Slovník pojmů

tabasco

tabasco

Tabasco je ostrá omáčka. Existuje několik variant. Původní Tabasco omáčka se nazývá Tabasco pepřovou omáčkou, nyní nabídka zahrnuje i další, například mírnější zelenou omáčku Tabasco, jalapeno, chilli nebo Tabasco česnekovo-pepřovou omáčku. Přesný výrobní postup a složení omáčky Tabasco je přísně střežené firemní tajemství firmy McIlhenny. Je známo, že omáčka Tabasco se vyrábí z octa, drcených zralých papriček a soli. Rozlišovací chuť omáčky se vyvíjí v průběhu kvašení, které probíhá během až tři roky trvajícího skladování v dubových sudech.

Číst více
tacos

tacos

Tacos se prodávájí v Mexiku kdekoliv a kdykoliv. Jsou to malé (v průměru 10 cm) moučné nebo kukuřičné tortily naplněné různými náplněmi, srolované a někdy spíchnuté párátkem. Mohou být jen ohnuté napůl a naplněné. Jsou často smaženy i ve fritovacím hrnci a zde získají miskovitý tvar.

Číst více
tagliatelle

tagliatelle

Jedná se o širší dlouhé nudle stočené do závitku - hnízda.

Číst více
tahini

tahini

Pasta vyrobena ze 100% z rozmělněných sezamových semínek, podobně jako je například máslo z burských oříšků. Používá se jako pomazánka na sendviče, nebo je míchána s rozličnými zeleninami jako např. s česnekem cibulí a kořeněná pepřem k přípravě různých dipů nebo dresinků na saláty.

Číst více
taleggio

taleggio

Sýr krémové konzistence, velice měkký, jemný a má oranžovou kůru, která vzniká díky zrání v solných lázních. Používá se hodně na zapékání pokrmů.

Číst více
Tamarilo

Tamarilo

Tamarilo je keřové ovoce. Plody jsou dlouhé asi 9 cm. Slupka je tenká, hladká a červená. Vzhledem připomíná rajská jablíčka. Existují také druhy se žlutohnědou nebo jen žlutou slupkou. Dužina je žlutá až načervenalá. Plod měkne směrem do středu. Jádra jsou jedlá a jsou obalena "rosolem". U zralého poldu je dužina trpkosladké chuti a nezralé plody jsou silně hořké a téměř nepoživatelné. Tamarilo obsahuje vysoký podíl vitamínu C, provitamin A, železo, vápník, draslík, hořčík, fosfor a křemík. Obsahuje 210kJ (cca 50kcal) na 100g dužiny. Nejlepší k jídlu je, když se rozpůlí, pocukruje a uloží přes noc do lednice. Dá se však použít jako tomatové jablíčko na vaření nebo dušení. Jen je třeba se předem zbavit slupky, která je hrozně hořká.

Číst více
Tandoori Másala

Tandoori Másala

Mírně ostrá indická kořenící směs, která se používá na rožnění drůbeže a jiných druhů masa. Obsahuje koriandr, římský kmín, zázvor, česnek, chilli, sůl (5 %).

Číst více
tanin

tanin

Třísloviny (taniny) jsou rostlinné polyfenoly trpké, svíravé či hořké chuti, které sráží proteiny. Vyskytují se hlavně v čaji, ovoci a červeném vínu.

Číst více
tapas

tapas

Španělské malé jednohubky s mořskými živočichy, masem nebo uzeninami.

Číst více
tarator

tarator

Studená jogurtová polévka bulharské kuchyně.

Číst více
tarhoňa

tarhoňa

Drobná sušená těstovina podávaná k masu ve šťávě v maďarské a slovenské kuchyni. Tarhoňa jsou drobné nočky z nudlového těsta. Z hrubé mouky a vajec se vypracuje těsto dost tuhé na to, aby šlo nastrouhat na kousky asi půlcentimetrové. Ty se pak suší na slunci nebo v mírně rozpálené troubě a uchovávají se do zásoby. Tarhoňa se vaří jako příloha, zejména k perkeltu, používá se jako zavářka do polévek nebo se může jíst samotná, opečená na sádle a posypaná paprikou.

Číst více
tavený sýr

tavený sýr

Sýr, který byl tepelně upraven za pomocí tavících solí. Není přírodní sýr. Při jeho výrobě se přírodní sýr zbaví kůry, umele se, přidají se tavící soli a pak se sýr zahřívá, až se roztaví v krémovou hmotu. Sůl zabraňuje tomu, aby se sýrová hmota a voda při zahřívání oddělily od sebe.

Číst více
tavící soli

tavící soli

Jsou soli, které mění vlastnosti proteinů při výrobě tavených sýru za účelem zamezení oddělování tuků.

Číst více
Tempeh

Tempeh

Podobně jako tofu je tempeh vyráběn ze sójových bobů, ale technologicky odlišným způsobem, kterým získává jiné nutriční složení a strukturu. Uvařené sójové boby se během fermentace za pomocí kultur Rhizopus oligosporus nebo Aspergillus oryzae promění ve hmotu tvrdé konzistence a bílé barvy. Vzniklá ušlechtilá plíseň zaručuje vysoký obsah vitamínu B12. Procesem fermentace získá dále tempeh velký podíl proteinů, vlákniny, vitamínů a jeho typické intenzivní aroma. Tempeh původně pochází z ostrova Jáva, a proto bývá často nazýván Javanéské maso. Zdejší kuchyně si ho cení jako chutný zdroj proteinů a používá ho k přípravě řady pokrmů. Pro jeho výživnou hodnotu je oblíben ve vegetariánské kuchyni, kde bývá často využit jako náhrada masa. Foto: FotoosVanRobin - Flickr.com

Číst více
tenderizer

tenderizer

Tenderizer je kuchyňské náčiní určené pro zpracování masa před tepelnou přípravou. Jedná se o řadu výsuvných ostrých nožů, které pronikají skrze maso, kde protínají vazivovou tkáň, která činí maso tuhým. Takto se zjemní struktura masa. Navíc jsou v mase vytvořeny "tepelné kanálky", které pomáhají rovnoměrnému pronikání tepla do masa v průběhu přípravy.

Číst více
terijaki

terijaki

Terijaki je speciální asijská omáčka. Připravuje se sójové omáčky, rýžového octa, vína mirin, cukru, zázvoru a česneku. Terijaki se podává jako dip k syrové zelenině, smaženým jídlům, nudlím nebo rýži. Samozřejmě ji můžeme použít jako marinádu nebo ochucovadlo. Oblíbená je terijaki při dušení mas.

Číst více
terina

terina

Kameninová, porcelánová nebo nerezová mísa na polévku. Používá se při slavnostních banketech a jiných akcích. Většinou ji máme doma také, jen jí říkáme prostě "mísa na polévku".

Číst více
termizace

termizace

Proces tepelného ošetření mléka. Tentokrát se po jedná o teplotu mezi 57 - 68 °C po dobu 15 minut. Také se tímto procesem upravují kysané mléčné výrobky, u který je třeba zastavit kysání a to teplotou 80 °C.

Číst více
těstoviny

těstoviny

Těstoviny se vyrábí z nekynutého a chemicky nekypřeného těsta. Připravují se zejména z pšenice, pitné vody a přídavných látek k jejich obarvení nebo ochucení. Rozlišujeme těstoviny vaječné, bezvaječné, celozrnné, domácí a jiné.

Číst více