Slovník pojmů

jahelník

jahelník

Příloha nebo i samostatné jídlo připravované z jáhel. Jáhly jsou loupané proso. Jahelník je staročeské jídlo, které se připravovalo i na sladko.

Číst více
jáhly

jáhly

Jedná se o šetrně oloupané a vyleštěné obilky prosa. Mají optimální výživové vlastnosti, jsou velmi chutné a lehce stravitelné a neobsahují lepek. Mají minerální látky a vitamíny v celém zrnu. Vhodné jsou na přípravu polévek, sladké a slané kaše, rizota nebo pomazánek. Před upotřebením se musí nejen přebrat a vyprat, ale také spařit, aby ztratily nahořklou chuť.

Číst více
jalovice

jalovice

Jalovice je neotelená samice skotu, která je starší 7 měsíců.

Číst více
ječmen

ječmen

Surovina pro světlou mouku k pečení chleba. Je to jedna z nejstarších zemědělských plodin. Má nízký obsah glutenu (lepku) a proto není dnes samostatně používán k pečení chleba. Dnes se využívá jako hlavní surovina pro výrobu piva. Ječmené perličky neboli kroupy jsou oblíbenou surovinou do polévkových vývarů a spousty sladkých i slaných pokrmů.

Číst více
jednohubky

jednohubky

Malé hodně obložené plátky veky nebo chleba. Mažeme je pomazánkami nebo máslem, zdobíme uzeninami, sýry, zeleninou, ovocem, podle fantazie a nabízíme je jako chuťovky. Pečivo můžeme předem klidně opéci.

Číst více
jehně

jehně

Mládě ovce do stáří 100 - 120 dnů.

Číst více
Jeřabinka

Jeřabinka

Jeřabinka je oblíbená polská lihovina. Jedná se destilát z bobulí jeřábu. Také jej najdeme pod názvem Jarzebiak nebo Cognac aux Sorbes. Jeřabinka se u nás vyrábí nejčastěji tzv. studenou cestou - macerací jeřabin přímo v lihu; z hotové jeřabinové šťávy nebo z trestí. Obsah alkoholu bývá 35 - 40%. Obsah cukru se velmi liší. V některých značkách najdeme pouhých 20 % cukru, v jiných až 40 %. Jeřabinka má nažloutlou barvu.

Číst více
jidáše

jidáše

Velikonoční pečivo z kynutého těsta ochuceného citronovou kůrou a vanilkou.

Číst více
jíška

jíška

Kašovitá směs z hladké mouky a tuku nebo másla, kterou se zahušťují pokrmy, obvykle omáčky a polévky.

Číst více
jogurt

jogurt

Mléčný výrobek získaný kysánímmléka, smetany, podmáslí nebo jejich směsí za pomocí mikroorganismů.

Číst více
Jonagold

Jonagold

Jonagoldy jsou obvykle velká jablka. Odrůda vznikla křížením odrůd Golden Delicious a Jonathan. Původ bychom našli v USA. Jablka této odrůdy jsou aromatická se sladkou vůní. Slupka je sladká a pokud nejsou opravdu ručně naleštěná, prodávají se matná. Barva je zelenožlutá s červeným žíháním. Dužina je spíše žlutá, velice šťavnatá a křehká. Jablka jsou sladká.

Číst více
jošinko

jošinko

Jošinko je jemně mletá bílá rýžová mouka, která se obvykle používá pro výrobu japonských bonbónů připomínající tradiční měkké tofé

Číst více
joule

joule

Energetická jednotka podobná kalorii. Přepočet je 1 joule = 4, 2 kalorie.

Číst více
juice

juice

Ovocná šťáva.

Číst více
juleö

juleö

Severské silné, ale sladké pivo.

Číst více
julep

julep

Long drinky pro letní dny, jejich nejdůležitější složkou je led, také máta, cukr nebo sirup, destilát a ovoce na ozdobu. Základem těchto nápojů jsou lístky máty peprné. Dvě lžičky cukru a tři snítky máty rozetřeme s trochou vody, dáme do sklenice s ledem, přilijeme 4 cl vybraného alkoholu. Asi nejoblíbenější je Bourbon Julep.

Číst více
julienne

julienne

Zelenina krájená na velmi jemné proužky.

Číst více