Příloha nebo i samostatné jídlo připravované z jáhel. Jáhly jsou loupané proso. Jahelník je staročeské jídlo, které se připravovalo i na sladko.
Jedná se o šetrně oloupané a vyleštěné obilky prosa. Mají optimální výživové vlastnosti, jsou velmi chutné a lehce stravitelné a neobsahují lepek. Mají minerální látky a vitamíny v celém zrnu. Vhodné jsou na přípravu polévek, sladké a slané kaše, rizota nebo pomazánek. Před upotřebením se musí nejen přebrat a vyprat, ale také spařit, aby ztratily nahořklou chuť.
Jalovice je neotelená samice skotu, která je starší 7 měsíců.
Jasmínová rýže je velice podobná rýži basmati, ale má velice lepivou strukturu. Tato voňavá rýže se používá nejčastěji v asijské kuchyni a pěstuje se v Thajsku. Kromě toho, že má žlutohnědou barvu a ovesnou vůni, snižuje hladinu cholesterolu. Jasmínová rýže se pro svou aromatickou vůni používá k přípravě pilafu a salátů. Foto: Nakladatelství Slovart - Ingredience
Získává se naříznutím kůry volně rostoucích javorů. Při následném zahušťování se snižuje obsah vitamínu, ale obsah minerálních látek a stopových prvků zůstává zachován. Je velice sladký a našich obchodech celkem drahý. Proto jej spotřebováváme jen v malém množství. Otevřený sirup skladujeme v chladu. Pokud jej neseženeme, nahrazujeme jej medem. Foto: Nakladatelství Slovart - Ingredience
Surovina pro světlou mouku k pečení chleba. Je to jedna z nejstarších zemědělských plodin. Má nízký obsah glutenu (lepku) a proto není dnes samostatně používán k pečení chleba. Dnes se využívá jako hlavní surovina pro výrobu piva. Ječmené perličky neboli kroupy jsou oblíbenou surovinou do polévkových vývarů a spousty sladkých i slaných pokrmů.
Jedlé kaštany jsou škrobnatá semena kaštanovníku s nízkým obsahem tuku. Naopak mají vysoký obsah vlákniny. V kuchyni se kaštany používají s oblibou jen pečené. Gurmáni je používají do nádivek. Z kaštanů se vyrábí také pyré, které se přidává do zmrzlin. Foto: Nakladatelství Slovart - Ingredience
Malé hodně obložené plátky veky nebo chleba. Mažeme je pomazánkami nebo máslem, zdobíme uzeninami, sýry, zeleninou, ovocem, podle fantazie a nabízíme je jako chuťovky. Pečivo můžeme předem klidně opéci.
Mládě ovce do stáří 100 - 120 dnů.
Jeřabinka je oblíbená polská lihovina. Jedná se destilát z bobulí jeřábu. Také jej najdeme pod názvem Jarzebiak nebo Cognac aux Sorbes. Jeřabinka se u nás vyrábí nejčastěji tzv. studenou cestou - macerací jeřabin přímo v lihu; z hotové jeřabinové šťávy nebo z trestí. Obsah alkoholu bývá 35 - 40%. Obsah cukru se velmi liší. V některých značkách najdeme pouhých 20 % cukru, v jiných až 40 %. Jeřabinka má nažloutlou barvu.
Velikonoční pečivo z kynutého těsta ochuceného citronovou kůrou a vanilkou.
Kašovitá směs z hladké mouky a tuku nebo másla, kterou se zahušťují pokrmy, obvykle omáčky a polévky.
Mléčný výrobek získaný kysánímmléka, smetany, podmáslí nebo jejich směsí za pomocí mikroorganismů.
Jonagoldy jsou obvykle velká jablka. Odrůda vznikla křížením odrůd Golden Delicious a Jonathan. Původ bychom našli v USA. Jablka této odrůdy jsou aromatická se sladkou vůní. Slupka je sladká a pokud nejsou opravdu ručně naleštěná, prodávají se matná. Barva je zelenožlutá s červeným žíháním. Dužina je spíše žlutá, velice šťavnatá a křehká. Jablka jsou sladká.
Jošinko je jemně mletá bílá rýžová mouka, která se obvykle používá pro výrobu japonských bonbónů připomínající tradiční měkké tofé
Energetická jednotka podobná kalorii. Přepočet je 1 joule = 4, 2 kalorie.
Ovocná šťáva.
Severské silné, ale sladké pivo.
Long drinky pro letní dny, jejich nejdůležitější složkou je led, také máta, cukr nebo sirup, destilát a ovoce na ozdobu. Základem těchto nápojů jsou lístky máty peprné. Dvě lžičky cukru a tři snítky máty rozetřeme s trochou vody, dáme do sklenice s ledem, přilijeme 4 cl vybraného alkoholu. Asi nejoblíbenější je Bourbon Julep.
Zelenina krájená na velmi jemné proužky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2023. Všechna práva vyhrazena