Zajímavé články, kulinářské tipy a spousta inspirace pro vaše vaření i pečení.
Nevíte, co je foie gras nebo salsiccia? V našem slovníku se to dozvíte.
Osvědčené postupy, tajné fígle a triky našich babiček. Znáte už všechny?
Chřest se připravuje snadno a rychle na nejrůznější způsoby. Pro menší obsah kalorií zvolíme přípravu v páře, blanšírování nebo klasické vaření. Chuť této zeleniny zvýrazníme opečením v troubě, grilováním nebo lehkým orestováním na pánvi.
Číst víceRebarbora je surovinou, které se stále tak trochu bojíme, a přitom zbytečně. Z rebarbory lze vyrobit výbornou pikantní marmeládu, rozvar na sladké lívanečky, svěží limonádu, ale také ji užít při pečení sladkých moučníků. Skvěle si rozumí s tvarohem a drobenkou.
Číst víceFazolky mungo obsahují prospěšné látky jako bílkoviny, minerální látky v podobě vápníku, draslíku, železa či hořčíku. Nejzdravější jsou v naklíčené podobě. Posilují imunitu, detoxikují organismus a navíc nenadýmají. Klíčky mungo jsou křupavou pochoutkou, kterou si oblíbíte snadno a rychle.
Celebrity
Všechny recepty mají nějaký původ! Buď jste autory vy sami, protože ten nebo onen recept jste si vymysleli, nebo jsou autory jiní lidé, kteří mohou být i z dalekých krajů. A dnes si povíme, co je pro jakou kuchyň typické a jaké velice známé pokrmy odkud pocházejí.
16.10.2006
ČÍST VÍCEPodle průzkumů má každý druhý Čech nadváhu a každý pátý trpí obezitou. Česká republika si polepšila. Bohužel. Jsme totiž třetí nejtlustější stát v Evropě! Většina odborníků se přiklání k tomu, že velký vliv na naši nadváhu má pitný režim, nedostatek pohybu a hlavně špatná skladba jídelníčku. Ač se nám to nezdá, průměrná čtyřčlenná rodina ročně zkonzumuje přes 160 kilogramů vepřového masa, které je nejtučnější, a jen 42 kilogramů hovězího. Co bychom měli vědět o vepřovém masu, které jíme nejčastěji?
16.10.2006
ČÍST VÍCETéma tohoto týdne završíme informacemi o citronech. Ty by totiž měly stát v přední linii v boji proti chřipkám, jarní únavě a další nemocech, ale také v čele našeho ovocného jídelníčku. I když citron má široké uplatnění.
15.10.2006
ČÍST VÍCEBlíží se období sychravých dnů. Čaj se stává každodenním společníkem, který zahřeje a povzbudí náš organismus. Se svou rozmanitostí druhů a bohatou historií si právě v tomto období zaslouží více naší pozornosti.
15.10.2006
ČÍST VÍCEOlej nás spolu s octem provází celá tisíciletí. Většina z nás olej považuje za pouhý tuk, který našemu zdraví nepřispívá (jak hlásají některá média). Co tedy víme o této tekutině?
14.10.2006
ČÍST VÍCEZrodila se, tak říkajíc, před hlavněmi mušket. Strava původního obyvatelstva se mísila s pokrmy španělských dobyvatelů a její ohnivá příchuť se udržuje jako památka na dým z někdejších bojů. Více se o mexických specialitách dočtete v článku.
14.10.2006
ČÍST VÍCETaky vás v kuchyni rodina nachytala na apríla? U nás se tradičně mění sůl za cukr, ale hlavně olej za ocet. Mnohdy vznikají opravdu netradiční kulinářské zážitky. Proč si tedy nepřiblížit třeba ocet? Je tady přece jaro a k němu patří zdravé jarní saláty se zálivkami, které se bez octa neobejdou.
13.10.2006
ČÍST VÍCEJe tady závěr našeho seriálu o bylinkách v české kuchyni. Závěrem si přiblížíme skořici, šalvěj, tymián, vanilku a zázvor. Pokud nevíte, kde koření použít, pak určitě čtěte dále.
13.10.2006
ČÍST VÍCENevím jak vám, ale mě tato zima připadá hrozně dlouhá. Hrozně se těším na jaro. Spousty sluníčka, zelené trávy, maminek s kočárky, projížďky na kole nebo na bruslích. O tyto radůstky jsme v zimě připraveni. Když si představím přechod mezi jarem a zimou - takzvanou jarní únavu, polovina radosti mě přejde. S jarní únavou se však dá bojovat! Stačí jíst dostatečné množství ovoce. Přibližme si, jak udržet se fit i na přelomu zimy a jara.
12.10.2006
ČÍST VÍCEA je tady již předposlední díl seriálu o koření a bylinkách v české kuchyni. Čeká nás nové koření, oregano, pažitka, pepř nebo paprika a další.
12.10.2006
ČÍST VÍCENe každý přesně ví, co si pod pojmeme likér může představit, tak si o likérech něco povíme. Likér je základní neutrální alkohol, který je zpříjemněný různými přírodními ingrediencemi. Každý likér má svůj originální recept i svou legendu.
11.10.2006
ČÍST VÍCEV tomto již třetím díle o nejpoužívanějším koření a bylinkách v české kuchyni si přiblížíme další tradiční koření. Povíme si o libečku, majoránce, obou druzích máty, meduňce, muškátovém oříšku a květu.
11.10.2006
ČÍST VÍCESladká tvárná pasta z cukru a mandlí, která se ze sultánského stolu rozšířila do celé Evropy se nazývá marcipán. Dnes si bez marcipánu nedokážeme představit vánoční cukroví, svatební dorty nebo jiná sladká mlsání. Proto bychom o marcipánu měli vědět i něco víc než to, že je sladký.
10.10.2006
ČÍST VÍCEPřinášíme vám druhý díl ze našeho malého seriálu o nejpoužívanějších kořeních v českých kuchyních. Tentokrát se dozvíte něco málo o kmínu, hřebíčku, koriandru, kajenském pepři a kari koření.
10.10.2006
ČÍST VÍCEObchody mají již ve své stálé BIO nabídce celou řadu potravin a výrobků.
09.10.2006
ČÍST VÍCEFialové květy šafránu setého v sobě skrývají velké bohatství, bohužel ve velmi malém množství. To je důvod, proč je šafrán nejdražším kořením světa a proč vzniklo úsloví: "Je toho jako šafránu".
09.10.2006
ČÍST VÍCEMnoho z nás má doma spoustu koření a bylinek a přitom mnohdy ani netušíme, kde koření použít. Přinášíme vám první díl našeho seriálu těch nejpoužívanějších druhů koření a bylinek v našich kuchyních.
09.10.2006
ČÍST VÍCENáš pětidílný seriál o neuvěřitelných rekordech z oblasti gastronomie uzavřeme více než příjemně. Co se třeba odreagovat na největší rajčatové bitvě a na nejproslulejším pivním festivalu?
08.10.2006
ČÍST VÍCEVšechny nás občas trápí zažívací problémy. Pálí nás žáha, což způsobuje nadměrné překyselení žaludku. Víte, které potraviny nám tyto starosti dělají?
08.10.2006
ČÍST VÍCEV minulých dílech našeho seriálu o rekordech z oblasti gastronomie jste se mohli seznámit s českými i světovými jedlíky a s rekordními kulinářskými dovednostmi zahraničních kuchařů. Dnes vás čeká další porce rekordů ze světa potravin.
08.10.2006
ČÍST VÍCEMáte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena