B-oceán je celkem málo známý, ale chuťově skvělý alkoholický koktejl namodralé barvy. K přípravě B-oceánu potřebujeme 4 cl Becherovky a 2 cl Blue Curacaa. Becherovku smícháme s Curacaem. Do sklenice na long drinky nasypeme ledovou drť, vlijeme směs Becherovky a Curacaa. Nakonec sklenici dolijeme Top Topicem a ozdobíme čerstvým ovocem.
Sušená a nasolená treska.
Badyán celý tvoří hvězdičky s krátkou stopkou. Uvnitř hvězdice se nachází lesklá vejčitá semena. Používá se sušené hvězdicové plodenství hnědé barvy. Chuť je podobná anýzu. Je jemně lékořicová. Badyán se dá také koupit mletý.
Francouzský dlouhý tenký chléb, který se peče především z pšeničné mouky. Vždy má křupavý povrch a charakteristickou chuť. Bageta vznikla před 1.světovou válkou ve Francii. Je oblíbená po celém světě, ale své prvenství si stále zachovává Paříž.
Omáčka na bázi oleje, česneku a sardelek. Omáčka je servírovaná horká.
Turecký moučník z listového těsta s ořechovou náplní.
Jedná se o vykostěnou drůbež nebo maso naplněné ozdobnou nádivkou. Podobná jako galantina, ale podává se teplá.
Jiné plyny než vzduch, které se zavádí do obalů. Zavádí se před, během nebo po naplnění obalu potravinou.
Balkánský sýr je druh měkkého sýra s typickou slanou chutí a bílou barvou ve slaném nálevu, který se využívá často při výrobě zeleninových salátů či šopského salátu. Sýr je druhem řeckého sýru feta, který byl vyráběn původně z ovčího, kozího a kravského mléka, ale současné typy prodávané ve střední Evropě jsou vyráběny z kravského mléka. Skládá se z 40 až 45 % tuku.
Originální specialita - vinný kvasný ocet vyráběný v italské Modeně. Je získáván stárnutím zralého moštu v dřevěných sudech z balsamového dřeva (jedle balsámová). Používá se k ochucení ryb, masa, zeleniny, zmrzliny, ovoce a salátů. Svoji barvu získává až několikaletým zráním v sudech.
Připravuje se z opražených čajových lístků. Vůně čaje připomíná vůni čerstvého sena.
Lísky a snítky konopí se spaří vodou a následně nápoj nechá zkvasit.
Jedná o složitou francouzskou omáčku. Základem je omáčka z drůbežího vývaru a rajského protlaku, telecí šťávou, dokončená vínem Madeira. Je zjemněná máslem s vložkou lanýžů.
Slavnostní tabule se zasedacím pořádkem, slavnostním zahájením, přípitky. Typické jsou společné příchody a odchody obsluhujících.
Pojem vznikl z francouzského slova "Barriére" - ohraničené místo). Pochází ze 16. století. Dnes se jedná o určité středisko s denním nebo nočním provozem.
Anglický výraz pro pečení masa na otevřeném ohni (rozpálené desky umístěné při stole), nebo na tepelném zdroji opatřeném pletivem.
Na plátky nakrájená slanina.
Způsob přípravy masa. Maso se obalí nejčastěji tenkými plátky slaniny, která zabrání vytékání šťávy a ztráty aroma masa.
Jedná se o oloupané brambory, částečně uvařené v masovém vývaru, následně osušeny, pak prudce osmažené na másle a pokapané okořeněným octem.
Jedná se o látky, které potravinám udělují nebo rekonstruují barvu. Bez nich by mohla být potravina zeslabena nebo poškozena během výroby. Barviva jsou ale také látky, které se získají chemickou syntézou z potravin a dalších přírodních složek. To má za následek oddělení barevné látky. Foto: Nakladatelství Slovart - Ingredience
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2023. Všechna práva vyhrazena