2-3 stroužky | česnek | |
150 ml | olej | |
2 ks | vejce | |
1 kg | brambory | |
10 ml | mléko | |
120 g | hladká mouka | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
majoránka | ||
mletý černý pepř |
1. Syrové brambory oškrábeme, omyjeme a nastrouháme. Vodu, kterou brambory pustily, částečně slijeme.
2. Strouhané brambory ochutíme solí a pepřem. Přidáme vejce, majoránku, podle potřeby mouku a mléko, aby těsto nebylo tuhé. Směs na bramboráky dobře promícháme.
3. Do tuku rozpáleného na pánvi klademe lžíci připravené bramborové směsi, kterou rozetřeme na placky a osmažíme po obou stranách dozlatova. Můžeme dělat malé placičky, ale klidně i bramboráky přes celou pánev.
4. Zlatavé bramboráky podáváme teplé nebo studené. Záleží, jak je máme rádi.
!TIP k přípravě
Bramboráky můžeme připravit i pečené v troubě. Stačí je místo pánve tvarovat na plech vyložený pečícím papírem a péct na 180 °C dozlatova. Během pečení je otočíme. Nebudou až tak chuťově dobré jako smažené, ale ušetříme nějaké kalorie.
!TIP k servírování
Bramboráky podáváme jako přílohu i hlavní chod. Velké bramboráky můžeme plnit masovou směsí, špenátem, sýrem i houbami.
Bramboráky na pět způsobů: Klasické, plněné uzeným i pečené v troubě
Bramboráky - česká klasika, která se neomrzí. Ale vyzkoušet tyto smažené placky na různé způsoby se rozhodně vyplatí. Naučíme vás bramboráky tradiční, plněné špenátem, doplněné houbami i fitness variantu z trouby.
Recept na křupavé domácí bramboráky krok za krokem
Kdo by neměl rád bramboráky - bramborové placky, které se připravují smažením tenké vrstvy těsta z nastrouhaných syrových brambor, mouky, vajec, soli a koření. Bramboráky podle tohoto receptu vám budou při smažení mizet pod rukama!
Vaříme levně aneb chutné pokrmy za pár korun
Každý den bezradně dumáte nad tím, jak uvařit rychle, levně a zároveň tak, aby se vašim strávníkům dělaly boule za ušima? Nemusí to být tak neřešitelný problém, pokud vaříte především ze sezónních surovin. V této době vsaďte na brambory, cuketu, dýni, houby, zelí a řepu. Tyto suroviny ušetří vaši peněženku a v kombinaci s kouskem masa je můžete beze studu podávat i v neděli.