Francouzské slovo, které v překladu znamená „voda života“. Tímto termínem se označuje bezbarevnost likérů např. brandy, nebo jiného destilátu z kvašeného ovoce (třešňovice, slivovice atd.).
Eccau je velmi hustý likér (krém) kmínové chuti. Občas se mu říká ledová kmínka nebo krystalová kmínka. To proto, že zajímavostí tohoto likéru jsou usazeniny krystalek cukru na dně a stěnách láhve. Krystalizace se docílí přesyceným roztokem cukru. Svou hustotou spadá do kategorie krémů, neboť obsah cukru bývá až 50%, přičemž stupňovitost (obsah alkoholu) je rovněž co možno nejvyšší. Likér je bezbarvý, občas se dá natrefit na světle fialový.
Jsou známé jako sladké boby. Získávají se z rannějších sójových sklizní, kdy jsou sójové lusky ještě nedozrálé a boby jsou zelené. Jsou v ní vysoce zastoupeny bílkoviny a vláknina a neobsahuje přitom cholesterol. Jsou k dostátní především v USA a ve specializovaných asijských prodejnách .
Úprava tuku v mléce.
Další z řady míchaných nápojů. Tyto nápoje pijeme teplé nebo studené. Vždy obsahují mléko a žloutek a servírujeme je ve velkých tumblerech s brčkem. Nejlépe chutnají s rumem, koňakem a nebo whisky. Připravený nápoj jemně posypeme troškou muškátového oříšku. Při přípravě studeného nápoje v šejkru protřeseme žloutek s cukrem a lihovinou, scedíme a dolijeme mlékem.
Pochází ze severního Holandska. Je znám především v podobě červených nebo bílých koulí nebo válců. Sýr je uvnitř žlutý, pevný a tvrdý jako parmazán. Bílý typ je tučnější a bledší. V dnešní době je v našich sýrárnách napodoben a je zde již s úspěchem vyráběn.
Eintopf je světově zavedené slovo pro jídlo z jednoho hrnce. V hrnci se vaří - dusí úplně všechno - od masa, přes luštěniny až po zeleninu.
Eisbock je silný německý ležák. Podává se spíše jako pivo pro zahřátí - na podzim, sklonku zimy nebo až začátkem jara. Eisbock se obvykle podává při teplotě nad 9 °C a tradičních kameninových pulitrech.
Elektrolyty jsou pevné látky nebo roztoky obsahující soli, sodík, chloru nebo dusíku. Z těch se při rozpouštění oddělují ionty, které jsou schopné přenášet elektrický proud. Naše tělo je používá při předávání nervových impulsů. Kromě toho tyto látky také pomáhají zachovávat rovnováhu tekutin a kyselin uvnitř buněk i vně.
Elicoidali je další z mnoha druhů italských těstovin. Jsou užší podobou těstovin rigatoni. Odlišují se právě tím, že jsou užší. Navíc se často vyrábějí z celozrnné mouky. Foto: Nakladatelství Slovart - Ingredience
Švýcarský tvrdý lisovaný sýr. Bochníky mají 70 - 150 kg
Zelenina nebo maso nakrájené na tenké plátky.
Slaná plněná taštička.
Látky, které umožňují spojit stejnorodé směsi nemísitelných složek a které následně tuto směs udržují pohromadě. Taky jsou známá jako "éčka".
Jedná se o směs dvou nebo více kapalin, které nejsou navzájem rozpustné. Příkladem může být třeba olej a voda.
Je plněná tortila považována v Mexiku za hlavní jídlo. Tortila se podává s omáčkou, s náplní a ozdobou. Náplní bývá sýr, fazole nebo maso. Jedinou podmínkou u enčilád je, že musí být hodně pálivé!
Klasický francouzský hovězí steak s tenkou vrstvou okrajového tuku.
Obecně znamená jídlo před hlavním chodem, tedy předkrm. U nás však také znamená aperitiv během oběda.
Španělská paštika, která připravuje se z chlebového těsta s vepřovým sádlem dobře prohněteného, jehož dutina se potírá rozkloktanými vejci a plní pečeným holubím masem, kuřecím, telecím, vepřovým někdy i rybím. Peče se v peci u pekaře.
Směs nejlépe prvních jarních chuťově výrazných listů salátu a zeleniny (např. špenát, roketa).
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2023. Všechna práva vyhrazena