, pravidelně sklánějících hlavy k vzorkům svých modlitebních koberečků. Ale co jedí ti lidé, s nimiž si dnes, bohužel, tak trochu neoprávněně spojujeme i souslovný pojem mezinárodní terorismus? Spíš si vzpomeneme, že pijí kumys, osvěžující nápoj z kobylího mléka.
10.09.2006
ČÍST VÍCECukr se zapsal do světových dějin jako bílé zlato, placebo, antidepresivum, ale také jako ničitel zubů. Vynález výroby cukru je opředen tajemstvím a dodnes je výroba cukru spojena s nadnárodními obchodními a mocenskými zájmy.
09.09.2006
ČÍST VÍCEMnozí z nás bylinkové čajíčky nemají rádi pro jejich většinou ne příliš lákavou chuť i vůni, ale mají léčivé účinky, které by se nám mohly někdy hodit! Léčivé čaje dostaneme v lékárnách a dnes už i ve specializovaných prodejnách.
09.09.2006
ČÍST VÍCESója je luštěnina s vysokým obsahem proteinů, proto bývá označována jako proteinová bomba. Marně bychom hledali mezi přirozenými potravinami takovou, která by byla bohatší na bílkoviny. Má velmi široké použití jako potravina, krmivo i jako surovina pro zpracovatelský průmysl. Její název pochází z japonského "shoyu".
08.09.2006
ČÍST VÍCE"Kmotře Petře,nepřepepři mi toho pepřeného vepře. Pokud mi ho přepepříš, tak si ho sám také sníš." Říkanka, na které jsme si ve škole trénovali výslovnost ř. Pepř je ale hlavně kořením, které je zcela jistě tím nejpoužívanějším na celém světě a bezpečně jej najdeme v každé domácnosti.
08.09.2006
ČÍST VÍCEVe Francii se tato zelenina běžně používá. Z artyčoků Francouzi připravují saláty nebo nezpočetné množství chuťovek. Artyčok byl objeven v Africe už za starých Řeků, kde sloužil jako potrava již od pradávna. Staly se okrasnou rostlinou, ale také se přišlo na jejich zdravotně prospěšné účinky.
07.09.2006
ČÍST VÍCEV dnešní době na nás neustály vyskakují neznámé názvy, jako proteiny, lipidy, sacharidy, ale kdo se v tom všem má vyznat? Člověk aby po kapsách nosil slovníky. Bílkoviny - proteiny však jsou pro náš organismus základním stavební látkou, proto bychom o nich měli vědět alespoň základy.
06.09.2006
ČÍST VÍCEV jedné reklamě se říká: "Pečení je radost". Pro mě se pečení opravdu stalo radostí, proto se dnes pokusím přinést vám několik užitečných rad, jak předejít neúspěchům, katastrofám a jak vykouzlit voňavé a křehké moučníky.
06.09.2006
ČÍST VÍCEPokud jste striktními zastánci zdravé a dietnější kuchyně, nejspíš budete u následujícího článku obrazně skřípat zuby. Ukrajinské kulinářské umění si totiž libuje v mase, v živočišných tucích a v nejrůznějších plněných těstovinách a řídí se heslem: Co není úplně zdravé, je alespoň dobré.
05.09.2006
ČÍST VÍCEMáte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena