Zapečené brambory milují snad všichni. Jsou jednoduché na přípravu a platí za levné jídlo, které navíc můžeme libovolně měnit. Jeho podobu můžeme snadno přizpůsobit naší lednici i peněžence.
Základem jsou plátky brambor, které můžeme předvařit a tím přípravu pokrmu urychlit. K zapečení se nejlépe hodí brambory s vyšším obsahem škrobu, tedy varný typ B a C. Dokonale se totiž pojí se smetanou i sýrem. V české kuchyni nesou často název francouzské brambory a zapékají se s vejcem a podávají s kyselou okurkou.
Zapečené brambory můžeme připravit ve spoustě variant, například doplnit o různé druhy uzenin. Tradičně se používá šunka, slanina nebo uzené maso, které dodávají pokrmu výraznou chuť a sytost. Podobně můžeme přidat vejce vařená na tvrdo nebo syrovými vejci brambory před pečením zalít.
Mezi klasické přísady do zapečených brambor patří také cibule a česnek, které dodávají většině jídel základní chuť a aroma. Dále můžeme přidat různé koření jako pepř, papriku, muškátový oříšek nebo bylinky - například tymián nebo rozmarýn
Zapékané brambory můžeme podávat jako přílohu k pečeným masům nebo jako samostatný hlavní chod, který zasytí celou rodinu.
Recepty na zapečené brambory, které by vám neměly ujít:
Zapečené brambory s vejci a olivami
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena