Vyzkoušejte recept na smažené vdolečky z bramborového těsta, které podáváme jako teplý moučník i sladkou večeři. Nejlépe chutnají s brusinkovým džemem a řeckým jogurtem.
1 špetka | sůl |
2 ks | vejce |
500 g | brambory |
100-150 ml | mléko |
40 g | droždí |
1 lžička | cukr krupice |
450 g | polohrubá mouka |
podle potřeby | |
---|---|
olej | |
podle chuti | |
cukr moučka | |
brusinkový džem | |
řecký jogurt |
Oloupané přílohové brambory uvaříme v osolené vodě doměkka. Pak brambory slijeme, necháme okapat a zcela vychladnout. Uvařené brambory nastrouháme najemno. Droždí utřeme se lžičkou cukru dohladka, zaprášíme moukou, promícháme se 2 lžícemi vlahého mléka a kvásek necháme na teplém místě vyběhnout. Do mísy prosejeme mouku se solí, přidáme kvásek, brambory, vejce a spolu s mlékem zaděláme hladké těsto. Na pomoučněné desce z těsta vyválíme plát asi 1 cm vysoký, ze kterého formičkou vykrájíme kolečka, která necháme asi 15 minut kynout. Pak ve vyšší vrstvě oleje usmažíme vdolečky z obou stran dozlatova a ještě teplé posypeme moučkovým cukrem. Smažené bramborové vdolečky podáváme teplé s oblíbenou zavařeninou a zakysanou smetanou, dobré jsou i s řeckým jogurtem.
Vdolky na 7 způsobů: S tvarohem, smetanou i povidly
Vdolky, pro někoho obyčejné, pro někoho nenahraditelné. Smažené kynuté pečivo z jemného těsta, které má uprostřed důlek a plní se marmeládou, povidly, tvarohem, zakysanou smetanou či šlehačkou, skvěle chutnají i s rozvařeným drobným ovocem. Netradičně se dají připravit také z bramborového těsta. Pojďme se podívat na 7 podařených receptů, které mají naši čtenáři nejraději.
autor Jarka Petrová
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena