Slovník pojmů

maccheroncini

maccheroncini

Krátké duté hladké těstoviny.

Číst více
maccheroni

maccheroni

Italské těstoviny podobné našim kolínkům. Jsou však rovné a silné jako "trubky". Jejich velikost a tloušťka se liší podle italských oblastí.

Číst více
macedoine

macedoine

Jedná se o kombinaci nakrájeného ovoce a zeleniny různě upravenou.

Číst více
máčení

máčení

Proces namočení pevné potraviny do horké nebo studené kapaliny, aby potravina změkla, zbavila se nečistot nebo ostré chuti.

Číst více
macerace

macerace

V lihovarnictví extrakce (vyluhování) koření, bylin, drog a jiných aromatických surovin organického původu v lihu.

Číst více
maces

maces

Známé izraelská velikonoční placka z nekysaného těsta z mouky a vody.

Číst více
maconi

maconi

Gruzínské kyselé mléko.

Číst více
maďarský guláš

maďarský guláš

Ostrá kořenící směs na přípravu gulášů. Směs obsahuje hlavně maďarskou pálivou a sladkou papriku, kmín, nové koření, koriandr, skořici, pepř a asi 20 procen soli. Směs je vhodná do všech gulášů, luštěninových polévek, paprikových omáček.

Číst více
madeira

madeira

Dezertní víno z ostrova Madeira, má blízko k portskému a sherry.

Číst více
madeleines

madeleines

Francouzské sladké sušenky. Mají citronovou vůni a vanilkovou chuť.

Číst více
madrilene

madrilene

Silný vývar ochucený rajčatovou šťávou. Podává se vychlazený nebo ve formě želé.

Číst více
maizena

maizena

Kukuřičný škrob. Slouží hlavně k přípravě tradičních pudinků a zahušťování polévek a omáček.

Číst více
majonéza

majonéza

Šlehaná omáčka z vajec, obvykle olivového oleje, citronové šťávy a ochucená solí a pepřem. Majonéza se používá do salátů nebo jako pochutina k masům. Z majonézy se vyrábí další omáčky

Číst více
majonéza Alexandra

majonéza Alexandra

Francouzská majonézová omáčka. Připravuje se z natvrdo uvařených žloutků, práškové hořčice a kerblíkem.

Číst více
majonéza Casanova

majonéza Casanova

Majonéza Casanova je tradiční majonéza, která je však zjemněna ušlehanou smetanou a vložkou ze sekaných lanýžů, vařených žloutků a listů estragonu. Majonéza se podává k vybraným lahůdkám.

Číst více
majoránka

majoránka

Dnes nepostradatelné koření. Používá se hlavně do luštěninových polévek, bramborových a zeleninových polévek, ale taky do dušených mas, mletých mas, paštik a hlavně při zabijačkách. Majoránku přidáváme maximálně 10 minut před dovařením jídla. Po delším vaření majoránka hořkne a jídlo kazí. Majoránka je součástí mezinárodních kořenících směsí.

Číst více
makronky

makronky

Mandlové nebo oříškové křupavé sušenky bez obsaku mouky. Obsahují pouze bílky a cukr, velikostně odpovídají piškotům a tvar je kulatý.

Číst více
maltagliati

maltagliati

Italské těstoviny nepravidelného tvaru.

Číst více