Další gastronomická "nej"

Další gastronomická "nej"

V minulých dílech našeho seriálu o rekordech z oblasti gastronomie jste se mohli seznámit s českými i světovými jedlíky a s rekordními kulinářskými dovednostmi zahraničních kuchařů. Dnes vás čeká další porce rekordů ze světa potravin.

11357×

Pěstitelské kuriozity

Ať se snažíme sebevíc, zaléváme, přihnojujeme nebo plejeme, stejně si na své výpěstky musíme spíše vzít brýle než nůši. Někdy se naopak "zadaří" natolik, že se naše jméno rázem může ocitnout v Guinessově knize rekordů. Pod Aljaškou si každý představí nehostinnou pustinu, jež je většinu roku pokryta sněhem. Výpěstek Johna Palmera ale hovoří o opaku. Na zahrádce mu vyrostla obří mrkev o váze 8,61 kilo. Největší česnekovou hlavičku vypiplal Robert Kirkpatrick. Vážila 1,19 kilogramů. Největší fazolový lusk, který kdy vyrostl, měřil zhruba jako desetileté dítě, tedy 130 cm! Tato největší luštěnina opět pochází z Ameriky, konkrétně ze státu Severní Karolína. Nejtěžší sklizenou červenou řepou se může pyšnit Ian Naele z Británie. V sezóně 2001 vypěstoval dosud největší 23,4 kilogramy vážící bulvu. Kanárské ostrovy mají na svém kontě nejobjemnější vypěstovaný trs banánů. Příroda ve spolupráci s technikou vykouzlila 130 kilogramů vážící trs se 473 jednotlivými banány.

Nejdražší pochoutky

Do kategorie "nej" patří jistě i to nejluxusnější a nejdražší jídlo a pití. Zajímá vás, na kolik by vás přišlo nejdražší víno, či nejdražší večeře? Vezměme to ovšem nejprve od něčeho "levnějšího". Nejdražší hamburger vám naservírují v newyorském bistru DB. Jeho cena je "pouhých" 59 dolarů (asi 1500Kč). K mání je jen během sezóny černých lanýžů. 64 tisíc dolarů, v lepším případě 56 tisíc dolarů byste zaplatili za nejdražší víno světa. Chateau d’Yquem Sauternes bylo zakorkováno v roce 1787 a pochází z francouzské oblasti Bordeaux. Vysoká cena za pocit, že toto víno před vámi zachutnalo Thomasu Jeffersonovi či Georgi Washingtonovi, určitě stojí. Máte-li chuť na nejdražší koktejl na světě, vydejte se do pařížského hotelu Ritz. Zde vám namíchají koktejl The Ritz Side Car. Za v přepočtu 12000Kč může být tento "postranní vozík" váš. 5. července 2001 vytiskli v restauraci Petru v centru Londýna účtenku v závratné sumě 44007 liber. Jídlo v hodnotě 300 liber tehdy dostalo šest strávníků jako pozornost podniku zdarma. Nejdražší položky (celkem 43900 liber) byly tvořeny pěti lahvemi archivních ročníků vína Chateau Petrus (1945, 1946, 1947), Chateau d'Yquem (1900) a Montrachet (1982). Nealko nápoje, cigarety a šest sklenek šampaňského přišlo na zbývajících 107 liber. Nejzajímavější raritou je ovšem nejmenší láhev vína, která spíše než ke gastronomickému prožitku slouží ke sběratelským účelům. Lahvička není větší než ciferník pánských hodinek. Na výšku měří 3,2 cm. Je dokonce pečlivě zazátkována, zapečetěna, má etiketu a samozřejmě obsahuje i víno. Vydat za 0,75 ml moku 20-90 dolarů může podle mě jen opravdový fajnšmekr. Jaké jste kdy konzumovali nejdražší jídlo či pití? Kolik byste byli ochotni zaplatit za dobrou večeři či víno? Foto: Profimedia.cz
user-icon

autor Sarkak

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz
Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena