Rady pro správné vaření brambor

Rady pro správné vaření brambor

Brambory jsou podle kraje nazývány též zemáky, zemská jablka, erteple, kobzole, jablóška, zemčátka, krumple, grule, bandory, arteple či zemák. Jak je správně uvařit, abychom v nich zachovali i nějaký ten vitamín?

227704×

Brambory byly domestikovány v oblasti dnešního Peru již před 4 - 5 tisíci lety a k nám se rozšířily z Braniborska. Lilek brambor (brambor obecný či brambor hlíznatý) je dnes jednou z nejvýznamnějších zemědělských plodin. Jedná se o víceletou hlíznatou rostlinu z čeledi lilkovité, pěstovanou jako jednoletá plodina.

Podle varného typu dělíme brambory na přílohové, které jsou vařené ve slupce a oloupané vhodné nejen jako příloha k masům, ale i do polévek, gulášů a k zapékání. Dalším druhem jsou salátové brambory, které jak už název napovídá jsou nejvhodnější pro vaření ve slupce a posléze oloupané k přípravě salátů či bramborového těsta. Na saláty jsou nejvhodnější tzv. rohlíčky. Třetím typem jsou brambory na kaše, které se oloupané a nakrájené na menší kousky vaří k přípravě bramborové kaše a bramborového pyré.

Vitamín C ve vařených bramborách

Vaříme-li brambory ve slupce, zůstane v nich až 90 % původního obsahu vitamínu C. V oloupaných a rychle uvařených bramborách zůstane vitamínu C necelých 80 %. Ohříváním brambor klesá obsah vitamínu C jen na 40 % a při nakrájených bramborách je obsah vitamínu C pouhých 20 %.

Horká voda při vaření brambor

K vaření neloupaných brambor vybíráme jen zdravé hlízy přibližně stejné velkosti. Brambory zaléváme v hrnci vroucí vodou. Oškrábané nové brambory a oloupané brambory vkládáme vždy do vroucí osolené vody (případně ochucené celým kmínem či bylinkami). Horká voda zkracuje dobu vaření brambor a pomáhá tak zachovat vitamín C ve vetším množství.

Vaříme brambory - rychle a efektivně

Před vařením brambory nenecháváme dlouho ležet ve vodě, aby se neuvolnily minerály a vitamíny rozpustné ve vodě. Brambory zalijeme horkou vodou a uvedeme do prudkého varu. Několik minut vaříme prudce, pak plamen zmírníme, sebereme pěnu a brambory necháme probubláváním dovařit.

Při vaření bramborových hlíz šetříme solí

Brambory vaříme v osolené vodě, přičemž potřebujeme zhruba 10 g soli (1 polévková lžíce) na 1 kg brambor. Úpravou brambor se jejich hmotnost sníží, a to o 10 % při škrábání brambor a o 20 % při loupání brambor.

Foto: Sxc

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz