Fíky

Fíky

Ovoce s příchutí exotiky si nejčastěji dopřáváme o vánočních svátcích v podobě sušených plodů. Pokud však letos vyrážíte na dovolenou na jih Evropy či do severoafrických destinací, poohlédněte se po této pochoutce v syrovém stavu a vychutnejte si její medovou chuť.

15512×

Historie

Smokvoň obecná (Ficus Carica) pochází z Přední Asie. Mezi stovkami druhů fíkovníků je jedinou, která se v agrárním průmyslu využívá pro své chutné plody. Všeobecně se předpokládalo, že v Egyptě a v Asyrské říši začali s pěstováním fíků zhruba před 5000 lety. Vykopávkami poblíž Jericha však bylo nedávno prokázáno, že smokvoň byla jednou z vůbec prvních zemědělsky cíleně pěstovaných rostlin, a to již před více než 11 tisíci lety. Později byly fíky strategickou plodinou i pro Řeky a Římany. Fík byl dokonce ve znaku Athén. Pro své blahodárné vlastnosti představoval pro každou pěstitelskou zemi znak bohatství. O pěstování fíků se naši zemědělci pokoušejí již od dob Karla IV. Dnes jsou smokvoně rozšířeny do všech tropických a subtropických oblastí světa. Evropskou velmocí v pěstování fíků je Portugalsko. Ty nejchutnější ovšem pocházejí z maloasijských plantáží.

Charakteristika

Fíky špatně snášejí naše klimatické podmínky, proto se na pultech obchodů setkáváme s plody většinou ze středomoří a Jižní Ameriky. V tropických oblastech kvete po celý rok a "fíkové žně" se konají 2 - 3krát ročně. Fíkovník může dorůst až do výšky 15 metrů a lze z něj za sezónu sklidit i 300 kg ovoce. Strom je charakteristický velkými, dlanitými, laločnatými listy. Plody mají protáhlý, hruškovitý tvar s tlustou stěnou. Ve skutečnosti se jedná o plodenství drobných nažek. Barva čerstvých fíků je žlutá, zelená někdy i nafialovělá. Sušené jsou na omak měkké, hnědé a někdy pokryté bílým povlakem glukózy. V čerstvém stavu vydrží v chladu nejdéle 2 týdny. Tím pádem se většinou transportují sušené.

Složení a použití

Fíky v čerstvém stavu obsahují 80% vody a 25% cukru. Sušené plody mají pouze 18% vody, ale 60 % cukrů. Jsou i směsicí aminokyselin, vitamínů a minerálních látek, mezi jinými draslíku, vápníku, vitamínu A a B1, pektinu a vlákniny. Díky vysoké zásaditosti se hodí k neutralizaci kyselých potravin.

K čemu je použít?

  • čerstvé plody lze zavařovat do marmelád a kompotů
  • sušené plody se hodí jako náhražka rozinek
  • při zácpě a problémech s trávením působí projímavě
  • díky příznivé kalorické hodnotě 75 kcal ve 100g jsou vhodným doplňkem při dietě
  • působí jako životabudič
  • ve formě obkladů urychlují hojení ran
  • fíkové dřevo se používá v nábytkářství

Perlička na závěr

Stehnatka fíková je sice malý, ale pro opylování fíků velmi důležitý hmyz. O tom se mohli přesvědčit i Američané, kteří si v 16. století do své domoviny dovezli fíkovníky, ale dalších 300 let marně čekali na úrodu. Důvodem byla právě malá vosička, která byla do Ameriky dovezena až tři století po prvních smokvoních. Dnešní šlechtěné stromy již disponují pouze samičími květy, jež jsou schopny vytvořit plody i bez opylení. A co vy? Máte zkušenosti s používáním fíků v kuchyni? Foto: Profimedia.cz
user-icon

autor Sarkak

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz
Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena