Zdá se, že to, co v Asii znali již celá tisíciletí, si do srdcí Evropanů hledalo cestu teprve během 19. a 20. století. Ano, mluvím opravdu o čaji. Čaj se používal jako platidlo. Jeho lístky zalité vodou jsou známé jako lahodný nápoj a dnes můžeme koupit čajové mýdlo, parfémy a spoustu dalších věcí s příměsí čaje.
První zmínky o této blahodárné rostlině pocházejí již z doby před naším letopočtem. Nejstarší popisy pěstování a přípravy čaje pocházejí ze 3. století našeho letopočtu. K přípravě se používal zelený čaj lisovaný do různých forem a poté rozemletý na jemný prášek. Prášek se zalíval v kotlíku vroucí vodou a ještě chvíli se vařil. Později vznikly i jiné způsoby přípravy čaje. S postupem přípravy čaje, takovým jak ho známe dnes, se můžeme setkat až koncem 14.století v období dynastie Ming. Z této a pozdější doby pocházejí písemné záznamy o přípravě čaje přelitím lístků čaje přímo v šálku, ze kterého se čaj i pil.
Obchodními cestami se v průběhu 15. století čaj začal šířit do okolních zemí a později i do vzdálených kontinentů. S objevem čaje nastává i hromadné budování čajových plantáží. Rusové na Kavkazu, Britové ve svých indických koloniích, a v jižní Africe.
Čajové lístky najdeme na čajovníkových keřích. Ty jsou celoročně zelené a některé odrůdy čajových keřů se svou výškou podobají spíše stromům. Květy čajovníků se podobají květům třešní. Keře potřebují celoroční dostatek vláhy. Kvalita čaje je mnohdy závislá i na nadmořské výšce, ve které se keř nachází. Vysokohorské výnosy sice nebývají tak vydatné, ale kvalita čaje je mnohem vyšší. Na lístcích čaje jsou ze spodní strany malinké stříbřité chloupky. Stejně tak nerozvinuté čajové lístky jsou jimi pokryty. Nejvyšší třídy čaje jsou mnohdy spojeny s vysokým procentem zastoupení právě nerozvinutých lístků ve směsi.
Dělení čaje probíhá v závislosti na způsobu zpracování sklizených lístků. Jistě všem známé jsou černé a zelené čaje, dále jsou to bílé, žluté, polozelené a několik dalších. Při zpracování je nejdůležitější proces fermentace. Dělení čajů pak závisí na tom, kdy fermentace proběhla a do jaké míry. Fermentace je ve své podstatě přirozený proces kvašení. Dochází při něm k oxidaci buněčné šťávy a přeměně chemických vlastností.
Čajové lístky obsahují stejně jako zrnka kávy kofein. Kofein se vyskytuje v dalších více než 100 druzích rostlin, ale s žádnou z nich se v kuchyni nesetkáme tak často jako s čajem nebo kávou. Kofein je tedy přírodně vyskytující se látka a patří do složek známých jako metylxantiny. Čaj i káva kromě kofeinu obsahují i jiné dimetylxantiny. Jsou jimi teofylin a teobromin. Jejich účinky jsou podobné kofeinu.
Čaj obsahuje 50 mg kofeinu ve 190 ml nápoje připraveného běžným způsobem. Káva dokonce dvakrát tolik. Přičemž denní konzumace 300 mg kofeinu se při tělesné váze 60 Kg na člověku nijak neprojeví. Ale záleží na citlivosti organismu, jak daný jednotlivec kofein snáší. Takže pamatujeme nato, že 6 šálků čaje již hraničí s bezpečností a tedy i tady platí pravidlo, že nic by se nemělo přehánět.
V mnoha čajovnách se setkáme s nápoji, které jsou sice nazývány čajem, ale neobsahují ani lístek tohoto keře. Jsou to nápoje připravované z květů různých rostlin (ibišek, růže, chrpa, rooibos), z plodů ovocných stromů a z koření (ovocné čaje) a nebo z různých trav (maté) a divokých keřů s příměsí bylin.
Příprava čaje je jednoduchá, ale i složitá. Některé čaje stačí zalít a po určité době lze nápoj začít pít. Některé čaje se dají zalévat několikrát a některé jsou po jednom přelití vyluhované. Jsou i čaje, které jsou nejlepší společně s některými dalšími ingrediencemi jako je kokos, cukr, mléko, citrón. Někdy se čaj po zalití ještě musí několik minut vařit a jsou čaje, které jsou naopak skvělé s ledem. Většina čajů se podává klasickým způsobem a to v konvičce se šálkem. Jsou však i čaje, které jsou podávány v konvičkách zahřívaných svíčkou, protože se pijí pomalu a čaj musí zůstat teplý. Vždy, když zajdete do čajovny, nás tedy může čekat překvapení v podobě neobvyklé konvičky, šálku a podobně.
Výběr čaje v čajovně je kapitola sama o sobě. Vlastně se nedá doporučit žádný konkrétní čaj, jako ten nejlepší. Takže až budeme vybírat ten pro vás nejlepší, tak doporučení zní - vyzkoušejte všechny, každý má své kouzlo. A s čím a kdy čaj pít? Možná se mnou nebudete souhlasit, ale čaj se dá pít opravdu kdykoliv a s čímkoliv, záleží na chuti a náladě. Mě osobně chutná s rýžovým pečivem (japonskou směsí), nebo s praženým kokosem.
Na čaj choďte do čajoven a ne do hospod. V čajovně jsou opravdoví odborníci a vědí o čaji snad všechno a hlavně znají postupy, jak čaj správně připravit a podávat. Jestli si svůj oblíbený čaj koupíte domů, snažte se dodržet postup přípravy i rituál pití, který znáte z čajovny. Čaj by bez těchto postupů ztratil své kouzlo a hlavně chuť. Také si ale zapamatujte, že čaj obsahuje kofein a jiné látky, které mohou být ve větším množství škodlivé. Také nevěřte různým mýtům, že jsou čaje, které vás zázračně zbaví nadváhy. Na druhou stranu jsou čaje s blahodárnými účinky, ale ty jsou rozdílné pro každého z nás.
Foto: Profimedia.cz
Autor:Vilienka
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena