Slovník pojmů

Falafel

Falafel

Starobylý čistě vegetariánský pokrm. Hlavní surovinou je uvařená cizrna. Pokrm je bohatý na proteiny a vitamíny.

Číst více
fantučky

fantučky

Staročeský název pro železné, mosazné, nebo měděné pekáče a rendlíky.

Číst více
farce

farce

Je francouzský výraz pro "nádivku".

Číst více
farfalle

farfalle

Italské těstoviny malé velikosti ve tvaru motýlků - mašliček z tvrdé pšenice.

Číst více
faš / fašírka

faš / fašírka

Dříve se tak říkalo míšeninám. Zpravidla z mletého masa s vejci, houskami nebo strouhankou a kořením.

Číst více
fave

fave

Druh fazolí (fazolový bob), z nichž se konzumují plody uložené v tuhém zeleném lusku.

Číst více
fedelini

fedelini

Jedná se o velmi jemné italské špagety.

Číst více
feijoa

feijoa

Feijoa jsou cizokrajné plody svou chutí připomínající jahody a ananas. Jsou vejčité, mají asi jen 30 - 60g hmotnost a rostou v Jižní Americe a na Novém Zélandu. Tyto plody jsou do některých evropských zemí dováženy, ale zralé plody vydrží od sklizně pouze asi 5 dní. Pak hnědnou a kazí se.

Číst více
Feijoada

Feijoada

Hustá kaše z černých máslových fazolí s klobáskou.

Číst více
Fernet

Fernet

Fernet je pronikavě hořká žaludeční lihovina, užívaná spíše jako lék. Původní italský Fernet Branca (Fratelli Branca, Milano), ale i Fernet Stock je nejznámějším a nejpropagovanějším aperitivem a jeho název je přísně chráněn. V pozdější době byla uvedena na trh celá řada obdobných výrobků, u nichž se výrobci snaží co nejvěrněji vystihnouti chuť a účinky Fernetu původního užívajíce ovšem místo původního jména nebo značky vlastní (Fernet - Stock, Fernet - Cora) nebo prostě názvu Fernet. Obsah alkoholu Fernetu bývá asi 45%, cukr nemá obsahovati vůbec, barva je temně hnědá.

Číst více
feta

feta

Řecký sýr, který se vyrábí s kozího nebo ovčího mléka. Nechává se uzrát v solném roztoku. Je drolivý. Občas nám může připomínat osolený a tvrdý tvaroh.

Číst více
fettuccine

fettuccine

Jedná se i 3 - 5 milimetrů široké nudle. Fettuccine se řadí mezi jedny z nejznámější italské tradiční těstoviny.

Číst více
filé

filé

Jedná se o plátek masa, který byl uříznut přímo od hřebetní kosti. Všeobecně filet znamená - kromě rybího filé - to nejjemnější a nejlepší maso. Většinou vepřovou panenku nebo hovězí svíčkovou. Za filé ale taky považuje čisté měsíčky pomeranče a další ovoce.

Číst více
Filet Mignon

Filet Mignon

Výraz pro medailonek z pravé svíčkové.

Číst více
filírování

filírování

Krájení na plátky.

Číst více
filírovat

filírovat

Tímto termínem se označuje vykrajování filet. Nejen z ryb nebo masa, ale také z ovoce, například pomeranče.

Číst více
fillet

fillet

Kulatý a čistý plátek steaku ze svíčkové.

Číst více