Pokud se nemoc přenese na člověka, napadne celou nervovou soustavu a způsobuje smrt. Nemoc šílených krav se objevila poprvé v Británii, kde se muselo utratit obrovské množství nakažených krav, nebo i těch, které se pohybovaly v jejich blízkosti.
Možná i z tohoto důvodu klesá obliba hovězího masa nejen v Evropě, ale i v USA. Místo něj se těší oblibě bílé, většinou kuřecí maso. I přes tyto problémy bychom červené maso neměli úplně zavrhovat, protože kromě vláknin obsahuje snad veškeré důležité živiny, které náš organismus potřebuje.
Hovězí je zdrojem cenných minerálních látek (jód, mangan, zinek, selen, chrom, křemík a fluor). Díky moderním technologiím je dnes maso mnohem libovější než v dřívějších letech, a proto je také zdravější. Ale pořád existují poznatky, že vysoká spotřeba červeného masa má spojitost s rakovinou tlustého střeva.
Největší vliv na výživnou hodnotu masa má hlavně kuchyňská úprava. Pokud před vařením okrájíme tučná místa, snížíme tím počet tuků v mase. Pečené hovězí je zase dobré péci na mřížce, tak aby tuk odkapával. Pozor však při grilování na ohni, protože spálené kousky masa obsahují látky, které způsobují vznik karcinogenních látek.
Vnitřnosti jsou také zdrojem užitečných látek, játra i telecí jsou vydatným zdrojem železa a vitaminu A a B. Ledvinky jsou na tom podobně, obsahují velice málo tuků, ale zase mnoho cholesterolu. Těhotným ženám se nedoporučuje jíst hovězí vnitřnosti ani paštiky, vitamin A by mohl poškodit děťátko.
Pokud máte hovězí maso rádi, jezte ho s mírou a radši jen ty nejlepší kousky. Ulevíte tak hlavně svému organismu!
Foto:
Profimedia.cz