Vaření.czReceptyŠvédské gratinované brambory

Švédské gratinované brambory

Brambory zapečené s pórkem a sladkou smetanou. Recept na skandinávskou specialitu, která je výborná jako příloha k různým masům, ale výborně chutná i samotná.


4.7178x
90 min
2×

Ingredience

5 stroužkůčesnek
1.5 kgbrambory
2 kspórek
300 mlsmetana ke šlehání

podle chuti

sůl
2-4 špetkymuškátový oříšek
mletý černý pepř

podle potřeby

máslo na vymazání

Postup přípravy

Velký pórek nebo dva menší podélně rozpůlíme, dobře omyjeme a potom nakrájíme na nudličky. Česnek oloupeme a prolisujeme. Brambory oškrábeme, na okurkovém struhadle nastrouháme na plátky a promícháme se solí, pepřem a prolisovaným česnekem. Ohnivzdornou zapékací mísu vymažeme máslem a vrstvíme střídavě brambory a pórek, který hned osolíme a můžeme okořenit troškou muškátového oříšku. Začínáme a končíme brambory. Směs zalijeme osolenou a muškátovým oříškem ochucenou smetanou ke šlehání. Brambory se zeleninou pečeme hodinu ve středně vyhřáté troubě. Švédské gratinované brambory podáváme s podmáslím jako hlavní chod k večeři a nebo pro milovníky masa s pečeným či grilovaným masem jako přílohu.
user-icon

autor veraricna

Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...

Poslat recept Švédské gratinované brambory

Zpět na recept
Druh jídla
Hlavní chody
Národní kuchyně
Švédská

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2022. Všechna práva vyhrazena