Jejich přitažlivost je především v tom, že jsou to přírodní produkty plné vitamínů a dalších mnoha látek. Uměle vypěstované plodiny mají většinou jinou chuť i vůni a hlavně nám tak odpadne ta radost ze sbírání.
Borůvky
V borůvkách je asi 25% cukru, mnoho organických kyselin, barviva karoteny, vitamíny skupiny B, vitamín C a také minerální látky. Jsou nízkokalorické a podle lékařů má jejich barvivo příznivý vliv na regeneraci očního purpuru. Působí také dobře při léčbě diabetu.
Lesní jahody
Jsou velice zdravé. Dřív se říkalo, že kdo jí borůvky a jahody, nepotřebuje doktora. Krom výborné rozpoznatelné chuti mají jahody spoustu vitamínů a minerálů a také obsahují jód. Někteří lidí jsou na jahody alergičtí nebo se stává, že se u citlivějších lidí objeví kopřivka.
Proto se doporučuje jíst jahody rozmačkané třeba s mlékem. Lesní jahody dnes najdeme málo kde a také si lidí začali pěstovat ty zahrádkové odrůdy, které ale nemají zdaleka takovou vůni ani chuť jako ty z lesa. Listy jahodníku můžeme použít na čaj.
Maliny
Maliník je jednou z nejstarších rostlin. Nejlepší jsou ty planě rostoucí, ty jsou také nejhodnotnější. Obsahují mnoho vitamínu C, minerálních látek, které jsou důležité pro tvorbu krve. Při horečkách a nachlazeních se nám bude hodit obsah kyseliny salicylové a čaj z listů je močopudný a žlučopudný.
Šípky
Šípky jsou nejvíc ceněny hlavně kvůli vysokému obsahu vitamínu C. Používáme je v kuchyni jako protlak, sirup, povidla, marmeládu a také víno. Velice zdravý je šípkový čaj, který je prospěšný nejen dětem, ale všem, kteří se starají o své zdraví.
Udělejte si v dnešní uspěchané době čas, vezměte děti do lesa a sbírejte lesní plody. Nejen na zavařování, koláče a buchty, ale také pro radost.
Foto:
Profimedia.cz