Recept na jednoduchý oběd z brambor a jen pár dalších surovin. Obměnit je můžeme přidáním oblíbené zeleniny, kdo má rád, přidá i šunku apod.
1 kelímek | smetana ke šlehání |
8 ks | brambory |
4 ks | vejce |
2 ks | jarní cibulka |
2 stroužky | česnek |
1 lžička | sůl |
2 špetky | mletý barevný pepř |
100 g | ementál |
Brambory ve slupce omyjeme a dáme vařit do osolené vody téměř doměkka. Poté je zchladíme a oloupeme. Nakrájíme na hrubší plátky.
Jarní cibulku s česnekem očistíme, cibulku nakrájíme najemno. Na kousku másla cibulku osmahneme a necháme vychladnout. Zalijeme smetanou (můžeme zředit trochou mléka), přidáme vejce, prolisovaný česnek, sůl a pepř. Pořádně rozšleháme. Můžeme přidat na kostičky nakrájenou šunku, pokud nejsme vegetariáni. Případně oblíbenou zeleninu.
Nižší zapékací misku vymažeme máslem. Poklademe vrstvu brambor, zasypeme strouhaným ementálem a dáme další vrstvu brambor. Můžeme takto spotřebovat všechny suroviny, nebo dát další vrstvu, záleží na výšce formy. Poté vše zalijeme smetanovo-vaječnou směsí a můžeme péct.
Brambory pečeme na 175 - 180 °C asi 45 minut, dokud nám vše neztuhne a povrch není zlatavý.
Zapékané brambory se smetanou a sýrem podáváme jako hlavní chod, přidáme sterilovanou zeleninu.
Gratinované brambory s česnekem a tymiánem
(doba přípravy 60 min)
autor Michy
Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021 O nás |Všechny služby |Volná místa |Reklama |Servis firmám
Všeobecné podmínky |Cookies |Ochrana osobních údajů |Zpracování osobních údajů |Odstranění osobních údajůJakékoliv užití obsahu, včetně převzetí článků je bez souhlasu Economia, a. s. zapovězeno.