Mozzarella - neutrální sýr

Mozzarella - neutrální sýr

Neslaný, nesladký, nehořký, nekyselý. Prostě neutrální smetanový sýr, který nalezneme v nespočtu italských jídel. Čím dál častěji se však objevuje i v tradiční české kuchyni. Nebude od věci, když se s ním seznámíme o něco víc.

18916×

Historie Mozzarelly

Legenda praví, že první Mozzarella vznikla při nehodě v továrně na sýry v největším městě jižní Itálie Naples. Sýrový tvaroh tehdy nešťastnou náhodou spadl do lázně horké vody. Je známo, že mnoho světově proslulých sýrů vzniklo naprostou náhodou a proto můžeme uvěřit i této legendě. První výroba Mozzarelly probíhala z bohatého mléka vodních bizonů. Protože ještě nebylo mléko pasterizované a v té době neexistovalo účinné chlazení, podléhali sýry okamžitému kažení. V podstatě se začaly kazit okamžitě poté, co byly vyrobeny. Díky tomuto faktu neochutnal tento sýr nikdo, kdo bydlel za hranicemi města.

Vlastnosti Mozzarelly

Čerstvá Mozzarella má nasládlou smetanovou chuť. Krémově mléčná Mozzarella někdy může připomínat chuť čerstvého mléka v pevném skupenství. Nejkvalitnější Mozzarella neobsahuje žádné přídatné látky. Někteří výrobci však do Mozzarelly přidávají umělý pigment dioxid titánia. Mozzarella balená v nálevu je vhodná pro přípravu jednohubek, salátů a podobně. Vakuovaná Mozzarella se hodí na sendviče a velice dobrá je i pizza s Mozzarellou. Velmi často se používá na zapékané pokrmy. Například plátek Mozzarelly na vepřovém steaku je jako třešnička na dortu.

Nákup a skladování

Čerstvá Mozzarella by neměla být nažloutlá, vysušená a neměla by mít trpkou chuť. Dobrá Mozzarella by měla být jemná a poddajná. Čerstvou nakládanou Mozzarellu skladujeme v chladničce a spotřebujeme co nejdříve po otevření obalu. Existují však i druhy Mozzarelly, které vydrží v nálevu čerstvé až 14 dní.

Druhy Mozzarelly

Jednotlivé Mozzarelly se od sebe liší především použitým mlékem, stejně tak, jak je tomu i u jiných sýrů. Dále můžeme Mozzarellu rozdělit na nakládanou, uzenou a Mozzarellu vyráběnou v blocích. Každá z nich má malinko odlišnou chuť a také různé využití. Jedno však mají společné, vysoký obsah vápníku a skvělou chuť. Mozzarella v blocích má především kuchyňské využití. Strouháním či krájením získáme surovinu potřebnou k přípravě pizzy a do různých italských pokrmů. V podstatě má tento druh Mozzarelly podobné využití jako tradiční Eidam.

Použití Mozzarelly

Neutrální chuť tohoto sýra nám dává volnou ruku při kombinování s různými výraznými ingrediencemi. Mezi nejpoužívanější patří olivy, bazalka, papriky, rajčata a jiná zelenina, koření nebo ovoce. Tento sýr má vzhledem k nízkému obsahu tuku, nízkou kalorickou hodnotu a lze jej doporučit jako součást různých diet. Kromě zmiňovaného vápníku obsahuje Mozzarella i jiné minerální látky a 100g tohoto sýra pokryje denní potřebu minerálů v našem organismu. Používáte Mozzarellu? Foto: Profimedia.cz
Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz
Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena