Zajímavé články, kulinářské tipy a spousta inspirace pro vaše vaření i pečení.
Nevíte, co je foie gras nebo salsiccia? V našem slovníku se to dozvíte.
Osvědčené postupy, tajné fígle a triky našich babiček. Znáte už všechny?
Z čerstvě nasbírané kopřivy si můžeme připravit velmi účinný čaj na snížení cholesterolu. Stačí smíchat ve stejném poměru kopřivu, přesličku a mátu. Takto připravený čaj snižuje cholesterol v krvi a má i protisklerotické účinky.
Číst víceBrambory krájíme až těsně před vařením, po nakrájení už je neomýváme vodou a nenecháváme zbytečně na vzduchu, došlo by tak k úbytku vitamínů.
Číst víceŠťavnatý tvarohový koláč v křupavé kakaové krustě. Rozplývá se na jazyku a dnes se naučíme krok za krokem, jak vytvořit efektní mramorování.
Celebrity
V minulých dílech našeho seriálu o rekordech z oblasti gastronomie jste se mohli seznámit s českými i světovými jedlíky a s rekordními kulinářskými dovednostmi zahraničních kuchařů. Dnes vás čeká další porce rekordů ze světa potravin.
08.10.2006
ČÍST VÍCEPod pojmem luštěniny si každý z nás určitě představí v dětství nenáviděnou hrachovou kaši ze školních jídelen. Do luštěnin však zahrnujeme všechna suchá jedlá semena. Nejznámějšími luštěninami jsou fazole, čočka, hrách, sója a boby.
07.10.2006
ČÍST VÍCEMnohdy si ani neuvědomujeme, že tyto dárky od přírody bereme jako samozřejmost. Sbírání lesních plodů má již dlouholetou tradici a hlavně od babiček nám chutnají zavařené borůvky nebo koláče s ostružinami a malinami.
07.10.2006
ČÍST VÍCEMáme tady pokračování o zmrazování další významných potravin. Tentokrát se týká ovoce, zeleniny a sladkostí.
06.10.2006
ČÍST VÍCEFlambování jistě patří mezi méně tradiční způsoby úpravy jídel. V závěrečné fázi přípravy pokrmu se přidá lihovina a pokrm se zapálí. Jídlo si získá zvláštní aroma, ale samotný alkohol shoří.
06.10.2006
ČÍST VÍCEV dnešní době se mluví o hovězím masu ve spojitosti s velice nepříjemným problémem, a to je nemoc šílených krav, nebo-li BSE. Je to smrtelné onemocnění, které postihuje dobytek a my se před tím musíme bránit, jak to jen jde.
05.10.2006
ČÍST VÍCENeslaný, nesladký, nehořký, nekyselý. Prostě neutrální smetanový sýr, který nalezneme v nespočtu italských jídel. Čím dál častěji se však objevuje i v tradiční české kuchyni. Nebude od věci, když se s ním seznámíme o něco víc.
05.10.2006
ČÍST VÍCEVětšina z nás, kteří jsme ochutnali indickou kuchyni, nemůže zapomenout na rozmanitou a nepopsatelnou variaci chutí a vůní. Kvůli této exotické kuchyni nemusíme vážit dalekou cestu do Indie nebo do indických restaurací, ale můžeme si kousek Indie přinést prostřednictvím indických pochoutek také do našich kuchyní.
04.10.2006
ČÍST VÍCEI pár dní po svátcích nám doma zůstala spousta dobrot, které je nám líto vyhodit. Jedno z možných řešení je použít mrazící box - mrazák. Každý z nás ho doma má. Ať už velký pultový nebo lednicový s přihrádkami. Jak do něj však správně uložit potraviny je pro mnoho z nás stále tabu.
04.10.2006
ČÍST VÍCEMožná si někdy při pohledu na vaši početnou hladovou rodinu připadáte jako ve vývařovně. Kilo masa a dvě kila brambor se sní k obědu jako nic, ale při pročítání následujícího článku možná zjistíte, že by mohlo být ještě hůř.
