1 kelímek | smetana ke šlehání | |
8 ks | brambory | |
4 ks | vejce | |
2 ks | jarní cibulka | |
2 stroužky | česnek | |
1 lžička | sůl | |
2 špetky | mletý barevný pepř | |
100 g | ementál |
1. Brambory ve slupce omyjeme a dáme vařit do osolené vody téměř doměkka. Poté je zchladíme a oloupeme. Nakrájíme na hrubší plátky.
2. Jarní cibulku s česnekem očistíme, cibulku nakrájíme najemno. Na kousku másla cibulku osmahneme a necháme vychladnout. Zalijeme smetanou (můžeme zředit trochou mléka), přidáme vejce, prolisovaný česnek, sůl a pepř. Pořádně rozšleháme.
3. Nižší zapékací misku vymažeme máslem. Poklademe vrstvu brambor, zasypeme strouhaným ementálem a dáme další vrstvu brambor. Můžeme takto spotřebovat všechny suroviny, nebo dát další vrstvu, záleží na výšce formy. Poté vše zalijeme smetanovo-vaječnou směsí a můžeme péct.
4. Brambory pečeme na 175 - 180 °C asi 45 minut, dokud nám vše neztuhne a povrch není zlatavý.
5. Zapékané brambory se smetanou a sýrem podáváme jako hlavní chod, přidáme sterilovanou zeleninu nebo salát.
!TIP k přípravě
Brambory můžeme obměnit přidáním oblíbené zeleniny, šunky, ementál lze vyměnit třeba za nastrouhanou nivu. Brambory si skvěle rozumí také s bylinkami - tymiánem, rozmarýnem a muškátovým oříškem.
Gratinované brambory s česnekem a tymiánem
(doba přípravy 60 min)
V hlavní roli brambory: Levné a rychlé recepty na celý týden
Brambory - velmi vděčná a univerzální plodina, která je oblíbenou součástí českého jídelníčku. Každý Čech zkonzumuje zhruba 65 kilogramů brambor ročně! Máme pro vás pár receptů, které s nadšením zařadíte ke svým oblíbeným.
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena