těsto | ||
---|---|---|
1 špetka | sůl | |
80 g | máslo | |
1 lžíce | rum | |
3 ks | žloutek | |
250 ml | mléko | |
30 g | droždí | |
70 g | cukr krupice | |
500 g | polohrubá mouka | |
na ozdobu | ||
125 g | marmeláda | |
100 g | cukr moučka | |
250 g | měkký tvaroh | |
125 g | švestková povidla |
Do misky nejprve rozdrobíme droždí, přidáme lžíci cukru, 3 lžíce vlažného mléka a na teplém místě necháme vzejít kvásek. Do mísy nasypeme mouku, přidáme sůl, cukr, přilijeme rozpuštěné máslo, žloutky, zbylé mléko, rum a kvásek. Vypracujeme těsto, přikryjeme je utěrkou a necháme vykynout Nakynuté těsto promícháme a vyválíme na pomoučněném vále na asi 1 cm silný plát. Vykrájíme kolečka, která opět necháme nakynout. Připravené osmažíme v oleji z každé strany asi po 2 minutách. Tvaroh vyšleháme s cukrem a cukrářským sáčkem s trubičkou vdolky zdobíme, na střed můžeme dát marmeládu či povidla. Bavorské vdolečky podle tety podáváme jako teplý sladký moučník.
Autor:Libuška Chroncová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena