Sladká jídla z brambor patří mezi oblíbené české speciality. Některé jsou ryze regionální jako například jabkance nebo natřásanka. Jiné, jako bramborové knedlíky s povidly nebo šišky s mákem, patří k evergreenům české kuchyně. Které bramborové pokrmy na sladko jsou nejoblíbenější?
Brambor se hojně používá v kuchyních celého světa. Pokud však neznáte brambory jinak než jako vařenou přílohu, ochuzujete se o poznání, v jak rozmanitých pokrmech se brambory uplatní. Existují nápadité a chutné úpravy brambor - nejen na slano, ale i na sladko. A byla by škoda je neobjevit!
Recept na základní bramborové těsto rozhodně zařaďte do své rodinné kuchařky, uvidíte, že se vám bude hodit. Na základní bramborové těsto není potřeba mnoho surovin a zvládne ho i začátečník. Bramborové těsto je nejen jednoduché na přípravu, ale také dokonale univerzální.
Budete potřebovat moučné brambory, vejce, sůl a hrubou mouku nebo dětskou krupičku, které spojíte dohromady v kompaktní nelepivou hmotu.
-> Jak připravit nejlepší bramborové knedlíky?
Tyto tradiční pochoutky najdete mezi nejčastějšími recepty z bramborového těsta. Kombinaci vařených brambor a ovoce nám předaly naše babičky a prababičky, a od té doby jsou bramborové švestkové nebo bramborové meruňkové knedlíky v české kuchyni nepřehlédnutelné.
Bramborové šišky s mákem smíchaným s moučkovým cukrem jsou další lahůdkou, na kterou mnozí z nás nedají dopustit. Skvělé jsou však i bramborové šišky s ořechy. Pokud jste bramborové šišky měli naposledy ve školní jídelně, oprašte tuhle sladkou vzpomínku z dětství, nebudete litovat! Sypat je můžete i opraženou strouhankou.
Lokše jsou tenké bramborové placky, které se dříve připravovaly v některých oblastech naší země, a proto se staly tradiční specialitou některých regionů, především jižní Moravy nebo západního Slovenska. Možná je znáte i pod jinými názvy, třeba patenty, laty, šumpláty nebo pekáče.
Lokše se dají jíst na slano k pečené huse či kachně nebo nasladko s povidly, dušenými jablky nebo marmeládou. Jejich příprava je především levná, proto byly tak oblíbené už v dobách našich předků. Zároveň však nepřekonatelně lahodné. Brambory, hladká mouka a troška soli, nic dalšího už na pravé staročeské lokše potřebovat nebudete.
Základní surovinou pro přípravu natřásanky jsou vařené a nahrubo nastrouhané brambory. Ty se následně obalí hrubou moukou, aby vznikla nelepivá hmota. Toho nejlépe dosáhnete tím, že jednoduše nasypete hrubou mouku na vál a postupně přidáváte strouhané brambory, které společně s moukou pak rukama „natřásáte“. Odtud pramení název pokrmu a jde o jeho zcela původní způsob přípravy.
Jedním slovem jde o trhané a opečené bramborové těsto. Tohle starodávné jídlo pochází z Horní Falce a nese ještě spoustou dalších místních názvů.
Tahle pochoutka nezaměnitelně voní muškátem a při její přípravě je důležité, aby se bramborové těsto opékalo na malé kousky, ne jako placka.
Polské bramboráky se podobají těm českým, ale často se jedí i na sladký způsob. Je to tradiční a jednoduché jídlo, na které můžete narazit po celém Polsku. Každá rodina má svůj vlastní recept. Základem jsou ale vždy brambory, nastrouhaná cibule, vejce a mouka, které se promíchají, vytvarují do placek a smaží na tuku.
Sladké recepty z bramborového těsta, které by vám neměly uniknout:
Autor:Veronika T.