Tyto výborné plněné bramborové knedlíky chutnají skvěle i bez masa. Anglickou slaninou nebo kouskem vepřového ale rozhodně pokrm nezkazíte.
Hodnocení
4.9
/ 5 (17x)
Doba přípravy
90 min
Ingredience
Nádivka
Česnek4 stroužky
Máslo80 g
Žloutek1 ks
Mléko0.2 l
Cibule1 ks
Hladká mouka 1 lžíce
Špenát listový500 g
Těsto
Sůl1 lžička
Vejce2 ks
Krupice50 g
Hrubá mouka250 g
Brambory vařené ve slupce750 g
Na ozdobu
Cibule1 ks
Máslo na smažení80 g
Postup přípravy
Čerstvý špenát zbavíme kořínků, listy vypereme ve studené vodě a necháme okapat. Pak je zalijeme horkou slanou vodou, jen krátce podusíme a scedíme. Scezený nasekáme nadrobno.
Cibuli a česnek oloupeme, cibuli jemně nakrájíme, česnek utřeme se solí.
Na másle osmažíme cibuli, tak aby byla zesklovatěla. Přisypeme asi lžíci hladké mouky a umícháme světlou jíšku. Jíšku zředíme studeným mlékem a nalijeme ke špenátu.
Přidáme česnek, žloutek a mícháme na mírném ohni, dokud špenát nezhoustne. Množství mléka zvolíme podle množství špenátu, aby špenátová směs nebyla na plnění knedlíků příliš řídká. Pokud se zdá být špenát řídký, můžeme přidat trochu strouhanky.
Příprava bramborového těsta: Vychladlé brambory oloupeme a nastrouháme,nebo umeleme. Přidáme krupici, hrubou mouku, vejce, sůl a vypracujeme tužší těsto.
Těsto na pomoučněném vále rozválíme na plát asi půl centimetru vysoký a rozkrájíme ho na obdélníčky. Do každého dáme trochu špenátu. Obdélníky uzavřeme a vytvarujeme v oválné knedlíky.
Knedlíky vaříme ve vroucí slané vodě asi 10 minut.
Scedíme a poléváme cibulkou, kterou jsme usmažili na másle.
Zajímavé komentáře
Doporučuji