Fagotini jsou italské těstovinové uzlíčky. Plní se nejrůznějšími náplněmi a také se vyrábějí s různými příchutěmi a barvami. Foto: Nakladatelství Slovart - Ingredience
Starobylý čistě vegetariánský pokrm. Hlavní surovinou je uvařená cizrna. Pokrm je bohatý na proteiny a vitamíny.
Staročeský název pro železné, mosazné, nebo měděné pekáče a rendlíky.
Je francouzský výraz pro "nádivku".
Italské těstoviny malé velikosti ve tvaru motýlků - mašliček z tvrdé pšenice.
Dříve se tak říkalo míšeninám. Zpravidla z mletého masa s vejci, houskami nebo strouhankou a kořením.
Druh fazolí (fazolový bob), z nichž se konzumují plody uložené v tuhém zeleném lusku.
Jedná se o velmi jemné italské špagety.
Feijoa jsou cizokrajné plody svou chutí připomínající jahody a ananas. Jsou vejčité, mají asi jen 30 - 60g hmotnost a rostou v Jižní Americe a na Novém Zélandu. Tyto plody jsou do některých evropských zemí dováženy, ale zralé plody vydrží od sklizně pouze asi 5 dní. Pak hnědnou a kazí se.
Hustá kaše z černých máslových fazolí s klobáskou.
Rozlišujeme 2 základní druhy fenyklu. Koření a zeleninu. Fenykl obecný je víceletá rostlina, která volně roste ve Středomoří. Podobá se našemu kmínu a kopru, ale má své vlastní osobité příjemně sladké aroma a chuť, která je celkem podobná anýzu. Fenykl byl považován za afrodiziakum a všelék. Semena obsahují silice, které pomáhají proti křečím, při odkašlávání a hlavně při zažívání. Fenykl zabraňuje nadýmání. Používá se hlavně v rybích polévkách, omáčkách, pomazánkách, salátech a také v alkoholických nápojích. Fenykl lze použít téměř ke všemu. Od ryb, masa, přes saláty, majonézy až k nálevům při zavařování, omáčkám a při výrobě likérů. Fenykl florentinský, levantský nebo také jen sladký je velmi uznávaná lahůdková zelenina. Je oblíbená především pro řapíkaté listy, které mají kuchyňské uplatnění jako chřest. Foto: Nakladatelství Slovart - Ingredience
Fernet je pronikavě hořká žaludeční lihovina, užívaná spíše jako lék. Původní italský Fernet Branca (Fratelli Branca, Milano), ale i Fernet Stock je nejznámějším a nejpropagovanějším aperitivem a jeho název je přísně chráněn. V pozdější době byla uvedena na trh celá řada obdobných výrobků, u nichž se výrobci snaží co nejvěrněji vystihnouti chuť a účinky Fernetu původního užívajíce ovšem místo původního jména nebo značky vlastní (Fernet - Stock, Fernet - Cora) nebo prostě názvu Fernet. Obsah alkoholu Fernetu bývá asi 45%, cukr nemá obsahovati vůbec, barva je temně hnědá.
Řecký sýr, který se vyrábí s kozího nebo ovčího mléka. Nechává se uzrát v solném roztoku. Je drolivý. Občas nám může připomínat osolený a tvrdý tvaroh.
Jedná se i 3 - 5 milimetrů široké nudle. Fettuccine se řadí mezi jedny z nejznámější italské tradiční těstoviny.
Smokvoň obecná (Ficus Carica) pochází z Přední Asie. Mezi stovkami druhů fíkovníků je jedinou, která se v agrárním průmyslu využívá pro své chutné plody. Dnes jsou smokvoně rozšířeny do všech tropických a subtropických oblastí světa. Evropskou velmocí v pěstování fíků je Portugalsko. Ty nejchutnější ovšem pocházejí z maloasijských plantáží.Strom je charakteristický velkými, dlanitými, laločnatými listy. Plody mají protáhlý, hruškovitý tvar s tlustou stěnou. Ve skutečnosti se jedná o plodenství drobných nažek. Barva čerstvých fíků je žlutá, zelená někdy i nafialovělá. Sušené jsou na omak měkké, hnědé a někdy pokryté bílým povlakem glukózy. V čerstvém stavu vydrží v chladu nejdéle 2 týdny. Tím pádem se většinou transportují sušené.Fíky v čerstvém stavu obsahují 80% vody a 25% cukru. Sušené plody mají pouze 18% vody, ale 60 % cukrů. Jsou i směsicí aminokyselin, vitamínů a minerálních látek, mezi jinými draslíku, vápníku, vitamínu A a B1, pektinu a vlákniny. Díky vysoké zásaditosti se hodí k neutralizaci kyselých potravin. Více o fících, jejich historii a použití, se dozvíte v našem článku Fíky.
Jedná se o plátek masa, který byl uříznut přímo od hřebetní kosti. Všeobecně filet znamená - kromě rybího filé - to nejjemnější a nejlepší maso. Většinou vepřovou panenku nebo hovězí svíčkovou. Za filé ale taky považuje čisté měsíčky pomeranče a další ovoce.
Výraz pro medailonek z pravé svíčkové.
Krájení na plátky.
Tímto termínem se označuje vykrajování filet. Nejen z ryb nebo masa, ale také z ovoce, například pomeranče.
Kulatý a čistý plátek steaku ze svíčkové.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2023. Všechna práva vyhrazena