Mléčný cukr. Přirozený disacharid obsažený výhradně v mléce. Výživovou hodnotou se vyrovná řepnému cukru. Je lehce stravitelný, ale ne tak sladký.
Lámanka jsou drobné netříděné a zlomkové obilné kroupy.
Obalování potravin slaninou.
Řezy ze svíčkové.
Langusta obecná patří mezi členovce korýše. Má článkované tělo, makadla, klepítka i nohy. Tělo se skládá ze tří hlavních částí: hlava, hruď, zadeček. Langusta patří k nejmohutnějším korýšům a její maximální hmotnost je až 8 kg. Pod pevným chitinovým krunýřem se ukrývá maso, které je jedním z hlavních zdrojů potravy v přímořských oblastech. U nás patří langusta k exotickým záležitostem a setkáme se s ní na jídelníčcích luxusních restaurací.
Rod podzemních hub s hlízovitými plodnicemi. Pěstují se hlavně ve Francii. Všemi labužníky nejvíce oslavovaná houba.Rozlišujeme lanýže bílé - piemontské a černé - perigorské. Černé lanýže jsou nejvyhledávanější.Více se o lanýžích dozvíte v našem článku Lanýž - král mezi houbami.
Patří k nejjemnějším cukrářským hmotám. Základem je čokoládová nebo kakaová hmota s máslem nebo tukem s přídavkem alkoholu nebo cukru a lanýžů. Konzistence můžem být různorodá. Často bývá náplní čokoládových bonbonů.
Druh - oddenek indonéského zázvoru. Má výraznější chuť než klasický zázvor obecný. Pokrmům dodává větší exotickou chuť a vůni.
Kořenící směs, kde hlavní složkou je prášek indonéského zázvoru.
Ruské vlasové nudle. Lapša také znamená slepičí polévku s nudlemi
Italské těstovinové široké nudle. Bývají barvené i ochucené. Jsou vhodné pro zapékání s různými omáčkami a masovým ragú a dalšími surovinami. Obvykle se pokrmy z nich sypou sýrem.
Nudle barvené špenátem do zelena, rajskou šťávou do růžova, černá barva z tekutiny ze sépií.
Těstovinové široké nudle.
Velmi oblíbený šlehaný nápoj z jogurtu zředěného vodou a ochuceného bylinkami nebo ovocem. Oblíbený je především v Indii a Pákistánu.
Oblíbený Indický a Pákistánský jogurtový nápoj, který se rozšířil až do Řecka. Jogurt se vyšlehá, podle chuti zředí s vodou a macerují se v něm bylinky a nasekaný česnek.
Za lasturovce se považují "živočichové" jako ústřice, slávky, škeble. Za nejlepší se pokládají portugalské a francouzské
Oblíbené arménské chlebové placky.
Je extrahován prostřednictvím sójového oleje ze sójových bobů. V potravinářském průmyslu se použáva jako emulgátor ve výrobcích s vysokým obsahem tuků a olejů (čokoláda). Také podporuje stabilizaci a působí jako antioxidační činidlo. Lecitiny jsou obsaženy ve žloutku, nervové tkáni, mozku, míše, olejích, pšeničných klíčcích a jsou nezbytnou součástí buněk.
1. Zmrzlá voda uchovaná v nádobkách na led. Slouží k ochlazení nápojů a je nezbytnou součástí koktejlů. 2. V cukrářském pojetí znamená led sladkou polevu na moučníky.
Alkalický dusičnan. Většinou draselný. Používá se v potravinářském nakládání masa.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2023. Všechna práva vyhrazena