Rybí filé lehce rozmrazíme, omyjeme, potřeme sardelovou pastou a nakrájíme na drobné kostičky.
Petrželku omyjeme a nasekáme. Cibuli a česnek oloupeme a jemně nakrájíme. Sýr nastrouháme.
Brambory oloupeme, vypereme a uvaříme ve slané vodě doměkka.
Slité brambory rozložíme na papírové utěrky, aby se co nejvíce odpařily.
Vychladlé brambory nastrouháme, případně prolisujeme.
Náplň: Na másle zpěníme cibulku s česnekem, vložíme filecí kostičky a za stáleho míchání je na středním ohni pečeme, dokud nezměknou. Nakonec vmícháme usekanou petrželovou nať, připepříme a podle chuti přisolíme. Náplň necháme vystydnout.
Těsto: Studené brambory osolíme, opepříme a smícháme s vejcem a nastrouhaným sýrem ve vláčné těsto. Na válu posypaném strouhanou houskou uděláme z těsta váleček o průměru asi 4 - 5 cm. Nakrájíme ho na kolečka 2 cm silná, která trochu roztlačíme a plníme vychladlou náplní.
Z těsta a náplně tvarujeme válečky, které omočíme v rozšlehaném vejci a obalíme ve strouhance.
Takto připravené krokety prudce smažíme ve vyšší vrstvě oleje dozlatova. Jednodušší je však použít fritovací hrnec.
Smažené bramborové krokety podáváme se zeleninou, kečupem nebo dresinkem.