Mák setý byl zasvěcen bohu spánku Hypnovi. Pro svou rudou barvu květů byl mák symbolem krve a padlých během obou světových válek. Mák setý je kulturní plodina, která může vyrůst až do 180 cm. Rostlina obsahuje mléčnice, které při poranění z rostliny vytékají. U nezralého máku jsou mlékem protkané části prudce jedovaté. Během letních měsíců rostlina vytváří krásnou scenérii načervenalých květů s tmavou skvrnou uprostřed.Semena máku tvoří asi z poloviny oleje kyseliny stearové, palmitové a linolové. Další tělu prospěšné látky obsažené v máku jsou sodík, fosfor, draslík, hořčík i vápník. Více se o máku dozvíte v našem článku Mák.Foto: Nakladatelství Slovart - Ingredience
Mandle se získavají z pecek plodů mandloně. Mandloň je příbuzná s meruňkou, broskvoní a jinými. Existují hořké i sladké mandle. V kuchyni se používají hlavně mandle sladké. Používáme je ve sladké kuchyni, do omáček, pod maso a pstruha.Plodem mandloně je peckovice s plstnatým oplodím. Uvnitř se ukrývá pecka s tvrdou, děrovanou skořápkou a v té jádro - samotná mandle. Její tvar je zploštělý, z jedné strany zašpičatělý a má hnědou slupku. Barva může být ale i okrová až světle hnědá, jádro bílé až krémové. Chuť musí být typicky mandlová, bez cizího pachu a chuti. Sklizeň z jednoho stromu může činit 50 až 60 kg mandlí.Více se o mandlích, jejich historii, využití a léčivých účincích dozvíte v našich článcích Mandle, Využití mandlí, Mandle jako lék.Foto: Nakladatelství Slovart - Ingredience
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena