Recept na jemnou bramborovou kaši krok za krokem

Recept na jemnou bramborovou kaši krok za krokem

Bramborová kaše je velmi oblíbenou přílohou. Dnes se bramborovou kaši naučíme připravovat krok za krokem.

232225×

Hustota a možnosti využití bramborové kaše

Bramborovou kaši lze připravovat v různých hustotách. Někteří ji mají raději tužší a s většími kousky brambor. Jiní naopak dávají přednost velmi jemné a spíše krémové konzistenci tohoto pokrmu. My si dnes připravíme druhou variantu.

Pokud ale chceme z bramborové kaše připravovat například bramborové pusinky, či ji dále stříkat například zdobícím sáčkem, musíme ponechat kaši hustší. Jemná kaše je opravdu vhodná pouze jako příloha k masovým, zeleninovým nebo houbovým pokrmům.

Recept na jemnou bramborovou kaši krok za krokem

1) Co budeme potřebovat?

1,5 kg brambor (ideálně přílohové), 200 ml mléka, máslo a sůl. Kromě toho vyšší hrnec a elektrický ruční šlehač.

2) Brambory si oškrábeme a očistíme do "alabastrova".

3) Do vyššího hrnce dáme pouze tolik vody, aby byly brambory při vaření ponořeny. 

Vodu dostatečně osolíme.

4) Ještě do studené vody vložíme na malé kousky pokrájené syrové brambory.

Vodu přivedeme k varu a vaříme přibližně 15 minut.

5) Brambory jsou správně uvařeny, pokud do brambory zapíchneme špičku nože a brambora se sama rozpadne.

6) Z uvařených brambor slijeme téměř všechnu vodu, necháme pouze trošku na dně.

7) Mléko si mezitím ohřejeme.

8) Nyní vezmeme ruční šlehač a brambory nejprve pouze s vodou rozmixujeme.

Mixujeme alespoň 2 minuty. Potom přilijeme polovinu horkého mléka a další minutu mixujeme. V tuto chvíli kaši ochutnáme a podle chuti osolíme.

Při přípavě velmi záleží na kvalitě brambor. Pokud je již kaše krémová, zbytek mléka nepřiléváme. V opačném případě po nitce přiléváme další mléko a rovnoměrně šleháme.

9) Jemnou bramborovou kaši servírujeme horkou, nejlépe chutná s plátky másla. 



Vyzkoušejte také: 

Bylinková bramborová kaše s chutí česneku

Bramborová kaše s houbami 

Opékaná bramborová kaše se sýrem