Recept na brambory pečené se smetanou a ochucené česnekem a čerstvým tymiánem. Příloha je vhodná k pečeným, grilovaným a minutkovým masům.
3 stroužky | česnek |
700 g | brambory |
250 ml | smetana ke šlehání |
2-3 větvičky | čerstvý tymián |
podle chuti | |
---|---|
sůl | |
mletý černý pepř | |
podle potřeby | |
máslo |
Očištěné brambory oloupeme a nastrouháme na plátky tenké asi 1 mm. Oloupané stroužky česneku prolisujeme a lístečky tymiánu nasekáme nadrobno. V míse důkladně promícháme plátky brambor se solí, pepřem, tymiánem a smtetanou ke šlehání. Vše urovnáme do máslem vymazaného pekáčku a v předehřáté troubě na 170 °C pečeme asi 40 minut dozlatova. Gratinované brambory s česnekem a tymiánem podáváme jako přílohu třeba k pečenému kuřeti, ale i ke grilovaným steakům.
Brambory: Obyčejná surovina, se kterou se dá kouzlit
Brambory, jak klasická a levná surovina, ale s tolika možnými úpravami. Samozřejmě je možné brambory jednoduše uvařit a podávat, ale existují mnohem nápaditější úpravy této po celém světě oblíbené zeleniny. Zkoušeli jste brambory naplnit a usmažit? Slyšeli jste o bramborovém závinu naslano? Máte rádi opékanou bramborovou kaši? Pokud vám tyto recepty nic neříkají, pojďme se na ně společně podívat.
autor Jarka Petrová
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2023. Všechna práva vyhrazena