Mandle jako lék

Mandle jako lék

Mandle jsme si již představili jako plod. Víme, odkud pocházejí, kolik se jich průměrně urodí. Zároveň známe jejich použití v kosmetickém průmyslu ale hlavně v potravinářském. Vždyť kdo by neznal sladký a chutný marcipán. Takže poslední díl o těchto úžasných semenech věnujeme jejich léčebným účinkům, o kterých nemůže být pochyb.

50943×

Mandle a hořčík

Ten nejhlavnější léčebný účinek mandlí spočívá ve vysokém obsahu hořčíku. Všude tam, kde se tělo musí bránit škodlivým vnějším vlivům, tedy v pokožce, vlasech, nehtech, nacházíme hořčík ve velkém množství spojen s vápníkem. Pokud má tedy tělo nedostatek hořčíku, pak se to zajisté projeví na kvalitě kůže, vlasů a nehtů. Denní konzumace 10 kusů mandlí po dobu dvou měsíců stav upraví a výrazně zlepší. Mandle, stejně jako ovesné vločky, kukuřice, celer, sójové boby, ječmen, para ořechy a vlašské ořechy jsou využívány k protirakovinné dietě. Pomáhají zlepšovat činnost srdce a při léčbě srdečních chorob jsou velmi účinné. Také nervová soustava potřebuje k normální činnosti dostatek hořčíku v organické formě, proto se doporučuje konzumovat mandle při různých psychických poruchách a neurózách. Nedostatek hořčíku se taktéž projevuje bolestmi v lýtkách, třesem víček a někdy i bolestmi hlavy. Mandlové mléko je také léčebnou stravou při infekčních onemocněních. Hořčík zvyšuje imunitu organismu všeobecně a je vhodný zvláště proti stafylokokovým bakteriím. Výzkumem bylo zjištěno, že hořčík se kromě kostí nachází také v chrupavkách. Chybí-li tělu hořčík, může docházet k degenerativnímu onemocnění kloubů. Nedostatek hořčíku se projeví i na zubní sklovině. Mandlový olej se používá na pokožku a ke změkčení ušního mazu.Bílkovina mandlí je úplně nejvhodnější bílkovinou pro nemocné zhoubnými chorobami. V těchto případech se doporučuje konzumace 10 až 15 mandlí denně a k tomu čerstvá zelenina.

Mandle v pediatrii

Velký význam mají mandle také v pediatrii. Bylo zjištěno, že látková přeměna plnohodnotných bílkovin z mandlového mléka je rychlá, snadná a nezatěžuje dětský organismus. Mandlové a sójové mléko je pro kojence mnohem lepší, než mléko kravské, protože to bývá častou příčinou alergií. Mandlové ani sojové mléko nezapříčiňuje hnilobné procesy ve střevech. Tyto přednosti jsou využívány hlavně u dětí trpících ekzémy. Jejich onemocnění se výrazně zhoršuje po požití kravského mléka, někdy dochází až k vytvoření mokvajících ran. Nahrazení kravského mléka mandlovým má velmi dobré léčebné účinky. Při akutních průjmech kojenců se ukázalo, že velmi účinným lékem, je dieta ze směsi mandlového mléka a syrovátky. To je však nutné konzultovat s lékařem znalým dietoterapie. Jako běžná kojenecká dieta musí být mandlové mléko střídáno se sójovým. To se týká hlavně dětí s nízkou porodní hmotností. Největší účinek mají mandle, pokud je jíme přírodní, neloupané a tepelně neupravované. Jíme je buď celé, nebo jemně strouhané a například smíchané s mákem nebo medem jako pomazánku. Je vhodné je přidávat do zeleninových a ovocných salátů. V obchodech je dostaneme opražené, solené, v jogurtu, čokoládě, karamelu nebo v různých oříškových směsích. Nastrouhané, nebo umleté je můžeme použít jako náplně do koláčů a moučníků. Výborné, osvěžující a posilující je již zmiňované mandlové mléko.

Osobní zkušenost závěrem

Bohužel patřím k těm, kteří trpí alergiemi a trpěla jsem i vypadáváním vlasů a lámavostí nehtů. Nepomáhaly žádné léky, ani vitamínové doplňky. Pak mi jedna stará paní doporučila jíst denně 16 kusů přírodních neloupaných mandlí po dobu tří měsíců. I když jsem byla spoustě lidí pro smích, hlavně v práci, když jsem si ke svačině odpočítávala svou denní dávku, výsledek se dostavil a to značný. Proto vím o čem píši a co doporučuji. Foto: Profimedia.cz
user-icon

autor admin_hela

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz