Francouzský výraz pro přípravu hovězího a drůbežího masa, popř. krevet na rožni.
Italsky výraz, znamenající "lovecký styl" či česky "po myslivecku". Tento termín označuje pokrm připravený ze zvěřiny nebo i drůbeže, ale mysliveckým stylem tj. s houbami, cibulí, rajčaty, bylinkami a malým množstvím vína.
Francouzský výraz, který znamená podle jídelního lístku. Vyjadřuje, že jídla, přílohy a doplňky jsou účtovány zvlášť.
Polotvrdý indiánský sýr z bizoního mléka. Má lehkou ořechovou vůni a obvykle se prodává v malých bocháncích.
Druh plžovitého měkkýše žijícího v teplých mořských vodách. Jedná se o šedohnědou mušli ve tvaru ouška a o velikosti kolem 18 cm. Vnitřek mušle tvoří většinou bíle smetanový sval, který má mírně žvýkavou strukturu.
68% likér vyráběný z mátového balzámu, yzopu, fenklu, anýzu, pelyňkového oleje a silné brandy. Má typickou zelenožlutou barvu a voní po lékořici. Pro vysoký obsah alkoholu je ve většině zemí jeho výroba zakázána. A to také pro toxické účinky pelyňku.
100% čistý (klinicky čistý) ethylalkohol. Většinou se používá pro porovnání obsahu alkoholu v nápojích.
Jednoduše zdržování se požitků a to nejen alkoholu. Většinou ze zdravotních, rozumových nebo etnických důvodů.
Druh drobného ovoce, které roste hlavně ve východní Africe. Má pomerančovou barvu, minimální množství dužiny a chutí připomíná meruňky.
Příruční stůl číšníka.
Lesklé ovoce, které roste na keři Malpighia punicofolia v karibské oblasti. Plod obsahuje 3 semena, má mírně nakyslou dužinu a chuť podobnou malinám. Obsahuje asi 30 krát více vitamínu C než citron. Konzumuje se čerstvá nebo konzervovaná.
Pikantní kořeněná nebo sladká či slaná nakládaná přísada. Achardy se připravují z palmových srdíček, limetek, datlí, okvětních lístků růží, zázvoru a bambusových výhonků. Tradiční se vyrábějí z cibule, tykve, květáku a kaparů
Acidofilní mléko obsahuje kvasinku (zdravou) Lactobacillus acidophilus. Ta se živí laktózou a přitom vytváří kyselinou mléčnou. Mléko je vhodné pro ty lidi, kteří nesnášejí mléčný cukr.
Měkký sýr vyrábějící se v zemích kolem Středozemního moře. Vyrábí se ze stejných kvasinek a mléka jako acidofilní mléko. Sýr je bílý, krémovitý a má ostře nakyslou chuť
Tradiční turecký vývar s drobnými knedlíčky plněnými masem. Vývar je ochucený jogurtem, tymiánem a mátou.
Potravinářská přísada. Také se jim říká přídatné látky. Značí se písmenem E a číselným kódem a toto značení je mezinárodně platné.
Označení láhve etiketou, přikrytí zátky kloboučkem.
Gruzínská polotuhá a červenohnědá kořenící pasta. Obsahuje zpravidla 3 díly chmeli-suneli, 2 díly sladké papriky, 1 díl česneku, 1 díl koriandru, + díl kopru, sůl a vinný ocet. Použití: adžika je aromatické, ne příliš ostré koření, vhodné na dušená a pečená masa, grilování kuřat a do masových směsí.
Drobné červené fazole až čtvercového tvaru a asijského původu. Většinou je používá japonská kuchyně. Fazole se obalují v cukru nebo se zpracovávají do sladké pasty a cukrovinek
Afinér je odborník, který pečuje o sýry v době jejich zrání.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2023. Všechna práva vyhrazena