Zapékané brambory se smetanou a sýrem

Recept na jednoduchý oběd z brambor a jen pár dalších surovin. Obměnit je můžeme přidáním oblíbené zeleniny, kdo má rád, přidá i šunku apod.


0.00x
90 min

Postup přípravy

Brambory ve slupce omyjeme a dáme vařit do osolené vody téměř doměkka. Poté je zchladíme a oloupeme. Nakrájíme na hrubší plátky. 


Jarní cibulku s česnekem očistíme, cibulku nakrájíme najemno. Na kousku másla cibulku osmahneme a necháme vychladnout. Zalijeme smetanou (můžeme zředit trochou mléka), přidáme vejce, prolisovaný česnek, sůl a pepř. Pořádně rozšleháme. Můžeme přidat na kostičky nakrájenou šunku, pokud nejsme vegetariáni. Případně oblíbenou zeleninu. 


Nižší zapékací misku vymažeme máslem. Poklademe vrstvu brambor, zasypeme strouhaným ementálem a dáme další vrstvu brambor. Můžeme takto spotřebovat všechny suroviny, nebo dát další vrstvu, záleží na výšce formy. Poté vše zalijeme smetanovo-vaječnou směsí a můžeme péct. 


Brambory pečeme na 175 - 180 °C asi 45 minut, dokud nám vše neztuhne a povrch není zlatavý. 


Zapékané brambory se smetanou a sýrem podáváme jako hlavní chod, přidáme sterilovanou zeleninu. 


Gratinované brambory s česnekem a tymiánem


(doba přípravy 60 min)


Gratinované

user-icon

autor Michy


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Zapékané brambory se smetanou a sýrem

Zpět na recept