1) Na recept si připravíme 700 g brambor, 4 ks vejce, 200 g balkánského sýra, 50 g vlašských ořechů, 1 kelímek smetany na vaření, 1 kelímek zakysané smetany, sůl, mletý pepř, muškátový oříšek a 70 g másla.
Podle chuti můžeme doplnit šunkou, ale nákyp se obejde i bez ní a pochutnat si tak můžou i vegetariáni.
2) Brambory očistíme a uvaříme ve slupce doměkka.
Uvařené brambory slijeme, necháme vychladnout a oloupeme. Polovinu brambor nakrájíme na hrubší plátky, polovinu nastrouháme na hrubé straně struhadla.
3) Vejce rozklepneme do mísy, přidáme rozpuštěné a z části vychladlé máslo (50 g), trochu soli, pepře a špetku muškátového oříšku.
Směs pořádně rozšleháme.
4) Balkánský sýr rozdrobíme, ořechy nasekáme na menší kousky. Pokud použijeme šunku, nakrájíme ji na kostičky.
5) K rozšlehaným vejcím přidáme nastrouhané brambory, sýr, ořechy a podle chuti šunku.
Směs pořádně rozmícháme.
6) Pekáček vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Dno vyskládáme plátky brambor a na ně naneseme bramborovo-vaječnou směs.
7) Před pečením poklademe plátky másla (20 g). Bramborový nákyp s ořechy vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a necháme 20 minut péct.
8) Smetany v misce rozšleháme a mírně osolíme, opepříme. Smetanou zaljeme předpečený bramborový nákyp.
9) Bramborový nákyp vložíme zpět do trouby a znovu 20 minut pečeme, až je povrch zlatavý.
10) Bramborový nákyp s vlašskými ořechy nakrájíme a podáváme jako hlavní chod. Doplníme kyselou okurkou.