Slovník pojmů

Oáza

Oáza

Oáza je velmi oblíbený alkoholický koktejl z Becherovky. Oáza se připravuje z poloviny limetky, kterou důkladně omyjeme a nakrájíme na půl měsíčky. Limetku smícháme s drceným ledem a vsypeme do sklenice. Do sklenice přilijeme 6 cl Becherovky a dolijeme sodovkou.

Číst více
ochucovadlo

ochucovadlo

Ochucovadlo je výrobek pro zvýraznění chuti nebo k dochucení potravin nebo pokrmů. Jedná se především o směs z bílkovin nebo směs z výtažků koření nebo extraktů a látek zvýrazňujících chuť.

Číst více
ocílka

ocílka

Brousek na nože.

Číst více
octový křen

octový křen

Směs strouhaného křenu spařeného horkým nemastným vývarem, octa, cukru a strouhaných jablek.

Číst více
okara

okara

Drť sójových bobů vznikající při výrobě sójového mléka. Okara se může péci a chutná podobně jako kokosové ořechy. Můžemi ji přidávat jako vlákninu do koláčů nebo jiného sladkého pečiva stejně jako do klobás. Lze ji zakoupit v obchodech se zdravou výživou.

Číst více
Okoun barramundi

Okoun barramundi

Nebo australský okoun pochází zindopacifiku. V Austrálii jej považují za krále ryb a nejlepší lahůdku jakou moře poskytuje.

Číst více
olejniny

olejniny

Rostliny různých čeledí s vysokým obsahem olejů nebo tuků v rostlinných orgánech, hlavně plodech a semenech.

Číst více
Olio novello

Olio novello

Nový, čerstvě vylisovaný olivový olej.

Číst více
oliva

oliva

Olivy se sklízejí mírně nedozrálé a nakládají se do láku. Jedná se o světově oblíbenou pochoutku. Olivy se obvykle prodávají plněné paprikou, ančovičkami nebo mandlemi. Kromě zelených oliv jsou ještě olivy černé, ty se sklízejí jedině plně zralé. Z oliv se lisuje známý olivový olej.

Číst více
Olive taggiasche

Olive taggiasche

Malé ligurské olivy velmi delikátní chuti.

Číst více
olivový olej

olivový olej

Olivový olej má širokou paletu chutí, která záleží na tom, zda je olej lisovaný za studena nebo rafinovaný a z které oblasti pochází. Nejvýraznější chuť má extra panenský olej (Extra virgin), který se lisuje za studena. Oleje se používájí do salátů, k dušení, pečení i smažení.

Číst více
olivy

olivy

Plody stromu olivovníku se podobají podlouhlým bobulím vinných hroznů. Kromě zelených oliv, které se sklízejí na podzim, existují i tmavé olivy sklízené začátkem prosince. Nejde o odlišnou odrůdu. Zelené olivy jsou jen nezralou formou oliv tmavých. Vyrábí se z nich velmi kvalitní olivový olej a používají se také v různých jídlech. Kvality oliv a olivového oleje využívali již staří Řekové. Olivy mají podle vědců velmi kladný vliv na lidský organismus. Díky svým detioxidačním účinkům hrají velkou roli v boji proti stárnutí, civilizačním a srdečním chorobám, pomocí olivového oleje lze pomoci v léčbě mnohých kožních onemocnění. Zlepšují trávení a chuť k jídlu. Několik oliv před hlavním jídlem pomůže zvýšit hladinu žaludečních šťáv a tak urychlit trávení.

Číst více
olomoucké tvarůžky

olomoucké tvarůžky

Jedná se tradiční český sýr s velmi výraznou chutí a vůní. Tvarůžky vznikají zráním tvarohu podle staročeského receptu. Jedná o velmi nízkotučný sýr, který je vhodný při redukčních dietách.

Číst více
omáčka Bohemia

omáčka Bohemia

Základ této omáčky tvoří bešamelová omáčka. Je jako tradiční omáčka ochucena strouhaným muškátovým oříškem. Navíc je však ochucena bílým vínem a čerstvým libečekem. Jako vložka se používá šunka nebo šalotka. Řadí se mezi teplé bešamelové omáčky. Tuto omáčku používáme především místo běžných omáčkech k restovaným masům.

Číst více
omeleta

omeleta

Omeleta je z rozšlehaných vajec. Klasická omeleta se zvolna smaží na másle a pouze z jedné strany. Z jedné strany má být křupavá a z druhé strany jemně vláčná. Omeleta se já ochutit a vylepšit čímkoliv od bylinek, přes sýry až k šunce a uzeninám.

Číst více
omrzliny

omrzliny

Vysušená místa odlišné barvy na potravinách, které jsou způsobená dlouhodobým skladováním v mrazáku, které vedlo k dehydrataci. Vznikají také špatným zabalením potravin.

Číst více
oplatky

oplatky

Oplatky se získavají upečením tenké vrstvy těsta nebo jiné podobné hmoty přímo ve formách. Upečené oplatky se pak plní nebo se prodávají také samostatně.

Číst více
opuncie

opuncie

Je velice důležitý v Mexiku a střední Americe, kde se jeho oválné dužnaté listy, pečlivě zbavené bodlinek, používají jako zelenina a nakládají se (nopalitos). Stabilizují hladinu krevního cukru. Opuncie má baculaté oválné červenooranžové plody, jsou velmi oblíbené v USA, Velké Británii, Austrálii, ale také třeba v Řecku. Z dužiny se lisuje výborná šťáva. Z opuncie se také vyrábí nádherně vonící čaj.

Číst více
orcchiette

orcchiette

Těstoviny kulatého tvaru s prohlubní, tvarově připomínají kloboučky nebo malá ouška.

Číst více
oregano

oregano

Divoká majoránka nebo také dobromysl. Používá se čerstvé nebo sušené do polévek, na přípravu masa, drůbeže, omáček nebo na pizzu.

Číst více