Brambory patří mezi dokonale tvárné a všestranné suroviny v kuchyni. Jsou navíc relativně levné, výživné a dají se připravit na nespočet způsobů – od jednoduchých příloh až po sladká jídla.
Díky chuti brambor, jejich skvělé konzistenci a univerzálnosti je můžeme takřka libovolně kombinovat s další zeleninou i ovocem, slanými i sladkými surovinami a kořením všeho druhu od česneku, přes kmín až po skořici.
-> Brambory na sladko: Udělejte placky s tvarohem, nákyp s jablky nebo plněné knedlíky
Bramborová příloha na mnoho způsobů
Brambory se nejčastěji podávají jako příloha k masovým nebo zeleninovým pokrmům. Různé bramborové přílohy jídlu dodávají různé chutě a texturu.
- Vařené brambory jsou jednoduchá a rychlá příloha, která se skvěle hodí k omáčkám nebo dušenému masu. Brambory můžeme vařit vcelku ve slupce nebo už oloupané a nakrájené.
- Šťouchané brambory se připravují tak, že se uvaří a pak rozmačkají nejčastěji s máslem, smetanou nebo osmaženou cibulkou. Variant je však víc, skvělé jsou třeba šťouchané brambory se slaninou, s dýní, špenátem nebo cuketou.
- Bramborová kaše jemnější a krémovější varianta šťouchaných brambor, ideální například ke klasické sekané, smaženým řízkům nebo obalovanému smaženému květáku. Francouzi rádi připravují aligot, tedy bramborovou kaši se sýrem.
- Pečené brambory ideálně na povrchu křupou a jsou měkké uvnitř, péct je můžeme v různých podobách: jako dukátky, pokrájené na měsíčky, na poloviny nebo ve slupce vcelku. Často se ochucují česnekem, bylinkami nebo sýrem. Variantou pečených brambor jsou americké brambory, které se pečou se slupkou a sypou kořením.
- Bramborové hranolky nejrůznějších tlouštěk a míry opečenosti jsou oblíbené po celém světě. Používají se jako příloha ke smaženým jídlům, poslouží však i jako snack nebo chuťovka.
- Bramborové krokety můžeme připravit jako de luxe přílohu, třeba až nám zbydou vařené brambory z předchozího dne. Z nich pak připravíme těsto, které smažíme v oleji.
Brambory hrají důležité role v polévkách
Brambory platí za vynikající surovinu do klasických polévek, které pomáhají zahustit a dodávají jim sytost i krémovost. Evergreenem mezi českými polévkami je bezesporu bramboračka, tradiční česká polévka s kousky brambor, kořenovou zeleninou, houbami a majoránkou, která se zahušťuje jíškou.
Oblíbenými polévkami s bramborami jsou také například jihočeská kulajda, valašská kyselica nebo zelňačka či krkonošské kyselo.
-> Skvělé jídlo za pár korun? Zapečte brambory pokaždé jinak
Hlavní jídla aneb brambor jako hvězda
Brambory mohou tvořit základ výborných hlavních jídel nebo posloužit jako surovina do těsta na bramborové knedlíky, noky nebo taštičky. Při vaření z brambor nikdy nemůžeme šlápnout vedle přidáním smetany, uzeného masa nebo česneku. Jako hlavní jídlo můžeme připravit i český národní poklad - bramborový salát s uzeninou.
- Bramborové placky a bramboráky jsou samy o sobě skvělou přílohou. Náplní z masa, sýra, hub či zeleniny z nich však připravíme dokonalý hlavní chod.
- Bramborové knedlíky jsou klasikou české kuchyně, která se bezvadně hodí k pečenému masu nebo omáčkám. Bramborové knedlíky plněné uzeným masem patří mezi trháky restauračních menu, plnit je však můžeme také špenátem nebo sýrem.
- Variantou českých bramborových knedlíků jsou italské gnocchi. Těm stačí opravdu málo, abychom je proměnili v lahodný oběd. Smíchat je můžeme se špenátem a smetanou, se žampionovou omáčkou nebo se zelím a uzenou krkovicí.
- Francouzské brambory vykouzlíme snadno navrstvením plátků syrových nebo vařených brambor s uzeninou, vejci a sýrem.
- Zapečené brambory na sto způsobů představují skvělou možnost, jak se zbavit zbytků v lednici. Zapékaným bramborám sluší, na co si vzpomenete: cibule, česnek, sýr, uzeniny, smetana a další zelenina jako je červená řepa, mrkev, špenát, celer...
- Bramborový guláš je levné, syté a chutné jídlo s uzeninou v husté omáčce.
Bramborové speciality
Brambory se dají připravit i méně tradičními způsoby, které stojí za vyzkoušení. Mezi ně patří například domácí bramborové chipsy. Tím však výčet možností nekončí. Bramborová pizza je alternativou ke klasické pizze, kde se korpus připravuje z bramborového těsta.
Brambory dodávají vláčnost pečivu, proto se často používá do kynutého těsta. Upéct si tak můžete bramborové pletýnky nebo bramborový chléb.
Uvařte si s námi
Recepty z brambor, které by vám neměly ujít:
Šťouchané brambory s pečeným česnekem
Pečené brambory plněné šunkou
Hranolky a la McDonald´s
Plněné bramborové krokety
Bramboráky s masovou směsí
Zapečené bramborové košíčky