03.10.2006
ČÍST VÍCEMléko i smetana vlivem tepla houstnou nebo kysají přidáním některých bakteriálních kultur a mění se tak na podmáslí, kysanou smetanu a jogurt. Tyto výrobky mají v kuchyni velký význam. Používají se na dresinky, dipy, přidávají se do těst a zlepšujeme jimi chuť omáček.
03.10.2006
ČÍST VÍCEVrátili jste se od lékaře, který vám sdělil, že máte zvýšenou hladinu cholesterolu v krvi. Doporučil vám změnit jídelníček. Najednou jste se ocitli už v čekárně a v hlavě se Vám zrodilo plno otázek: Jaká strava je tedy vhodná? Musím se vzdát všech oblíbených jídel? V našem článku se dozvíte, pár potřebných rad, které Vám pomohou snižovat cholesterol v krvi.
02.10.2006
ČÍST VÍCEVyslovíme-li slovo Francie, ozvěna nám většinou vrátí - vynikající kuchyně. Jít na oběd nebo na večeři do francouzské restaurace patřívalo k dobrému tónu mezi zámožnějšími vrstvami a předpokládalo poučenost a zálibu v rafinované chuti. Do povědomí labužníků se kulinářské umění země Galského kohouta zapsalo především širokou škálou nejjemnějších sýrů a kvalitního vína. Jenže francouzská kuchyně je přece jenom mnohem, mnohem víc.
02.10.2006
ČÍST VÍCEMožná již začínáte pociťovat rozčarování nad krátícími se dny a jste, jak se říká, bez nálady. Podzimní únava a deprese je často zapříčiněná toxiny, které se v nás za dlouhé měsíce nahromadily. Svou daň si vybírají na kvalitě pleti i vlasů, což nám na náladě také nepřidá.
02.10.2006
ČÍST VÍCEKysané zelí se získává mléčným kvašením jemně nakrouhaných středně velkých hlávek bílého zelí. Nakrouhané zelí se osolí a okoření kmínem, podle chuti se mohou přidat i jalovcové bobule, cibule, jablka, mrkev nebo jiné přísady.
01.10.2006
ČÍST VÍCETato kašovitá pochutina pikantní chuti se permanentně nachází snad v každé ledničce. Neodmyslitelně patří k párku v rohlíku. Semínka hořčice jsou potom nedílnou součástí konzervačních kořenících směsí.
01.10.2006
ČÍST VÍCEJemně sladká a smetanová chuť sýru Ricotta vás omámí. Odborníci jej doporučují a profesionálové ho vychvalují kvůli mnohostranné využitelnosti v kuchyni.
30.09.2006
ČÍST VÍCETradiční česká kuchyně, to jsou pestré chutě vonící libečkem, meduňkou, kerblíkem či saturejkou - a také hodně poezie. Málokdo ale ví, co je například rambulice, couračka, hladká Ančka, zelník, mrkvanec, řepánek, miletínské modlitbičky, dandule, drkotina nebo hruščáky.
29.09.2006
ČÍST VÍCENevím jak vám, ale mně jako malé neustále doma říkali: "Jez mrkev a budeš mít oči jako bystrozraký. Uvidíš výborně a budeš zdravá." Babička mi často připravovala výborný mrkvový salát, po kterém se mi dělaly boule za ušima, avšak přiznám se, že jsem ho jedla proto, že mi moc chutnal, ne proto, že bych už jako dítě dbala na zdravou výživu.
29.09.2006
ČÍST VÍCE"Hranolky s tatarkou." Dostává se často odpovědi prodavači restaurace rychlého občerstvení na otázku, co si budeme přát. Mnozí však o ochucovadlu jménem tatarská omáčka vědí jen to, že nepatří mezi zdravé potraviny. Chcete se dozvědět více?
28.09.2006
ČÍST VÍCEMáte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena