Tento druh chřestu se jako první pěstoval v Evropě.Pro svou jednodušší pěstitelskou náročnost je zelený chřest také levnější. Svou zelenou barvu získává ze slunce. Má vyšší biologickou hodnotu a některé druhy zeleného chřestu se nemusí loupat. Většinou se loupe pouze dolní část výhonku.Také můžeme sehnat divoký zelený chřest. Ten je samozřejmě mnohem aromatičtější než pěstovaný chřest.Více se o chřestu dozvíte v našem dvoudílném článku Chřest se vrací do českých kuchyní a Lahodný chřest 2.díl.
Ženšen je trvalka, která se v léčitelství používá již více jak 5 tisíc let. Můžeme ji nalézt především na severní polokouli a to ve východní Asii (Korea, Čína, Sibiř) a v Severní Americe. Stále zelená rostlina má velké zelené listy, tenký tvrdý stonek a semena mají křiklavě červenou barvu. Kořen rostliny, který je nejcennější, má často tvar lidského těla.Existují tři hlavní druhy ženšenu. Severoamerický, orientální a sibiřský. Sibiřský nemá žádné reálné využití. Naopak severoamerický se využívá obdobně jako ten nejkvalitnější - orientální. Nejvíce na trhu ceněný je bílý, divoký, orientální ženšen. Cena za jednu unci (přibližně 31,10 gramů) se může vyšplhat až na 20 tisíc amerických dolarů.Více se o ženšenu, jeho využití a léčivých účincích dozvíte v našem článku Ženšen.Foto: Profimedia.cz
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena