Recept na křupavé domácí bramboráky krok za krokem

Recept na křupavé domácí bramboráky krok za krokem

Kdo by neměl rád bramboráky - bramborové placky, které se připravují smažením tenké vrstvy těsta z nastrouhaných syrových brambor, mouky, vajec, soli a koření. Bramboráky podle tohoto receptu vám budou při smažení mizet pod rukama!

85161×

Recept na křupavé bramboráky

1) Příprava surovin.

Na bramboráky budeme potřebovat 1 kg moučných brambor, 1 velké vejce, 100 g hladké mouky, 5 - 6 stroužků česneku, 200 ml mléka či smetany na vaření, 1,5 lžíce sušené majoránky, 1/2 lžičky kmínu, sůl a samozřejmě olej či sádlo na smažení. 

2) Brambory oloupeme, omyjeme a nastrouháme na jemném struhadle. Necháme je pár minut odstát.  



3)  Poté z nastrouhaných brambor vymačkáme přebytečnou vodu.

4) Brambory prolijeme horkým mlékem, zabráníme tím zčernání brambor. 

5) Do mísy přidáme 1 velké rozklepnuté vejce. 

6) Přisypeme hladkou mouku a dobře promícháme. 



7) Do těsta na bramboráky přidáme prolisované stroužky česneku, sůl, kmín a v dlaních rozemnutou voňavou majoránku. 

Těsto opět dobře promícháme. 



8) Na pánvi rozehřejeme olej, do rozpáleného oleje dáme naběračku těsta a pomocí lžíce či samotné naběračky těsto roztáhneme na cca 1/2 cm vysokou placku. 

Kdo má rád bramboráky křupavější, udělá placku tenčí. Z těsta můžeme smažit velké i malé bramboráčky, jak komu chutná.

Bramborové placky smažené na sádle budou chutnat ještě lépe!

9) Bramboráky smažíme po obou stranách dozlatova na středním plameni. 

To proto, aby byly dozlatova, ale zároveň ve středu dobře prosmažené, ne syrové.

10) Ihned po osmažení klademe bramboráky na papírový ubrousek, odsajeme tak přebytečný tuk. 

11) Smažené domácí bramboráky ještě horké podáváme, vychladnutím by ztratily na své typické křupavosti. 

Bramboráky a finanční náročnost

Bramboráky jsou levnou záležitostí - za veškeré suroviny na přípravu těsta dáme cca 30 Kč. Připočítáme si jen tuk na smažení. Za levný peníz tak připravíme chutnou přílohu i hlavní chod.

Zobrazit všechny recepty na bramboráky?

Máte svůj zaručený recept na ty nejlepší bramboráky? Nebo skvělé tipy k přípravě? Podělte se o ně s námi v komentářích!

Bramboráky na pět způsobů: Klasické, plněné uzeným i pečené v troubě

Bramboráky - česká klasika, která se neomrzí. Ale vyzkoušet tyto smažené placky na různé způsoby se rozhodně vyplatí. Naučíme vás bramboráky tradiční, plněné špenátem, doplněné houbami i fitness variantu z trouby.

Bramboráky

user-icon

autor Michy

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz