Brambory jsou podle kraje nazývány též zemáky, zemská jablka, erteple, kobzole, jablóška, zemčátka, krumple, grule, bandory, arteple či zemák. Jak je správně uvařit, abychom v nich zachovali i nějaký ten vitamín?
Brambory dělíme na přílohové, které se hodí jako doprovod k masům, ale i do polévek, gulášů a k zapékání. Obvykle se označují jako varný typ B.
Dalším druhem jsou salátové brambory, které mají voskovou konzistenci, nerozpadají se a jsou tedy vhodné k přípravě salátů i bramborového těsta. Na saláty jsou nejvhodnější tzv. rohlíčky. Salátové brambory se označují jako varný typ A.
Třetím typem jsou brambory na kaše, které jsou moučnaté a během vaření mají tendenci se na povrchu rozvařit a rozpadat. Hodí se do bramborového těsta, kaší a bramborových pyré, šťouchaných brambor nebo k zahuštění polévek a omáček. Jde o varný typ C.
Vaříme-li brambory ve slupce, zůstane v nich až 90 % původního obsahu vitamínu C. V oloupaných a rychle uvařených bramborách zůstane vitamínu C necelých 80 %. Ohříváním brambor klesá obsah vitamínu C jen na 40 % a při nakrájených bramborách je obsah vitamínu C pouhých 20 %.
K vaření neloupaných brambor vybíráme jen zdravé hlízy přibližně stejné velkosti. Brambory zaléváme v hrnci vroucí vodou. Oškrábané nové brambory a oloupané brambory vkládáme vždy do vroucí osolené vody (případně ochucené celým kmínem či bylinkami). Horká voda zkracuje dobu vaření brambor a pomáhá tak zachovat vitamín C ve vetším množství.
-> Brambory na sladko: Udělejte placky s tvarohem, nákyp s jablky nebo plněné knedlíky
Před vařením brambory nenecháváme dlouho ležet ve vodě, aby se neuvolnily minerály a vitamíny rozpustné ve vodě. Brambory zalijeme horkou vodou a uvedeme do prudkého varu. Několik minut vaříme prudce, pak plamen zmírníme, sebereme pěnu a brambory necháme probubláváním dovařit.
V hlavní roli brambory: Levné a rychlé recepty na celý týden
Brambory - velmi vděčná a univerzální plodina, která je oblíbenou součástí českého jídelníčku. Každý Čech zkonzumuje zhruba 65 kilogramů brambor ročně! Máme pro vás pár receptů, které s nadšením zařadíte ke svým oblíbeným.
Obědy do práce: 7 receptů, které vás nadchnou rychlou přípravou!
Pokud dáváte přednost vlastním obědům, ale s časem jste na štíru, sáhněte třeba po těchto rychlých receptech, které zvládnete nachystat na další den, i když už doslova padáte únavou. Stačí pár ingrediencí a oběd do krabičky je hotový. Rýže, těstoviny, kuskus a drůbeží maso jako hlavní surovina.
Recepty z brambor, které by vám neměly ujít:
Autor:redakce