Recept na jednoduchý oběd z brambor a jen pár dalších surovin. Obměnit je můžeme přidáním oblíbené zeleniny, kdo má rád, přidá i šunku apod.
1 kelímek | smetana ke šlehání |
8 ks | brambory |
4 ks | vejce |
2 ks | jarní cibulka |
2 stroužky | česnek |
1 lžička | sůl |
2 špetky | mletý barevný pepř |
100 g | ementál |
Brambory ve slupce omyjeme a dáme vařit do osolené vody téměř doměkka. Poté je zchladíme a oloupeme. Nakrájíme na hrubší plátky.
Jarní cibulku s česnekem očistíme, cibulku nakrájíme najemno. Na kousku másla cibulku osmahneme a necháme vychladnout. Zalijeme smetanou (můžeme zředit trochou mléka), přidáme vejce, prolisovaný česnek, sůl a pepř. Pořádně rozšleháme. Můžeme přidat na kostičky nakrájenou šunku, pokud nejsme vegetariáni. Případně oblíbenou zeleninu.
Nižší zapékací misku vymažeme máslem. Poklademe vrstvu brambor, zasypeme strouhaným ementálem a dáme další vrstvu brambor. Můžeme takto spotřebovat všechny suroviny, nebo dát další vrstvu, záleží na výšce formy. Poté vše zalijeme smetanovo-vaječnou směsí a můžeme péct.
Brambory pečeme na 175 - 180 °C asi 45 minut, dokud nám vše neztuhne a povrch není zlatavý.
Zapékané brambory se smetanou a sýrem podáváme jako hlavní chod, přidáme sterilovanou zeleninu.
autor Michy
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2023. Všechna práva vyhrazena