Slovník pojmů

B-oceán

B-oceán

B-oceán je celkem málo známý, ale chuťově skvělý alkoholický koktejl namodralé barvy. K přípravě B-oceánu potřebujeme 4 cl Becherovky a 2 cl Blue Curacaa. Becherovku smícháme s Curacaem. Do sklenice na long drinky nasypeme ledovou drť, vlijeme směs Becherovky a Curacaa. Nakonec sklenici dolijeme Top Topicem a ozdobíme čerstvým ovocem.

Číst více
Bacalhau

Bacalhau

Sušená a nasolená treska.

Číst více
badyán

badyán

Badyán celý tvoří hvězdičky s krátkou stopkou. Uvnitř hvězdice se nachází lesklá vejčitá semena. Používá se sušené hvězdicové plodenství hnědé barvy. Chuť je podobná anýzu. Je jemně lékořicová. Badyán se dá také koupit mletý.

Číst více
bageta

bageta

Francouzský dlouhý tenký chléb, který se peče především z pšeničné mouky. Vždy má křupavý povrch a charakteristickou chuť. Bageta vznikla před 1.světovou válkou ve Francii. Je oblíbená po celém světě, ale své prvenství si stále zachovává Paříž.

Číst více
Bagna cauda

Bagna cauda

Omáčka na bázi oleje, česneku a sardelek. Omáčka je servírovaná horká.

Číst více
baklava

baklava

Turecký moučník z listového těsta s ořechovou náplní.

Číst více
balantina

balantina

Jedná se o vykostěnou drůbež nebo maso naplněné ozdobnou nádivkou. Podobná jako galantina, ale podává se teplá.

Číst více
balící plyn

balící plyn

Jiné plyny než vzduch, které se zavádí do obalů. Zavádí se před, během nebo po naplnění obalu potravinou.

Číst více
Balkánský sýr

Balkánský sýr

Balkánský sýr je druh měkkého sýra s typickou slanou chutí a bílou barvou ve slaném nálevu, který se využívá často při výrobě zeleninových salátů či šopského salátu. Sýr je druhem řeckého sýru feta, který byl vyráběn původně z ovčího, kozího a kravského mléka, ale současné typy prodávané ve střední Evropě jsou vyráběny z kravského mléka. Skládá se z 40 až 45 % tuku.

Číst více
Balsamico ocet

Balsamico ocet

Originální specialita - vinný kvasný ocet vyráběný v italské Modeně. Je získáván stárnutím zralého moštu v dřevěných sudech z balsamového dřeva (jedle balsámová). Používá se k ochucení ryb, masa, zeleniny, zmrzliny, ovoce a salátů. Svoji barvu získává až několikaletým zráním v sudech.

Číst více
Bancha

Bancha

Připravuje se z opražených čajových lístků. Vůně čaje připomíná vůni čerstvého sena.

Číst více
bang

bang

Lísky a snítky konopí se spaří vodou a následně nápoj nechá zkvasit.

Číst více
Bankéřská omáčka

Bankéřská omáčka

Jedná o složitou francouzskou omáčku. Základem je omáčka z drůbežího vývaru a rajského protlaku, telecí šťávou, dokončená vínem Madeira. Je zjemněná máslem s vložkou lanýžů.

Číst více
banket

banket

Slavnostní tabule se zasedacím pořádkem, slavnostním zahájením, přípitky. Typické jsou společné příchody a odchody obsluhujících.

Číst více
bar

bar

Pojem vznikl z francouzského slova "Barriére" - ohraničené místo). Pochází ze 16. století. Dnes se jedná o určité středisko s denním nebo nočním provozem.

Číst více
barbecue

barbecue

Anglický výraz pro pečení masa na otevřeném ohni (rozpálené desky umístěné při stole), nebo na tepelném zdroji opatřeném pletivem.

Číst více
barde

barde

Na plátky nakrájená slanina.

Číst více
bardírovat

bardírovat

Způsob přípravy masa. Maso se obalí nejčastěji tenkými plátky slaniny, která zabrání vytékání šťávy a ztráty aroma masa.

Číst více
barigoule

barigoule

Jedná se o oloupané brambory, částečně uvařené v masovém vývaru, následně osušeny, pak prudce osmažené na másle a pokapané okořeněným octem.

Číst více