Velmi malá chilli paprička v podobě lucerničky. V době zralosti má zelenou až oranžovou barvu. Používá se sušená i čerstvá všude tam, kde chceme docílit pikantní chuti.
Jako zelenina se využívá od 16. století. Dnes je vyhledáván zejména diabetiky. Má vysoký obsah sacharidů s převahou inulínu. Obsahuje až 80 % biologicky vázané vody, 12,6 % bezdusíkatých látek, 2,4 % vlákniny, 1,2 % bílkovin. Významný je obsah sodíku, hořčíku, železa a fosforu. fJe to velmi zdravá a chutná zelenina. Před kuchyňským zpracováním ho nejprve musíme zbavit černé slupky. Po oškrabání se doporučuje namočit ho do okyselené vody, aby nezhnědl. Jeho použití je všestranné. Můžeme ho konzumovat syrový ve formě salátů s jablkem, mrkví, jogurtem nebo smetanou. Častěji se tepelně zpracovává. Používá se obdobně jako chřest nebo květák, smaží se jako řízek nebo dusí. Můžeme ho využít i při úpravách různých druhů masa a ryb.
Skotské národní jídlo připravené naplněním dutiny žaludku ovce (nebo i jiného zvířete) rozsekanou směsí masa z jiných částí stejného zvířete (obvykle jsou to srdce, játra, jazyk, apod.), cibulí, tukem (lojem), ovesnou moukou a kořením.
Tradiční maďarský rybí pokrm, spíše polévka. Obvykle se vaří ze 3 druhů ryb, přičemž se maso restujeme samostatně.
Maďarská rybí polévka se zeleninou a červenou pálivou paprikou.
Nebo také platýs černý. Mořská ryba, jejíž maso se vyznačuje velkým obsahem bílkovin. Ale také vyšším obsahem tuku na rozdíl od platýse obecného.
Tradiční bílý polotvrdý sýr pocházející z Kypru. Je ručně vyráběn. Nejčastěji z tvarohu z ovčího nebo kozího mléka s přidáním máty peprné. Je charakteristický svým půlkruhovým tvarem, který je vytvarován ručně. Velmi se podobá mozzarelle. V kuchyni se používá téměř všude, protože se při tepelné úpravě neroztéká a zachovává si svůj tvar.
Sladkost, chcete-li cukrovinka pocházející ze Středního Východu. Základem jsou sezamová semínka a med. Bývá ochucena nasekaným sušenýho ovocem a pistaciovými oříšky. Halvu koupíme běžně v obchodě v podobě tyčinky. Občas se prodává také v jednotlivých plátcích, které mohou být dále podle přání naporcovány na menší kousky.
Předchůdcem hamburgeru byl tatarský biftek, tedy na kousky naškrábané nebo namleté maso smíchané s kořením, cibulí a vejcem, které se podává syrové. A odtud pramení jeho název. V německém přístavním městě Hamburg se totiž v minulosti obchodovalo se syrovým masem.Některé zdroje uvádějí, že hamburger byl předmětem obchodu poprvé v roce 1940 během prodejní výstavy v Louisianě, jinde se dočteme, že hamburger, zatím ještě bez pečiva, byl na jídelním lístku newyorské restaurace pod položkou "hamburger steak" už o 106 let předtím. Přes veškeré nejasnosti existuje v historii této celosvětově oblíbené pochoutky důležitý mezník, kterým je rok 1938. Bratři Richard a Maurice McDonaldovi zahájili své podnikání v restauračním průmyslu v roce 1938 a brzy se kombinace hamburgru, hranolek a coly stala oblíbenou součástí jídelníčku Američanů. V roce 1955 získal licenci na provozování jedné z restaurací tohoto řetězce Raymond Kroc a vypiloval hamburgery k dokonalosti. Jeho vizí bylo to, aby každý Američan v jakékoliv restauraci po celých Státech dostal vždy stejně chutnající a vypadající hamburger. Jeho nadšení ovšem tehdejší vlastníci licence nesdíleli, proto se chtěl co nejdřív osamostatnit. V roce 1961 odkoupil obchodní značku McDonald's v přepočtu za asi 60 miliard korun. Do počátku 70. let bylo prodáno 12 miliard hamburgerů a jeho firma se stala jednou ze třiceti nejmocnějších korporací v USA. Hamburger se stal doslova kultovní záležitostí a setkáme se s ním v téměř každém hollywoodském trháku.V současnosti je po celém světě 25tisíc provozoven a další desetitisíce provozoven jiných řetězců restaurací rychlého občerstvení. V posledních letech se dostává na přetřes otázka vlivu smažených pochoutek na lidský organismus a zejména na děti, které si jejich konzumováním nahrazují školní jídelnu. Vysoký krevní tlak a cholesterol spolu s nadváhou trápí minimálně 17% mladých Američanů. Tento nepříznivý trend se bohužel uplatňuje i globálně. I u nás se číslo obezitou trpících dětí přibližuje 17%.Více se o hamburgeru dozvíte v našem článku Hamburger - americký karbanátek.
Tuniská kořenící směs. Je oblíbená na středním Východě. Obsahuje chilli papričky, česnek, koriandr, papriku a sůl. Jako stolní koření se dosti podobá indonéskému sambalu. Koření se používá k přípravě originálních omáček k dušené zelenině nebo masu.
Jedná se o staročeský výraz pro hadřík, přes nějž se cedily omáčky.
Tradiční slovenské jídlo. Jedná se o těsto ze strouhaných syrových brambor, mouky, vajec, cibule a slaniny upečené na vymaštěném plechu.
Obecně tento název znamená pokrm - potravu připravenou z velmi malých kousků surovin. Také se jedná o pokrm připravený z jemně nasekaného masa, brambor a zeleniny obvykle osmažené slabě do hněda. Hašé je podáváno s omáčkou nebo vypečenou šťávou.
Japonská jídelní hůlka.
Klasický předkrm. Jedná se o natvrdo uvařené vejce se šunkou, s vlašským salátem, majonézou a s oblohou.
Herbicid je přípravek v zahrádkářství a zemědělství. Slouží k hubení nežádoucího plevele nebo jiné vegetace. Většinou se jedná o postřiky nebo prášky (poprášení). V případně, že se používá v zemědělství s následným potravinářským zpracováním, může se herbicid stát nežádoucí potravinářskou přísadou.
Jedná se o oblíbený a známý český sýr s bílou plísní a krémovým obsahem. Je podobný oblíbenému francouzskému camembertu. Jen je díky delší době zrání umocněna jeho jemná chuť a vůně. Oproti camembertu je však hermelín tučnější.
Tyto longdrinky patří mezi jednoduché nápoje, které snadno připravíme a dobře uhasí žízeň. Do velkého tumbleru dáme 4 cl vybrané lihoviny, kostky ledu a doplníme Ginger ale. Následně zlomíme kus citrónové kůry, dlouhé jako prst tak, aby aroma stříkalo do nápoje. Kůru nakonec vložíme do sklenice.
Předchůdce mlýnku na koření, který sloužil k ručnímu roztloukání koření a jiných pochutin na prášek.
Jedná se o intenzivní míchání těsta rukama, případně strojem. Těsto musí být neustále stlačováno a překládáno.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2023. Všechna práva vyhrazena