Krátké duté hladké těstoviny.
Italské těstoviny podobné našim kolínkům. Jsou však rovné a silné jako "trubky". Jejich velikost a tloušťka se liší podle italských oblastí.
Jedná se o kombinaci nakrájeného ovoce a zeleniny různě upravenou.
Proces namočení pevné potraviny do horké nebo studené kapaliny, aby potravina změkla, zbavila se nečistot nebo ostré chuti.
V lihovarnictví extrakce (vyluhování) koření, bylin, drog a jiných aromatických surovin organického původu v lihu.
Známé izraelská velikonoční placka z nekysaného těsta z mouky a vody.
Gruzínské kyselé mléko.
Ostrá kořenící směs na přípravu gulášů. Směs obsahuje hlavně maďarskou pálivou a sladkou papriku, kmín, nové koření, koriandr, skořici, pepř a asi 20 procen soli. Směs je vhodná do všech gulášů, luštěninových polévek, paprikových omáček.
Dezertní víno z ostrova Madeira, má blízko k portskému a sherry.
Francouzské sladké sušenky. Mají citronovou vůni a vanilkovou chuť.
Silný vývar ochucený rajčatovou šťávou. Podává se vychlazený nebo ve formě želé.
Kukuřičný škrob. Slouží hlavně k přípravě tradičních pudinků a zahušťování polévek a omáček.
Šlehaná omáčka z vajec, obvykle olivového oleje, citronové šťávy a ochucená solí a pepřem. Majonéza se používá do salátů nebo jako pochutina k masům. Z majonézy se vyrábí další omáčky
Francouzská majonézová omáčka. Připravuje se z natvrdo uvařených žloutků, práškové hořčice a kerblíkem.
Majonéza Casanova je tradiční majonéza, která je však zjemněna ušlehanou smetanou a vložkou ze sekaných lanýžů, vařených žloutků a listů estragonu. Majonéza se podává k vybraným lahůdkám.
Dnes nepostradatelné koření. Používá se hlavně do luštěninových polévek, bramborových a zeleninových polévek, ale taky do dušených mas, mletých mas, paštik a hlavně při zabijačkách. Majoránku přidáváme maximálně 10 minut před dovařením jídla. Po delším vaření majoránka hořkne a jídlo kazí. Majoránka je součástí mezinárodních kořenících směsí.
Mák setý byl zasvěcen bohu spánku Hypnovi. Pro svou rudou barvu květů byl mák symbolem krve a padlých během obou světových válek. Mák setý je kulturní plodina, která může vyrůst až do 180 cm. Rostlina obsahuje mléčnice, které při poranění z rostliny vytékají. U nezralého máku jsou mlékem protkané části prudce jedovaté. Během letních měsíců rostlina vytváří krásnou scenérii načervenalých květů s tmavou skvrnou uprostřed.Semena máku tvoří asi z poloviny oleje kyseliny stearové, palmitové a linolové. Další tělu prospěšné látky obsažené v máku jsou sodík, fosfor, draslík, hořčík i vápník. Více se o máku dozvíte v našem článku Mák.Foto: Nakladatelství Slovart - Ingredience
Mandlové nebo oříškové křupavé sušenky bez obsaku mouky. Obsahují pouze bílky a cukr, velikostně odpovídají piškotům a tvar je kulatý.
Italské těstoviny nepravidelného tvaru.
Mandle se získavají z pecek plodů mandloně. Mandloň je příbuzná s meruňkou, broskvoní a jinými. Existují hořké i sladké mandle. V kuchyni se používají hlavně mandle sladké. Používáme je ve sladké kuchyni, do omáček, pod maso a pstruha.Plodem mandloně je peckovice s plstnatým oplodím. Uvnitř se ukrývá pecka s tvrdou, děrovanou skořápkou a v té jádro - samotná mandle. Její tvar je zploštělý, z jedné strany zašpičatělý a má hnědou slupku. Barva může být ale i okrová až světle hnědá, jádro bílé až krémové. Chuť musí být typicky mandlová, bez cizího pachu a chuti. Sklizeň z jednoho stromu může činit 50 až 60 kg mandlí.Více se o mandlích, jejich historii, využití a léčivých účincích dozvíte v našich článcích Mandle, Využití mandlí, Mandle jako lék.Foto: Nakladatelství Slovart - Ingredience
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2023. Všechna práva vyhrazena