Slovník pojmů

laktóza

laktóza

Mléčný cukr. Přirozený disacharid obsažený výhradně v mléce. Výživovou hodnotou se vyrovná řepnému cukru. Je lehce stravitelný, ale ne tak sladký.

Číst více
lámanka

lámanka

Lámanka jsou drobné netříděné a zlomkové obilné kroupy.

Číst více
landírovat

landírovat

Obalování potravin slaninou.

Číst více
languette

languette

Řezy ze svíčkové.

Číst více
langusta

langusta

Langusta obecná patří mezi členovce korýše. Má článkované tělo, makadla, klepítka i nohy. Tělo se skládá ze tří hlavních částí: hlava, hruď, zadeček. Langusta patří k nejmohutnějším korýšům a její maximální hmotnost je až 8 kg. Pod pevným chitinovým krunýřem se ukrývá maso, které je jedním z hlavních zdrojů potravy v přímořských oblastech. U nás patří langusta k exotickým záležitostem a setkáme se s ní na jídelníčcích luxusních restaurací.

Číst více
lanýžová hmota

lanýžová hmota

Patří k nejjemnějším cukrářským hmotám. Základem je čokoládová nebo kakaová hmota s máslem nebo tukem s přídavkem alkoholu nebo cukru a lanýžů. Konzistence můžem být různorodá. Často bývá náplní čokoládových bonbonů.

Číst více
laos

laos

Druh - oddenek indonéského zázvoru. Má výraznější chuť než klasický zázvor obecný. Pokrmům dodává větší exotickou chuť a vůni.

Číst více
laos bubuk

laos bubuk

Kořenící směs, kde hlavní složkou je prášek indonéského zázvoru.

Číst více
lapša

lapša

Ruské vlasové nudle. Lapša také znamená slepičí polévku s nudlemi

Číst více
lasagne

lasagne

Italské těstovinové široké nudle. Bývají barvené i ochucené. Jsou vhodné pro zapékání s různými omáčkami a masovým ragú a dalšími surovinami. Obvykle se pokrmy z nich sypou sýrem.

Číst více
lasagne verdi

lasagne verdi

Nudle barvené špenátem do zelena, rajskou šťávou do růžova, černá barva z tekutiny ze sépií.

Číst více
lasagnette

lasagnette

Těstovinové široké nudle.

Číst více
lassi

lassi

Velmi oblíbený šlehaný nápoj z jogurtu zředěného vodou a ochuceného bylinkami nebo ovocem. Oblíbený je především v Indii a Pákistánu.

Číst více
lassy

lassy

Oblíbený Indický a Pákistánský jogurtový nápoj, který se rozšířil až do Řecka. Jogurt se vyšlehá, podle chuti zředí s vodou a macerují se v něm bylinky a nasekaný česnek.

Číst více
lasturovci

lasturovci

Za lasturovce se považují "živočichové" jako ústřice, slávky, škeble. Za nejlepší se pokládají portugalské a francouzské

Číst více
lavaš

lavaš

Oblíbené arménské chlebové placky.

Číst více
lecitin

lecitin

Je extrahován prostřednictvím sójového oleje ze sójových bobů. V potravinářském průmyslu se použáva jako emulgátor ve výrobcích s vysokým obsahem tuků a olejů (čokoláda). Také podporuje stabilizaci a působí jako antioxidační činidlo. Lecitiny jsou obsaženy ve žloutku, nervové tkáni, mozku, míše, olejích, pšeničných klíčcích a jsou nezbytnou součástí buněk.

Číst více
led

led

1. Zmrzlá voda uchovaná v nádobkách na led. Slouží k ochlazení nápojů a je nezbytnou součástí koktejlů. 2. V cukrářském pojetí znamená led sladkou polevu na moučníky.

Číst více
ledek

ledek

Alkalický dusičnan. Většinou draselný. Používá se v potravinářském nakládání masa.

Číst více