Slovník pojmů

eau de vie

eau de vie

Francouzské slovo, které v překladu znamená „voda života“. Tímto termínem se označuje bezbarevnost likérů např. brandy, nebo jiného destilátu z kvašeného ovoce (třešňovice, slivovice atd.).

Číst více
Eccau

Eccau

Eccau je velmi hustý likér (krém) kmínové chuti. Občas se mu říká ledová kmínka nebo krystalová kmínka. To proto, že zajímavostí tohoto likéru jsou usazeniny krystalek cukru na dně a stěnách láhve. Krystalizace se docílí přesyceným roztokem cukru. Svou hustotou spadá do kategorie krémů, neboť obsah cukru bývá až 50%, přičemž stupňovitost (obsah alkoholu) je rovněž co možno nejvyšší. Likér je bezbarvý, občas se dá natrefit na světle fialový.

Číst více
edamane

edamane

Jsou známé jako sladké boby. Získávají se z rannějších sójových sklizní, kdy jsou sójové lusky ještě nedozrálé a boby jsou zelené. Jsou v ní vysoce zastoupeny bílkoviny a vláknina a neobsahuje přitom cholesterol. Jsou k dostátní především v USA a ve specializovaných asijských prodejnách .

Číst více
egalizování

egalizování

Úprava tuku v mléce.

Číst více
Egg Noggs

Egg Noggs

Další z řady míchaných nápojů. Tyto nápoje pijeme teplé nebo studené. Vždy obsahují mléko a žloutek a servírujeme je ve velkých tumblerech s brčkem. Nejlépe chutnají s rumem, koňakem a nebo whisky. Připravený nápoj jemně posypeme troškou muškátového oříšku. Při přípravě studeného nápoje v šejkru protřeseme žloutek s cukrem a lihovinou, scedíme a dolijeme mlékem.

Číst více
Eidam

Eidam

Pochází ze severního Holandska. Je znám především v podobě červených nebo bílých koulí nebo válců. Sýr je uvnitř žlutý, pevný a tvrdý jako parmazán. Bílý typ je tučnější a bledší. V dnešní době je v našich sýrárnách napodoben a je zde již s úspěchem vyráběn.

Číst více
Eintopf

Eintopf

Eintopf je světově zavedené slovo pro jídlo z jednoho hrnce. V hrnci se vaří - dusí úplně všechno - od masa, přes luštěniny až po zeleninu.

Číst více
Eisbock

Eisbock

Eisbock je silný německý ležák. Podává se spíše jako pivo pro zahřátí - na podzim, sklonku zimy nebo až začátkem jara. Eisbock se obvykle podává při teplotě nad 9 °C a tradičních kameninových pulitrech.

Číst více
elektrolyty

elektrolyty

Elektrolyty jsou pevné látky nebo roztoky obsahující soli, sodík, chloru nebo dusíku. Z těch se při rozpouštění oddělují ionty, které jsou schopné přenášet elektrický proud. Naše tělo je používá při předávání nervových impulsů. Kromě toho tyto látky také pomáhají zachovávat rovnováhu tekutin a kyselin uvnitř buněk i vně.

Číst více
ementál

ementál

Švýcarský tvrdý lisovaný sýr. Bochníky mají 70 - 150 kg

Číst více
eminencier

eminencier

Zelenina nebo maso nakrájené na tenké plátky.

Číst více
Empanada

Empanada

Slaná plněná taštička.

Číst více
emulgátory

emulgátory

Látky, které umožňují spojit stejnorodé směsi nemísitelných složek a které následně tuto směs udržují pohromadě. Taky jsou známá jako "éčka".

Číst více
emulze

emulze

Jedná se o směs dvou nebo více kapalin, které nejsou navzájem rozpustné. Příkladem může být třeba olej a voda.

Číst více
Enčiláda

Enčiláda

Je plněná tortila považována v Mexiku za hlavní jídlo. Tortila se podává s omáčkou, s náplní a ozdobou. Náplní bývá sýr, fazole nebo maso. Jedinou podmínkou u enčilád je, že musí být hodně pálivé!

Číst více
entrecote

entrecote

Klasický francouzský hovězí steak s tenkou vrstvou okrajového tuku.

Číst více
Entreé

Entreé

Obecně znamená jídlo před hlavním chodem, tedy předkrm. U nás však také znamená aperitiv během oběda.

Číst více
epanada

epanada

Španělská paštika, která připravuje se z chlebového těsta s vepřovým sádlem dobře prohněteného, jehož dutina se potírá rozkloktanými vejci a plní pečeným holubím masem, kuřecím, telecím, vepřovým někdy i rybím. Peče se v peci u pekaře.

Číst více
erbette

erbette

Směs nejlépe prvních jarních chuťově výrazných listů salátu a zeleniny (např. špenát, roketa).

Číst více