Oáza je velmi oblíbený alkoholický koktejl z Becherovky. Oáza se připravuje z poloviny limetky, kterou důkladně omyjeme a nakrájíme na půl měsíčky. Limetku smícháme s drceným ledem a vsypeme do sklenice. Do sklenice přilijeme 6 cl Becherovky a dolijeme sodovkou.
Ochucovadlo je výrobek pro zvýraznění chuti nebo k dochucení potravin nebo pokrmů. Jedná se především o směs z bílkovin nebo směs z výtažků koření nebo extraktů a látek zvýrazňujících chuť.
Brousek na nože.
Směs strouhaného křenu spařeného horkým nemastným vývarem, octa, cukru a strouhaných jablek.
Drť sójových bobů vznikající při výrobě sójového mléka. Okara se může péci a chutná podobně jako kokosové ořechy. Můžemi ji přidávat jako vlákninu do koláčů nebo jiného sladkého pečiva stejně jako do klobás. Lze ji zakoupit v obchodech se zdravou výživou.
Nebo australský okoun pochází zindopacifiku. V Austrálii jej považují za krále ryb a nejlepší lahůdku jakou moře poskytuje.
Rostliny různých čeledí s vysokým obsahem olejů nebo tuků v rostlinných orgánech, hlavně plodech a semenech.
Nový, čerstvě vylisovaný olivový olej.
Olivy se sklízejí mírně nedozrálé a nakládají se do láku. Jedná se o světově oblíbenou pochoutku. Olivy se obvykle prodávají plněné paprikou, ančovičkami nebo mandlemi. Kromě zelených oliv jsou ještě olivy černé, ty se sklízejí jedině plně zralé. Z oliv se lisuje známý olivový olej.
Malé ligurské olivy velmi delikátní chuti.
Olivový olej má širokou paletu chutí, která záleží na tom, zda je olej lisovaný za studena nebo rafinovaný a z které oblasti pochází. Nejvýraznější chuť má extra panenský olej (Extra virgin), který se lisuje za studena. Oleje se používájí do salátů, k dušení, pečení i smažení.
Plody stromu olivovníku se podobají podlouhlým bobulím vinných hroznů. Kromě zelených oliv, které se sklízejí na podzim, existují i tmavé olivy sklízené začátkem prosince. Nejde o odlišnou odrůdu. Zelené olivy jsou jen nezralou formou oliv tmavých. Vyrábí se z nich velmi kvalitní olivový olej a používají se také v různých jídlech. Kvality oliv a olivového oleje využívali již staří Řekové. Olivy mají podle vědců velmi kladný vliv na lidský organismus. Díky svým detioxidačním účinkům hrají velkou roli v boji proti stárnutí, civilizačním a srdečním chorobám, pomocí olivového oleje lze pomoci v léčbě mnohých kožních onemocnění. Zlepšují trávení a chuť k jídlu. Několik oliv před hlavním jídlem pomůže zvýšit hladinu žaludečních šťáv a tak urychlit trávení.
Jedná se tradiční český sýr s velmi výraznou chutí a vůní. Tvarůžky vznikají zráním tvarohu podle staročeského receptu. Jedná o velmi nízkotučný sýr, který je vhodný při redukčních dietách.
Základ této omáčky tvoří bešamelová omáčka. Je jako tradiční omáčka ochucena strouhaným muškátovým oříškem. Navíc je však ochucena bílým vínem a čerstvým libečekem. Jako vložka se používá šunka nebo šalotka. Řadí se mezi teplé bešamelové omáčky. Tuto omáčku používáme především místo běžných omáčkech k restovaným masům.
Omeleta je z rozšlehaných vajec. Klasická omeleta se zvolna smaží na másle a pouze z jedné strany. Z jedné strany má být křupavá a z druhé strany jemně vláčná. Omeleta se já ochutit a vylepšit čímkoliv od bylinek, přes sýry až k šunce a uzeninám.
Vysušená místa odlišné barvy na potravinách, které jsou způsobená dlouhodobým skladováním v mrazáku, které vedlo k dehydrataci. Vznikají také špatným zabalením potravin.
Oplatky se získavají upečením tenké vrstvy těsta nebo jiné podobné hmoty přímo ve formách. Upečené oplatky se pak plní nebo se prodávají také samostatně.
Je velice důležitý v Mexiku a střední Americe, kde se jeho oválné dužnaté listy, pečlivě zbavené bodlinek, používají jako zelenina a nakládají se (nopalitos). Stabilizují hladinu krevního cukru. Opuncie má baculaté oválné červenooranžové plody, jsou velmi oblíbené v USA, Velké Británii, Austrálii, ale také třeba v Řecku. Z dužiny se lisuje výborná šťáva. Z opuncie se také vyrábí nádherně vonící čaj.
Těstoviny kulatého tvaru s prohlubní, tvarově připomínají kloboučky nebo malá ouška.
Divoká majoránka nebo také dobromysl. Používá se čerstvé nebo sušené do polévek, na přípravu masa, drůbeže, omáček nebo na pizzu.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2023. Všechna práva vyhrazena